Aktivní a v menopauze: Jak to zvládnout?

Aktivní a v menopauze: Jak to zvládnout?

Menopauza probíhá u každé ženy jinak. Některé jen přestanou menstruovat, jiné si „vychutnají“ i ostatní, méně příjemné příznaky spojované s touto životní fází. Zatímco v dřívějších letech byla žena v menopauze již často „v důchodu“, současný životní styl ženy v menopauze zastihne ještě v plné aktivitě. Nejedna má doma dokonce menší děti. Jak celou situaci zvládnout?

Menopauza – další životní fáze ženy

V klimakteriu se žena neocitne ze dne na den. První příznaky se zpravidla objevují už 3 až 6 let před poslední menstruací (ve věku 49–55 let). Začnou jako porucha menstruačního krvácení, později se mohou nabalit změny nálady, bolesti hlavy, nervozita a nečekaná přecitlivělost na podněty, které by s námi ještě před pár lety nepohnuly. Obvyklé jsou i návaly horka a zimy. Za mnohé může úbytek estrogenu, který vaječníky postupně přestávají produkovat. Nedostatek tohoto hormonu může být spojen s různými psychickými a fyzickými potížemi. Menopauza je považována za jedno z náročnějších období dospělé ženy. Navíc nezasáhne jen „ji“, ale vliv to má i  na nejbližší okolí.

Menopauza a péče o malé děti

Doba, kdy ženy v padesáti vodily do školky vnoučata, četly jim pohádky, protože už samy nepracovaly, je na ústupu. Dnes je pravděpodobnější, že do školy vozí své vlastní děti, potom jedou do práce, večer se s dětmi připravují do školy a starají se o domácnost a partnera. Výjimkou není ani péče o své vlastní rodiče. Odměnou jsou výkyvy nálady a ukládání tuků v pase.

Menopauza v době koronaviru

Takový nápor starostí a povinností je na jednoho člověka až příliš. Zatímco ještě v zimě se o děti výraznou část dne postarala škola a ženy měly prostor věnovat se své práci, dnes jsou všichni doma. Děti i přes nějaké školní povinnosti vyžadují pozornost a trpělivost, více se vaří, více uklízí. Ženy – matky v přechodu se ocitají v situaci, kdy bez odpočinku plní roli rodiče, učitelky, kuchařky a zaměstnance, pokud mají štěstí a mohou pracovat z domova. Mnohé jsou však v pozicích, kdy se bojí, aby se měly po skončení koronavirové krize vůbec kam do práce vrátit.

Menopauza: Větší citlivost a strach

Představa toho, že možná nebudou finance na zajištění chodu domácnosti a mnohdy splacení hypotéky, vrhá mnoho žen do chmurných nálad. Určitá sklíčenost by v takových dnech byla normální a pochopitelná i u třicátnic, které mají do přechodu ještě daleko. V době probíhající menopauzy jsou citlivost a propadání depresivním stavům umocněné úbytkem estrogenu. Ten ještě způsobuje úbytek libida, ztrátu svalové hmoty a nabírání na váze. Problémy se tedy mohou promítnout i do partnerských vztahů.

Superžena neexistuje

Univerzální návod, jak z toho ven, neexistuje. Vždy záleží na konkrétní ženě, v jaké je životní situaci a jak se u ní přechod projevuje. Myslete na to, že mediálně vyobrazené supermatky, které všechno zvládají s přehledem a úsměvem na tváři, neexistují. Proto srovnání sebe s domnělou hrdinkou nepřinese nic dobrého, stejně jako porovnávání sebe s ostatními ženami. Nikdo nedohlédne do všech koutů a nevíte, co se odehrává za dveřmi nebo ve vnitru vaší vrstevnice.

Jak zvládnout menopauzu

Důležité je, abyste energii, kterou momentálně vládnete, věnovala nejen do péče o rodinu, ale investovala i do sebe. Víkend ve wellness centru je zatím nemyslitelný, a i tak by dlouhodobě nic nevyřešil. Daleko účinnější je zařazování drobnosti, které pomáhají překonávat každodenní stres a hormonální výkyvy. V klidu vypitá káva, procházka přírodou, voňavá koupel, masáž, popovídání s kamarádkou, hodina jógy (existuje i hormonální jóga), nedělní výšlap, příjemná hudba a mnohé další. Maličkosti, které zaberou chvíli, mají pozitivní vliv na psychiku. S lepší náladou sice problémy a starosti kolem nezmizí, ale najednou už nebudou v mysli tak veliké a nepřekonatelné.

Další tipy, jak zvládnout menopauzu nejen v tomto období, naleznete v našich přechozích článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1