Močové cesty v těhotenství – mějte je jako v bavlnce!

Močové cesty v těhotenství – mějte je jako v bavlnce!

V těhotenství si žena musí extra hlídat úplně všechno, včetně močových cest. Ty jsou totiž během měsíců krásného očekávání miminka už méně krásně, protože dvakrát častěji než u běžné populace, ohroženy infekčním zánětem.

Příznaky jsou jasné

Není to fér, ale je to logické. Zvětšující se děloha s rostoucím plodem tlačí na močovody, a tím v nich zpomaluje průtok moči. Taky utlačuje močový měchýř, takže ten se nemůže dostatečně vyprazdňovat. Bakterie, které by jinak odputovaly pryč, se v močovém měchýři množí a způsobují infekci, která se může šířit do dalších částí močového ústrojí včetně ledvin. Takovým problémům je dobré předcházet a všímat si změn, které by mohly poukazovat na počáteční stadia infekce. Mezi typické příznaky zánětu močových cest patří časté nutkání na toaletu. Vyvolalo vám to úsměv na tváři? No, samozřejmě, v těhotenství bude něco takového problém, protože rostoucí miminko tlačí na močový měchýř, což způsobuje, že se maminkám chce na toaletu pořád. Pokud se ale objeví pálení a bolesti při močení, příliš časté močení, bolesti v podbřišku, někdy i krev v moči a teploty, pak okamžitě utíkejte k lékaři.

 

Nenechte infekci rozjet

Špatná zpráva je, že podle odhadů probíhá až u 40 % těhotných zánět močových cest bezpříznakově a může snadno přejít až v akutní zánět ledvin. Pokud se katastrofický scénář naplní, může tato situace vyvolat předčasný porodu novorozence s nízkou porodní hmotností. Naštěstí se to nestává často, ale dobré se raději sledovat. Pro jistotu mějte po ruce domácí diagnostické proužky, které testují přítomnost bílkovin či krve v moči a můžete je v případě podezření na zánět použít k orientační samodiagnostice.

Jak zánětu močových cest předcházet? Starejte se o sebe podle následujících pravidel:

Pozor na prochladnutí

Prostydnutí patří mezi rizikové faktory vzniku zánětu močových cest, proto dbejte na to, abyste neprochladly – zejména od pasu dolů. „Obzvlášť ve studeném zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím,“ radí Monika Purmová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha.

 

Hodně pijte

Díky dodržování pitného režimu se močové cesty hezky proplachují, a tím se nebezpečí vzniku infekce snižuje. „Denně vypijte minimálně dva litry,“ doporučuje doktorka Purmová. Naopak omezte konzumaci dráždivých nápojů jako je káva či černý čaj.

Nezadržujte moč

Pokud budete dostatečně pít, zajistíte tím také pravidelné vyprazdňování. Díky tomu se vyplavují choroboplodné zárodky a neudržují se na stěnách močového měchýře. Jestliže zadržíte moč na dlouhou dobu, zvyšujete tím riziko infekce močového ústrojí. Ideální je močit nejméně jednou za tři hodiny.

Posilujte obranyschopnost

Zajistěte tělu dostatečný přísun vitaminu C. „Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují,“ vysvětluje lékařka. K účinným zbraním při boji proti zánětům močových cest patří brusinky a probiotika.

Nezapomeňte na správnou hygienu

Bakterie Escherichia coli vyvolává až 85 % případů onemocnění. Běžně se nachází ve střevní mikroflóře, ale může se dostat i do močových cest. Proto je důležité dodržovat správnou intimní hygienu. Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu. A nezapomeňte také na každodenní hygienu zevního genitálu.

Po pohlavním styku si odskočte na toaletu

Ke správné hygieně patří i vymočení bezprostředně po pohlavním styku. Ne nadarmo se zánětům močových cest přezdívá „líbánková cystitida“! „Moč zdravého člověka je sterilní a pomůže vyplavit bakterie,“ objasňuje lékařka.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1