Dynamický sed aneb Jak zdravě sedět při práci

Dynamický sed aneb Jak zdravě sedět při práci

„Sedni si pořádně!“ Věta, kterou slýchával ve škole od učitelky snad každý. Možná, že nás tím tenkrát nekárali za neslušnost, ale upozorňovali, že jednou nás z těchto posedů budou bolet záda. Přiznejme si, kdo sedí dnes alespoň půl dne v kanceláři správně? A koho nikdy z ustavičného sezení nebolela záda? Dynamický sed je jeden ze způsobů zdravého sezení, při kterém je tělo v přirozené poloze. Základem, jak ho v práci docílit, je kvalitní kancelářská židle a trénink.

V posledních letech vzrostl počet lidí, kteří pracují na home office. Zatímco v kanceláři jsou pracovní stoly a židle běžné, doma lidé často sedí na obyčejné židli. Výborná ergonomická židle ale nevyřeší zdravotní problémy, pokud ji budete mít špatně nastavenou a sedět na ní všelijak zkrouceně. Časté a dlouhé sezení má velký vliv na změnu držení těla. Většina lidí povolí břicho, čímž si ustavičně mačkají vnitřní orgány. Hrudník se propadne, záda zakulatí a ramena vyjedou dopředu a nahoru. Aby viděli dobře na obrazovku, vysunou krk a posunou si těžiště hlavy dopředu. V kancelářích není také neobvyklé, že lidé pracují na notebooku, ale externí monitor mají vedle. Ustavičně tedy rotují s předsunutou hlavu na tu samou stranu a zpět. Časem k monitoru nasměrují i tělo. Bolesti beder, krční páteře, ramen i jiných částí těla jsou jen logickým důsledkem. Žádný člověk není stejný, proto se i totožný způsob nevhodného sedu na každém podepíše jinak. Někdo může po práci sednout na kolo, jde si zaběhat nebo cvičí jógu. Jiný se složí do křesla a dál prohlubuje potíže s páteří.

Jak správně sedět?

Správný sed je takový, u kterého se snažíte být vzpřímení a alespoň částečně si zachovat přirozené prohnutí bederní páteře. To znamená, že sedíte rovně a pánev máte trochu nakloněnou dopředu. Důležité je zvládat i břišní dýchání a držet břicho aktivní. Pokud břicho úplně povolíte, pánev se překlopí až moc a zbytečně se prohnete v bedrech. Tělo, hrudník a hlava by měly být zvednuté a mezi stehny a celým trupem je pravý úhel. Této pozice docílíte tím, že zůstanete prakticky pořád opření. Problém může nastat s předloktím. Zatímco při náklonu těla dopředu je předloktí položené na stole, tady visí ve vzduchu. Proto jsou na kvalitních kancelářských židlích područky. Výšku si nastavíte tak, aby poskytovaly oporu, ale nezvedaly vám zbytečně ramena nahoru. Nohy je dobré mít v přirozené pozici s ploskami na zemi. Ne nijak překřížené nebo zkroucené pod židlí. Zachovat si tento způsob sezení, aby byl pohodlný a udržitelný, není snadné a bez dobré židle toho dosáhnete jen těžko.

Dynamický sed

Jedním ze způsobů správného sezení je dynamický sed. To znamená, že ze správného sedu občas vystoupíte a malinko prohřejete svalstvo. Přeci jen je správný sed pořád statická poloha. Například si na židli sem tam zakružte pánví, přenášejte váhu z jedné sedací kosti na druhou, stáhněte a povolte břicho, ramena nebo lopatky. Velmi vhodné je i občas si prokroužit kotníky nebo zápěstí a předloktí. Jeden z dynamických sedů je i sed na míči, ale i v kleče nebo v tureckém sedu.

Na balanční míč jen na chvíli

Sezení na míči pomáhá s aktivací hlubokého zádového svalstva. Všechno kroužení pánví, stahování a povolování břicha se na něm dělá lépe, než na židli. I přes všechna pozitiva, která balanční míč přináší, seďte na něm jen půl hodinky nebo střídejte židli a míč. Po celém dni na míči se zádové svalstvo zbytečně unaví a svému tělu byste přinesli víc škody než užitku. Podstatná je i velkost míče. Obecně se uvádí, že je to zaokrouhleně výška postavy v centimetrech mínus 100. Na trhu jsou standardně míče 55, 65, 75 cm atd. Pokud  měříte například 170 cm a jste tedy velikostně mezi 65 a 75, vezměte vždycky ten větší.

Když nemáte kancelářskou židli ani míč

Nic není ztraceno, pomůžete si prostě tím, co doma máte. Máte příliš vysoký stůl? Dejte si pod sedací kosti tužší a stabilní polštářek. Jste po opření spíše v záklonu? Mezi záda a opěrku si můžete dát malý overball nebo další polštářek. Pamatujte, že jde jen o dočasné a provizorní řešení. Pokud nechcete investovat do kancelářské židle, protože na ní třeba nemáte doma prostor, poohlédněte se po jiných pomůckách jako balanční čočka, sedací klín a jiné. Přece jen sezením trávíte dost času a vaše záda si zaslouží, abyste seděli správně.

Zkuste si s kancelářskou židlí i zacvičit. Konkrétní cviky, jak na to, najdete v článcích 5+1 cvik s kancelářskou židlí nebo Jak se rozhýbat v kanceláři.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1