Člověk si není schopen vitamín C vytvářet, a tak je nutné ho přijímat prostřednictvím stravy. Vitamín C je zodpovědný za správný chod řady fyziologických funkcí: pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, imunitní systém, tvorbu kolagenu, ochraňuje buňky před volnými radikály, snižuje únavu a je stěžejní i pro správné vstřebávání železa. Jeho větší přísun potřebují těhotné a kojící ženy, sportovci, starší lidé, kuřáci, či lidé po úrazech. Pokud ho máme nedostatek, dostaví se únava, bolesti kloubů, častěji trpíte virózami a nebo vám krvácejí dásně či padají vlasy.
Na rozdíl od jiných vitamínů je vitamin C rozpustný nikoliv v tucích, ale ve vodě. I proto se jím v podstatě nelze předávkovat. Jeho přebytky tělo vyloučí močí. Pokud zvažujete doplňky stravy, je třeba volit skutečně kvalitní a ideálně s postupným rozpouštěním. Jinak je tělo jednoduše vyloučí a vám kromě podrážděného žaludku nezbude „nic“. Optimální příjem pro vitamin C je okolo 80 mg denně. Při větší zátěži, psychické i fyzické, nebo při nemocech a v období chřipek se doporučuje příjem zvýšit několikanásobně.
Vitamin C je hodně citlivý na zacházení. Vytrácí se z potravin například už při krájení či strouhání (oxidace). Rovněž mu nedělá dobře tepelná úprava – hlavně vaření ve vodě, o něco méně se vytrácí při vaření na páře. Přicházíme o něj i při konzervaci – zavařováním či sušením. Nejcitlivější je mrazení. Ideální je proto konzumovat ovoce a zeleninu co nejdříve po sklizni, případně je skladovat na nějakém temném a stinném místě, protože i sluneční světlo vitaminům vadí. Pamatujte na to, že o vitaminy přicházíme i tehdy, když jídlo třeba jen ohříváme v mikrovlnce. Nejlepší je tedy vše jíst v co nejsyrovějším stavu.
Obsahuje ho téměř každé kyselé ovoce, tradičně bývá za nejlepší zdroj považován citrón, ale ve skutečnosti se najdou potraviny, které jsou na tom mnohem lépe:
Ovoce: třešně, jahody, černý rybíz, brusinky, z exotiky potom: kiwi, ananas, mango, papája
Zelenina: papriky všech barev, růžičková kapusta, brokolice, zelí, kedlubna, chilli papričky, brambory, křen, rajčata, květák, špenát
Další: šípky, petržel, rakytník, kopřiva, červené víno, zelený čaj
Zajímavostí je, že vitamin C je v současné době hodně spojován s bojem proti koronavirové pandemii. V řadě studií a případů byl používán jako podpůrná terapie při léčbě nákazou Covid-19. Mnoho lékařů jej také označuje jako součást vhodné prevence před řadou nemocí.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com