Omega 3 podporují růst svalů

Omega 3 podporují růst svalů

Pohyb je klíčem ke zdravému životu, o tom není pochyb. Budete-li pravidelně cvičit, budete se také cítit mladší a přitažlivější. A to je pocit k nezaplacení. Zároveň je nutné si uvědomit, že schopnost vést aktivní život je přímo úměrná správné funkci našich kloubů, svalů a kostí a také dobře fungujícímu metabolismu potřebných živin. Jinými slovy, pokud máte v plánu začít se pořádně hýbat, musíte tělu poskytnout „správné palivo“ nezbytné k jeho regeneraci.

Krásné letní počasí přímo vybízí k pobytu na čerstvém vzduchu. Není divu, že někteří z nás propadnou „sportovní euforii“ a ve snaze vyrovnat dluhy po delší době nicnedělání (nebo třeba zlepšit formu do plavek) se vrhnou do všemožných aktivit. Často s velkým nasazením a dobrým pocitem, že konečně něco dělají pro své zdraví. Ten však záhy vezme za své, když se ozvou natažené šlachy nebo namožené svaly, kterými vám tělo dává jasně najevo, že je třeba zmírnit a dopřát si trochu víc klidu (to, že svalová hmota neroste při tréninku, ale právě v době odpočinku, vám potvrdí každý profesionální sportovec).

Bolest nerovná se kvalitní trénink

Mezi lidmi přesto stále koluje mýtus, že když se druhý den po tréninku sotva postavíte na nohy, protože vás bolí každý sval, je to důkaz, že jste cvičili správně, že jste si zkrátka „dali zdravě do těla“. Tomu nevěřte. Bolest svalů není měřítkem kvalitního tréninku. Přesněji řečeno, jde o správnou míru. Je velký rozdíl mezi tím, pokud jste po sportování příjemně unavení, ale zároveň zrelaxovaní a plní energie, nebo když sotva pletete nohama a cítíte se totálně vyčerpaní. Někdy se může objevit i svalová horečka, která většinou přichází 24–48 hodin po cvičení a bývá často provázena nepříjemnou bolestí, pálením a pocitem horkosti v okolí postiženého místa. Když už k něčemu takovému dojde, rozhodně se to nesnažte „rozcvičit“, ale dejte si pár dnů oddech. To samozřejmě neznamená, že byste celé dny měli proležet na gauči u televize, jděte třeba na procházku, nebo do bazénu. Postižené svaly můžete také jemně masírovat, chladit studenou sprchou nebo použít ledový obklad. Rozhodně je důležité, aby bolest před dalším cvičením zcela vymizela. Nechte proto regeneraci doběhnout až do konce. 

EPA a DHA brání ničení svalové hmoty

A proč vlastně po tréninku bolí svaly? Příčinou je poškození svalových vláken, ve kterých během cvičení dochází ke vzniku mikroskopických trhlinek. Později se tato vlákna znovu obnoví, a jsou dokonce silnější než předtím, což je ve finále pozitivní jev, který v praxi znamená nárůst svalové hmoty. To vše ale pouze tehdy, když kromě pravidelných tréninků zařadíte i dostatečný odpočinek. A právě s tím vám mohou pomoct živiny, které podporují svaly a kosti během sportování (mají schopnost blokovat odbourávání svalových vláken) a usnadňují proces přirozené regenerace organismu. Patří mezi ně i omega 3 mastné kyseliny – kyselina alfa-linolenová, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Kyselina alfa-linolenová patří mezi esenciální mastné kyseliny, to znamená, že organismus si ji neumí sám vytvořit, takže ji musíme přijímat ve stravě. Z této kyseliny se pak v těle vytváří další dvě zmíněné kyseliny EPA a DHA. Ty jsou obsaženy hlavně v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, sardinky či makrely. Doplnit je ale můžeme také pomocí kvalitních doplňků stravy. Při výběru se zaměřte právě na vysoký obsah účinných látek DHA a EPA.

Svaly udržuje ve formě i sluníčko

Z dalších živin důležitých pro zachování dobré funkce svalů stojí za zmínku vitamin D, který je zásadní při vývoji kostry a mineralizaci chrupavky, ale i při kumulaci kostní hmoty během růstu. Zároveň pomáhá udržovat ve formě svalovou hmotu. Významným  zdrojem tohoto vitaminu jsou sluneční paprsky, jejichž UVB část při dopadu na pokožku aktivuje jeho syntézu. Samotné slunění ovšem nestačí. Abyste dosáhli dostatečného množství „déčka“, je třeba zařadit konzumaci potravin, které jsou na něj bohaté. Jedná se zejména o tučné ryby (losos, makrela, olej z tresčích jater) a mléčné výrobky (jogurty, sýry, mléko). Případně lze opět využít vhodné doplňky stravy.

Svaly ovšem nejsou tím jediným, co můžete díky Omega 3 a vitaminu D ve svém organismu podpořit. Za pravidelné zásobení těmito látkami vám poděkuje i vaše srdce, mozek či imunitní systém

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1