Jak poznat, že vám chybí vitamin D?

Jak poznat, že vám chybí vitamin D?

2 min. čtení Markéta Veselá
Ne nadarmo se dává právě tento vitamín dětem již od narození. Je totiž pro fungování našeho organismu velmi důležitý a tělo si ho umí získat jen omezeně. Jak poznáte, zda nechybí i vám?

Nedostatek vitaminu D trápí každého druhého

V naší populaci je obecně vitamínu D nedostatek, ten se projevuje hlavně v zimních měsících, kdy tolik nesvítí slunce a nám dochází zásoba z léta. A za co je právě vitamín D zodpovědný v našem těle? Pomáhá se vstřebáváním vápníku a fosforu. Proto je stěžejní pro dobrou kondici našich kostí a přesně z toho důvodu se podává i malým dětem. Výzkumy však ukazují, že vitamín D je zodpovědný za mnohem víc. Vliv má i na náš imunitní systém, preventivně působí proti onkologickým, kardiovaskulárním chorobám a také brání vzniku diabetu.

 

Kde vitamín D získáváme?

Vytváří si ho naše tělo, konkrétně pokožka při styku se slunečním zářením. Dalšími zdroji jsou potraviny, případně potravinové doplňky. Najdete ho například v tučných rybách, vejcích či vnitřnostech a některých druzích masa. Dalo by se předpokládat, že teď ve slunečných měsících ho budeme mít dostatek, ale není tomu tak. Jednak netrávíme na slunci tolik času a především dochází k jeho blokování prostřednictvím opalovacích krémů. Navíc se jeho produkce snižuje s věkem.

Jak poznat, že ho máte nedostatek?

Rané příznaky nedostatku vitamínu D zjistíte z krve, upozorňuje na něj především nízká hladina vápníku. Kromě toho se mohou objevovat i jiné příznaky:

  • nespavost
  • přecitlivělost a podrážděnost
  • vysoký krevní tlak
  • zlomeniny
  • nižší výkonost především při vytrvalostních sportech
  • únava
  • smutek, melancholie, deprese
  • deformity kostí

Jeho dlouhodobý nedostatek je spojován i s nižší mentální výkoností, depresemi, cukrovkou, obezitou, ale i zvýšeným rizikem onkologických onemocnění, neplodností či psychickými potížemi.

 

Jak vitamín D doplnit?

Z výše řečeného vyplývá, že máte tři možnosti. Jednak prodloužit pobyt na sluníčku, nebo obohatit jídelníček, případně využít potravinové doplňky. Ideální je pokud si necháte hladinu vitamínu D přeměřit. Můžete jako samoplátci, případně se poradit s vaším lékařem. Pamatujte ale na to, že u potravinových doplňků je potřeba dodržovat předepsané dávkování, protože vitamínem D se lze předávkovat.

 

Autor: Markéta Veselá

Zdroj: www.naturamed.cz

Foto: Unsplash.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1