Křečové žíly, varixy, trápí až 80% populace

Křečové žíly, varixy, trápí až 80% populace

2 min. čtení Markéta Veselá
Trápí muže i ženy. Jsou nevzhledné a řada z nás se za ně stydí, a proto volí raději dlouhé kalhoty i sukně, i když je venku už pořádné horko. Řeč je o křečových žilách, které trápí až 80 % naší populace. Nejde však jen o vizuální stránky, „křečáky“ nejsou přínosem ani pro naše zdraví.

Nevzhledné varixy

Křečové žíly neboli varixy, jsou často na našich nohách patrné na první pohled. Jedná se o vystouplé, namodralé žíly, které mohou bolet, svědit či pálit a znesnadňují nám každodenní život. Při dlouhé chůzi či stání se totiž potíže zhoršují, nohy natékají a volají po tom, abychom jim ulevili. I když se může zdát, že se jedná jen o kosmetický problém, není tomu tak. Neléčené křečové žíly mohou vést k dalším zdravotním komplikacím.

 

Kde se berou?

Na vzniku varixů se podílí hned několik faktorů. Jednak je to věk, nad šedesát let totiž je jen málo žen, které by žíly netrápily. Roli ale hraje i genetika, či nesprávné zatěžování nohou. Problém je nejen dlouhé stání, ale i sedavé zaměstnání, kvůli kterému dochází ke zpomalení toku krve v nohách. V žilách se pak krev nakupí, žilní stěny nevydrží a dojde k jejich vyboulení. Křečové žíly se mohou objevit i během těhotenství, ale to na rozdíl od jiných případů, po porodu zmizí, nebo se alespoň potíže zmírní. Mezi další rizikové faktory patří:

  • obezita
  • kouření
  • nedostatek pohybu
  • časté nošení vysokých podpatků
  • dávání nohy přes nohu
  • časté sezení a stání
  • hormonální změny

Dají se křečové žíly léčit?

Křečové žíly jako takové nás na zdraví neohrožují, pokud bychom je však neléčily a potíže se stupňovaly, může dojít až ke vzniku bércového vředu, objevují se i nevratné změny barvy i kvality kůže, trombóza či chronická žilní nedostatečnost. I tak nám ale varixy dost znepříjemňují život. Člověk se dříve unaví, cítí, jako by nohy byly z olova a potřebují úlevu. Tedy dát nohy do zvýšené polohy, případně použít studené obklady.

 

Navštivte lékaře

Pokud máte i vy křečové žíly, není dobré váhat s návštěvou lékaře. Pokud jsou potíže v začátcích, může stačit, když budete nosit v zátěžových situacích kompresní punčochy. Později se přistupuje k operativním zásahům, dnes je naštěstí medicína tak daleko, že operace je rychlá a téměř bezbolestná. Máte navíc možnost z výběru několika metod. Laserové, radiofrekvenční či klasické sklerotizace. Výběr metody vždy závisí na stupni poškození žil a je nutné ho diskutovat s lékařem.

 

Nepropásněte vhodný čas

Léto problémy s křečovými žilami většinou zhoršuje. Kvůli vysokým teplotám nohy více otékají, stupňuje se únava a představa, že nosíte kompresní punčochy, když je ve stínu třicet stupňů, není příliš lákavá. Pokud pomýšlíte na operaci, jsou nejvhodnější chladnější měsíce, ale s konzultací rozhodně neotálejte, ať potom nemusíte na operaci čekat.

 

Tip: Na kondici vašich žil mají blahodárný vliv látky obsažené v pohance, ale i extrakty z plodu kaštanu jírovce.

 

Autor: Markéta Veselá

Zdroj: www.euc.cz

Foto: Unsplash.com

 

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1