Darujte pod stromeček radost i zdraví

Darujte pod stromeček radost i zdraví

Vánoce se neúprosně blíží, jenže ne každý už má dárky vymyšlené nebo dokonce nakoupené. Proto přinášíme inspiraci, co darovat svým blízkým. Těmito dárky je nejen potěšíte, ale podpoříte i jejich zdraví.

Nemusí to být jen ponožky

Co si budeme povídat, vymýšlet každý rok originální dárky je někdy nadlidský výkon. Než ale dávat zbytečnosti, na které se po rozbalení už jen práší, raději darujte svým blízkým něco, co je nejen potěší, ale pomůže jim udržet se v kondici. Řeč je o doplňcích stravy, tedy vitamínech a dalších preparátech, které dodávají našemu tělu potřebné živiny a pomáhají předcházet závažným onemocněním či mírnit jejich příznaky. A co konkrétně komu nadělit?

Pro babičku s dědou

Právě generace dříve narozených by měla o své zdraví dbát a doplňovat to, co se jim nedostává z vyváženého jídelníčku. Seniory trápí hned několik neduhů. Jednak jsou to bolavé klouby a chrupavky, ale dále bojují například s vysokým cholesterolem nebo zhoršenou pamětí. Porozhlédněte se tedy po kvalitních přípravcích na výživu kloubů či srdce, případně očí.

Omega 3 podporuje nejen správnou funkci srdce a kardiovaskulárního systému, ale také se správnou funkcí mozku a s imunitou. To se hodí zejména pro nadcházející studené měsíce. Je potřeba zohlednit velikost tobolek a hlavně složení. Účinných složek DHA a EPA by mělo být vysoké množství. Nebojte se produkty porovnávat. S imunitou i s klouby může pomoci i vitamín D3 (společně s vitamínem K2), který je důležitý pro strukturu kostí a svalů. Mnoho stárnoucích lidí trápí i zhoršující se zrak, sáhnete tedy po přípravcích, které obsahují borůvku (podporuje jasné vidění, prokvení oka a funkci sítnice), zinek (udržuje normální stav zraku), květ měsíčku (obsahuje lutein, látku tělu vlastní, která chrání před oxidačním stresem), případně selen, vitamín A či E.

Pro ženy

Maminky, ale i tetičky či starší dcery potěší přípravky, které podtrhnou jejich krásu a vitalitu. Chybu tedy neuděláte, pokud sáhnete po přípravcích na zlepšení kůže, nehtů a vlasů. Pro aktivní ženy jakéhokoli věku je možnost získat i takové přípravky, které jim pomohou nejen s krásou (zejména díky mědi či biotinu, které pomáhají k udržení normálního stavu pokožky, sliznic a vlasů), ale také překonat únavu, vyčerpání a pomůžou i snížit dopady stresu (např. chmel, schizandra, zinek). Velkým tématem je hubnutí. Někdy však je třeba metabolismus podpořit. Podívejte se tedy po přípravcích, které obsahují látky absorbující tuk, který poté přirozeným způsobem odvádějí z těla. Živiny naopak v těle zůstávají.

Pro muže

Především muži sami sebe rádi zanedbávají a přitom často dlouhodobě jedou na nejvyšší výkon. Nejen sportovcům se budou hodit přípravky na klouby (ideálně z mořských zdrojů, které tělo snadno vstřebává) či dodání energie.

Po třicítce přirozeně klesá hladina testosteronu v těle, což u mužů způsobuje ztrátu vitality i výkonnosti. Sáhnout byste tedy měli po preparátu, který přirozeně podporuje metabolismus, svalovou hmotu (pískavice řecké seno), hormonální vyváženost (vitamin B3), sexuální výdrž (damiána) a kromě celkové vitality (ženšen) také mentální výkonnost (rozchodnice růžová). Často jsou takové doplňky obohaceny ještě o řadu vitamínů (např. B6, B12, D3) a stopové prvky (zinek, hořčík).

Vánoce jsou vhodné i pro „podporující“ dárky zaměřující se nějaký intimnější problém. Například správnou funkci prostaty či s erekci. Vhodným složením pak je např. saw palmeto (příznivě působí na zbytnění prostaty a navíc pomáhá udržovat normální funkci močového systému), zinek (přispívá k normální plodnosti a reprodukci) a selen (podporuje normální tvorbu spermií).

Pro dcery a synáčky

Pro ty nejmenší jsou vhodné třeba želatinové multivitaminy, které podpoří jejich imunitu a správný vývoj. Navíc obvykle nechtějí polykat tablety, ale v podobě bonbonů vitamíny obvykle snědí. Imunitu dokáží podpořit i zmíněné Omega 3 mastné kyseliny, případně vitamín C. Ty starší, kteří bojují například se studiem na vysoké škole, potěší doplňky, které jim osvěží paměť (ginkgo biloba, guarana).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1