
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které naše tělo neumí samo produkovat, proto je musíme získávat z potravy. Patří sem tři kyseliny: ALA, EPA a DHA. Tyto živiny mají mnoho zdravotních přínosů a jsou nezbytné pro správnou funkci buněk a orgánů.
Omega-3 se řadí mezi tuky. Dnes se ale toto slovo stalo pojmem málem tak strašidelným jako třeba celulitida. Ale ani bez tuků nemůžeme žít.
Mastné kyseliny snižují záněty, podporují srdce a mozek. Také mohou přispět k dlouhověkosti a snižují riziko chronických onemocnění. Jsou důležité i pro oči, což je důležité zejména pro stárnoucí jedince.
Omega-3 mastné kyseliny mohou také přispět ke zlepšení celkové pohody a vzhledu pleti díky svým antioxidačním vlastnostem.
Kyselinu ALA najdeme v rostlinných zdrojích a kyseliny EPA a DHA v mořských produktech.
Nejbohatším přírodním zdrojem jsou již zmíněné mořské ryby jako je losos, makrela, sleď, sardinka, okoun, tuňák nebo pstruh mořský. Pro vegetariány a vegany jsou dobrým zdrojem lněná či chia semínka, oleje z nich nebo vlašské ořechy.
Zahrnutí Omega-3 mastných kyselin do stravy může mít pozitivní dopad na celkové zdraví i vzhled. Nezapomínejte tedy, alespoň jednou týdně, na dostatečné množství ryb pro podporu důležitých orgánů.
Zdroje: nzip.cz, Státní zdravotní ústav
Foto: Shutterstock