Bělostný úsměv – podomácku nebo raději profi?

Bělostný úsměv – podomácku nebo raději profi?

Zuby jako čerstvě napadaný sníh nemá přirozeně nikdo. To ale neznamená, že po nich netoužíme. Bělení zubů je často vyhledávanou zkrášlovací metodou u profesionálů, ale ještě častěji se o to snažíme sami doma. Když chceme zlikvidovat zbarvení zubů jídlem, nápoji či kouřením, můžeme sami použít řadu metod. Na prvním místě by ale měla být bezpečnost zubů, protože špatným bělením si je můžeme lehce poškodit.

Pokud se rozhodnete svěřit bělení dentálním hygienistkám či stomatologům, máte velkou jistotu, že to dopadne dobře. Jde o chemický proces, při němž aktivní molekuly oxidů uvolňované ze sloučeniny peroxidu vodíku nebo karbamid peroxidu pronikají mezi krystaly skloviny. Tady odbarvují usazené pigmenty. Odborníci upozorňují, že bělit lze bezpečně jen zuby zdravé, bez zubního kamene a s ošetřenými kazy. Kromě bělícího gelu se dnes může na bělení zubů používat také laser. Tato metoda je rychlejší, nijak sklovinu nepoškozuje, ale také patří k nejdražším možnostem, jak zářivého úsměvu dosáhnout.

Zapomeňte na citron

Domácí bělení bez dohledu odborníka by určitě nemělo sahat k agresivním přípravkům. Pryč jsou naštěstí doby, kdy se někteří snažili vybělit chrup pomocí citrónu. Tato metoda je pro zubní sklovinu velmi nebezpečná. Citrón smíchaný se sodou nebo třeba ocet zubní sklovinu zesvětlí, ale také poškodí. „Kyselý citrón či ocet jsou ve své podstatě kyselina. Při jejich aplikaci se naleptává zubní sklovina a doslova rozpouští povrch zubu. Vždy ale záleží na délce působení kyselin,“ varuje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT. Stejně tak není pro náš chrup a obecně tělo zdravé a bezpečné používání produktů s obsahem chemie. Lepší je vsadit na bezpečí a přírodu.

Přírodní enzymy

Bělejšího chrupu lze doma dosáhnout pomocí speciální zubní pasty či gelu. O tom, jak účinná bělicí pasta bude, přitom rozhoduje podíl aktivní bělicí látky. Třeba peroxid svou chemickou reakcí narušuje strukturu pigmentů a díky tomu světlo lépe proniká na povrch zubů a ty tak působí přirozeně běleji. „Na trhu jsou k dispozici zubní pasty s obsahem přírodních enzymů, které mají podobný mechanismus jako peroxid. Narušují strukturu pigmentů, a tím pomáhají pocitu zářivějšího úsměvu,“ vysvětluje lékař.

Aktivní černé uhlí i na bělení zubů

Aktivní černé uhlí rostlinného původu je známé zejména v souvislosti s léčbou průjmů, jde ho však využít i k bělení zubů. „Aktivní černé uhlí může být nápomocné s odstraňováním pigmentových skvrn, ale důležitou roli hraje mechanické čištění, tedy například kombinace přírodní zubní pasty s aktivním uhlím a použití hustého zubního kartáčku,“ dodává stomatolog Tomáš Machač.

Šalvěj lékařská

Lze sáhnout i po bylinkách. Bělicí účinek mají listy šalvěje lékařské, které bylinkáři radí usušit na slunci, poté je rozdrtit a následně použít jako pastu. Kdo na sběr a sušení bylinek zrovna není, může zvolit přírodní zubní pastu s aktivním výtažkem z bylinek.

Nejsou-li vám vaše zuby lhostejné, pak by vás mohly zajímat i naše další článku:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1