Dítě ve znamení Kozoroha. Malý dospělý

Dítě ve znamení Kozoroha. Malý dospělý

Na první pohled vás upoutá jejich vyzrálý, téměř dospělý pohled, kterým si vás doslova omotají kolem prstu. Malí Kozorozi v sobě skrývají moudrost dospělých. Jsou to nezávislí, samostatní jedinci, kteří si jdou pevně a rozhodně za svými cíli.

Pokud vám čáp či vrána přinesli do kolébky potomka mezi 22. prosincem a 20. lednem v období vlády planety Saturn, můžete si gratulovat. Máte tu čest s klidným, nekonfliktním, velmi inteligentním a praktickým jedincem. Kozorozi rádi splní vše, co po nich budete chtít a vyžadovat, nebudou odmlouvat. Tedy, jsou to děti, a tak možná občas ano, ale rozhodně méně, než jiná znamení. Pravděpodobně byste nenašli poslušnější dítě.

Již jako malí, dobře vědí, co chtějí. A jdou si za tím. Jsou rozhodní. Nemají rádi nečinnost, potřebují motivaci a být stále zaměstnaní. Proto vás pravděpodobně nepřekvapí, že kam je posadíte, tam je najdete. Zahloubané, ponořené do encyklopedie či jiné, podobně zajímavé knihy.

Kozorozi mají rádi pravidelný řád, proto jim ho nastavte. Kdy je čas na snídani, na hraní, odpočinek po obědě a podobně, ideální ve stejnou dobu a na stejném místě. Dodává jim to jistotu a přehled. Pro někoho nudná rutina, pro Kozorohy pocit stability.

Opatrní buďte s kritikou. To je pro Kozoroha citlivé téma, protože si vše bere příliš osobně. Raději nejprve chvalte, a až poté vynášejte kritické soudy. Ale nevyhýbejte se jim, i Kozorozi potřebují poznat tuto stránku.

Maminko, budeš moje miminko?

Kozorozi již od útlého věku působí jako malí dospělí. Rádi se obklopují staršími a řekněme vyzrálejšími lidmi, od nichž se snaží naučit co nejvíc. Váží si moudrosti, kterou s sebou věk přináší a dokáže ji ocenit. Spontánnost a rozvernost typická pro období dětství je Kozorohům tak trochu cizí a začíná se projevovat až s přibývajícím věkem.  

Ostatně i hra malých Kozorohů tomu odpovídá. A tak vás asi nepřekvapí, že si rádi hrají na dospělé. Ona častá hra na maminku a miminko, v níž vy budete pochopitelně tím miminkem a vaše malá dcera maminkou, je přesně zábavou typickou pro Kozorohy. Připravte se na to, že čas od času nakoukne k vám do skříně a půjčí si nějaké vaše šaty, kabelku a boty na podpatku. Kluci se zase rádi vtělí do nějaké dospělácké profese. A tak se vám najednou doma objeví pan učitel, jindy zase pan doktor nebo třeba policista. Budou rádi trávit čas doma s vámi, na nějaké pobíhání venku je moc neužije. To si raději vezmou do rukou papíry, lepidlo a nůžky a začnou tvořit. Pochopitelně něco praktického, co byste vy nebo oni mohli využít.

Sluníčko a čerstvý vzduch jako nejlepší lék

Pokud jde o zdraví, pozor by si měli dávat na své kosti, klouby, zuby a kůži. To jsou pro Kozorohy citlivé oblasti. Častěji se u nich může objevit zvýšená kazivost zubů, případně další neduhy se zuby spojené. Děti narozené v tomto znamení mívají většinou bledou pleť, a rovněž mohou trpět atopickým ekzémem nebo jinými kožními vyrážkami.

Přestože venkovní a sportovní aktivity nejsou Kozorohům blízké, snažte se je motivovat a zavést jim do běžného režimu nějaký pravidelný aktivní pohyb, ideálně venku. Uvidíte, že když bude moci trávit společný čas s vámi, užijete si nakonec všichni spoustu zábavy. Navíc uvolnění a především pak pobyt na sluníčku a čerstvém vzduchu vašim malým Kozorohům jedině prospěje. A v létě turistiku, nebo v zimě lyže si nakonec bude užívat.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, jsou Kozorozi velmi citliví. Pod tím navenek „studeným čumákem“ se skrývá zranitelná duše, která obtížně snáší stres. Pozor tedy dávejte i na jejich psychické zdraví.

Vrozený smysl pro povinnost

Ve škole nebude mít váš malý Kozoroh pravděpodobně problém. Ba naopak. Kozorozi bývají vzorní a pečliví studenti. Sice jim občas může chvíli trvat, než si některou látku osvojí, nicméně svou houževnatostí dosahují dobrých výsledků. A řekněte, který rodič by nebyl rád za to, že jeho ratolest přijde ze školy a první co udělá je, že se vrhne na úkoly? Smysl pro povinnost je Kozorohům zkrátka vlastní. I učitelé ocení jejich cílevědomost a zodpovědný  přístup k učivu. Kozorozi tak ve třídě často vynikají, a to jim samozřejmě dělá dobře, protože touží po obdivu, touží být úspěšní a hlavně uznávaní ostatními.

Málokteré dítě narozené v tomto znamení ale ve školním kolektivu najdete v obležení kamarádů. Kozoroh je spíše samotář, a tak většinou stává stranou kolektivu, což mu v zásadě nevadí. Nicméně u některých jedinců může hrozit, že se v případě nezapadnutí mezi ostatní děti, uzavřou do sebe. Většinou si ale Kozoroh bohatě vystačí s jedním, maximálně několika málo kamarády, kterým může plně důvěřovat a spolehnout se na ně.

Jak na výchovu malého Kozoroha?

Malým Kozorohům chybí přirozená sebedůvěra. Na veřejnosti jsou ostýchaví a zdrženliví. Snažte se je proto zdravě podporovat. Jsou to jedinci, jež si jdou za svými cíli, které nebývají nízké. Nezřídka si tak nakládají „na hrb“ přespříliš a přetěžují se. Aby dosáhli výsledku, a také proto, aby se vám zavděčili. Ubezpečte je, že je nemáte rádi pro jejich výkonnost, ale především pro to, jací jsou. O vaši lásku přece nemusí bojovat plněním úkolů. Podporujte je v jejich snech, nechte je se samostatně rozhodovat. Potřebujete poradit s rodinnou záležitostí? Nechte i malého Kozoroha, ať si řekne svůj názor.

Buďte si vědomi toho, že pro svého syna či dceru jste právě vy vzorem. Chovejte se a jednejte tedy tak, jak si přejete, aby se projevovalo vaše dítě. Zaslužte si jeho respekt.

Nesedí tato charakteristika přesně na vaši ratolest?

Nezapomínejte na to, že každé dítě je jedinečná osobnost a sluneční znamení není jediné, které ji utváří. Podstatnou částí horoskopu je rovněž ascendent, jenž symbolizuje způsob, jak se člověk projevuje a působí na své okolí. Proto je dobré, podívat se na horoskop vždy komplexně, se všemi aspekty. Nejen ascendentem, ale i postavením Měsíce a ostatních planet.

Pokud se chcete o znamení Kozoroha dozvědět více, přečtěte si také naše další články:

Minule jsme si povídali o dětech narozených ve znamení Střelce a příště se podíváme na děti narozené ve znamení Vodnáře.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1