Omega 3: Zdravá DNA u dětí i čilé stáří

Omega 3: Zdravá DNA u dětí i čilé stáří

Omega 3 mastné kyseliny jsou v poslední době velmi skloňovaným pojmem. Řada studií, které probíhají po celém světě, objevují, respektive dokazují další a další pozitivní vlivy na náš organismus. Tradičně je Omega 3 spojováno se správnou funkcí kardiovaskulárního systému a mozku, ale „umí“ toho mnohem víc, například pomoci chránit dětskou DNA před poškozením. Vědci také objevili souvislost mezi Omega 3 a zdravým stárnutí.

Omega 3 má pozitivní vliv na DNA dětí

Studie probíhající v Brazíli se zabývala vlivem několika živin (Omega 3, resp. EPA a DHA, vitaminu B12, batakarotenu a riboflavinu) na populaci 140 zdravých dětí a dospívajících. Výzkum (publikovaný v renomovaném časopise Food & Function) ukazoval, že děti s vyššími hladinami Omega 3 mastných kyselin v krvi mají menší poškození DNA než děti s nižšími hladinami. Oproti ostatním živinám měly právě Omega 3 na zdraví DNA nejvyšší vliv. Poškození DNA je spojováno s celou řadou chronických nemocí (cukrovka, rakovina, srdeční choroby). Vědci se tedy domnívají, že právě dostatečná hladina účinných látek DHA a EMA (Omega 3 index) by mohl být způsob prevence proti riziku vzniku těchto nemocí.

Omega 3 a zdravé stárnutí

Další z oblastí, která je pod drobnohledem odborníků, je zajištění co nejvyšší kvality života v období stárnutí. I zde by mohly pomoci účinné látky EPA a DHA, které jsou obsaženy v Omega 3 mastných kyselinách z živočišných zdrojů. Podle řady vědců se na procesu stárnutí podílejí totiž tzv. telomery, resp. jejich délka. Naše DNA obsahuje chromozomy, které jsou těmito úseky (telomery) chráněny. Existuje předpoklad, že právě dobrá kondice těchto telomer je rozhodující pro dlouhověkost a zdraví. Čím rychleji dochází k jejich zkracování, tím rychleji stárneme. Výzkum (uveřejněný v časopisu British Medical Journal v říjnu 2018) ukázal, že Omega 3 toto zkracování telomer omezují.

Omega 3: V dobré kondici i ve zralém věku

S procesem stárnutí se pojí i zvýšené riziko vzniku nemocí jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, kognitivní nebo fyzická dysfunkce, plicní onemocnění, ale také chronické onemocnění ledvin. Během další studie se zkoumala souvislost mezi objevením některé z těchto nemocí, případně dalších civilizačních onemocnění a hladinou Omega 3 (opět účinných látek EPA a DHA) v krvi, resp. červených krvinkách. Studie ukázaly výrazně snížené zdravotní riziko úmrtí u lidí s vysokým Omega 3 indexem. Ve Framinghamově studii z roku 2017 se dokonce uvažuje o Omega 3 indexu jako o lepším prediktoru/ukazateli srdečních chorob než výše cholesterolu.

Omega 3 a ochrana proti virům

Zvýšený příjem Omega 3 mastných kyselin je též považován za jednu z možností, jak posílit funkci svého imunitního systému, a to nejen v době pandemie Covid-19. V této souvislosti vydal Státní zdravotní ústav (prof. J. Ruprich) též výsledky své intervenční studie, ve které poukazuje na fakt, že dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA Omega 3 vede k průkaznému zlepšení imunitního systému a zkracuje průběh zánětlivých procesů.

Zdroj:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1