Myslete na své klouby i při zimním sportování

Myslete na své klouby i při zimním sportování

„Zítra bude mráz, cítím to v kostech.“ Lidé, kteří trpí revmatoidní artritidou, mají pádný důvod k tomu, obávat se příchodu zimních měsíců. Nízké teploty totiž zvyšují citlivost nervových vláken v kloubním pouzdru, což v praxi znamená jediné – pokud vás klouby bolí i normálně, v zimě se to ještě zhorší. S větší bolestivostí kloubů se však v tomto období potýkají i zdraví lidé. Své kondici neprospějete ani tím, že se po týdnu stráveném v kanceláři vrhnete rovnou na svah. Pro netrénované tělo je to šok a může zareagovat zraněním. Takže sportovat ano, ale s rozmyslem!

Ať už se rozhodnete pro lyže, běžky, brusle nebo jenom obyčejné sáňky, na kterých budete dovádět se svými ratolestmi, mějte na paměti, že byste se měli předem pořádně protáhnout a prokrvit svaly (například vhodným strečinkovým cvičením). Po zátěži je naopak dobré dopřát si regeneraci – třeba odpočinkem ve vířivce, sauně, plaváním, masáží, relaxací v solné jeskyni apod.

Nepřeceňujte své síly

Pokud jste se během roku moc nehýbali, nemůžete po svém těle žádat žádné mimořádné výkony. Vyhněte se také zbytečným extrémům, jako je lyžování na boulích nebo v příliš náročném terénu. Při potížích s klouby odborníci doporučují používat ortézy.

Na svah či na led nikdy nevyrážejte bez ochranných pomůcek (přilba, rukavice, chrániče, reflexní vesta). V touze po adrenalinu se nepouštějte mimo značenou sjezdovou nebo běžkařskou trať a dbejte na to, aby vaše vybavení bylo v dobrém technickém stavu (dejte si je seřídit od profesionálů).

Občas se vyzujte z lyžáků

Celý den se nadšeně vyžíváte na sjezdovce a večer sotva chodíte? Během lyžování je nezbytné dělat pravidelné přestávky. Možná si myslíte, že si vaše tělo odpočine při jízdě vlekem nebo lanovkou. Není to pravda. Uvědomte si, že jste nazutí v lyžařských botách, vaše nohy jsou tak stále v pevném spojení s lyžemi, a svaly tudíž zůstávají aktivní. Jejich zbytečnému přetížení předejdete tím, že si čas od času dáte pauzu a odepnete se z lyží.

Zvyšte příjem vitaminu C

Prevencí potíží s klouby je kromě zvýšené opatrnosti i vyšší příjem vitaminů, především „céčka“, které podporuje v těle tvorbu kolagenu, což je základní bílkovina pojivových tkání (chrupavka je této látky doslova plná). Bohatou přírodní zásobárnou vitaminu C je papája, kiwi, citrusové ovoce, brokolice, paprika (zvláště ta červená), zelí, růžičková kapusta, medvědí česnek, řeřicha, šípky a rakytník. Dále je třeba dbát na pravidelný příjem hořčíku (banány, datle, sušené meruňky, ořechy, mandle, celozrnné pečivo, listová zelenina, rajčata, luštěniny, nepražené kakaové boby) a omega-3 mastných kyselin, které snižují produkci enzymů zodpovědných za poškození kloubní chrupavky a následný vznik zánětu (sardinky, losos, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, sýr ze sojových bobů, mandle, lněná a chia semínka).

Pokud sáhnete po potravinových doplňcích, je třeba ověřit jejich kvalitu. Jednorázové užívání také kýžený efekt nepřinese. Na svou kondici je třeba myslet v dlouhodobém horizontu. Na klouby existují i speciální přípravky zaměřující se na zachování optimální funkčnosti. Sáhněte po těch, jejichž zdroje pocházejí z mořských zdrojů. Ty jsou totiž pro naše tělo snadněji a efektivněji vstřebatelné.

Ulevte si zázvorem a cibulí

Pokud jste to se zimním sportováním přece jen trochu přehnali a teď necítíte kyčle, kolena či ramena, připravte si obklad ze zázvoru. Je to snadné a až neuvěřitelně účinné. Asi 2 centimetry zázvorového kořene nastrouhejte najemno, zabalte do kousku gázy a přiložte na postižené místo, které potom ještě převažte šátkem nebo obinadlem, aby vám obklad nesklouzl. Zábal nechte působit přes noc. Opakujte po několik dnů, dokud se bolest nezmírní, nebo zcela neodezní.

Obklad si můžete připravit i z pokrájené cibule, která regeneruje unavené svaly a potlačuje záněty. Síra v ní obsažená pomáhá obnovit chrupavky, kosti a pojivové tkáně. Při bolestech kloubů nakrájejte syrovou cibuli (nebo lehce podušenou v malém množství vody) na tenké plátky, zabalte do kousku gázy a upevněte na bolestivé místo. Nechte asi 2 hodiny působit.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1