9 důvodů, proč (ne)nosit podprsenku

9 důvodů, proč (ne)nosit podprsenku

Pro mnoho žen není s nadsázkou větší pohoda než si po celém dni sundat večer podprsenku. A není to nutně nevhodným střihem. Ta úleva je srovnatelná s vyzutím lyžařských bot po celém dni na svahu. Nošení podprsenky má obecně mnoho výhod, ale najdou se i důvody, proč je někdy lepší ji odhodit a nechat prsům volnost.

Zcela záleží na velikosti a pevnosti prsou majitelky. Tam, kde některé podprsenku odhazují v dál, jiné ji musí mít. Ať už máte prsa jakákoliv, například doma a na spaní není její nošení nutné, stejně jako při odpolední procházce přírodou. Vaše prsa vám poděkují, i když v jiných situacích podporu vítají.

Podpoří při sportu

Význam podprsenky při sportu a pohybu je evidentní. Správná podpora zabraňuje otřesům. Po chvilce pohybu prsa bolí a neumožňují se cvičení věnovat naplno. A nemusíte jít vyloženě sportovat, aby vám vadily otřesy. Bohatě stačí rychlá chůze, sem tam popoběhnout s průměrnými ňadry, abyste se dokázaly po nějaké době cítit nepříjemně. Sportovní podprsenka je proto tou správnou volbou.

Lepší držení těla

Zejména obdařenější ženy potvrdí, že větší prsa táhnou ramena k sobě a tvoří dojem schouleného hrudníku. Těžká prsa by mělo vyvažovat silné zádové a mezilopatkové svalstvo, aby se hrudník otevřel a ramena a lopatky držely pěkně dole. Zde má správná podprsenka obrovskou podpůrnou roli, protože pomáhá s lepším držením těla.

Podprsenka opticky zeštíhlí

Dobře zvolená podprsenka dokáže vytvarovat siluetu postavy a opticky ubrat i pár kil. I to je další dobrý důvod, proč ji nosit a vyzkoušet si jich v prodejnách klidně dvacet, než narazíte na tu pravou.

Nekoukají bradavky

Jsou ženy, které se za svoje bradavky nestydí a bez jakýchkoliv skrupulí vyrazí ven v topu, přes který je jasně vidět, že dnes nechaly podprsenku doma. Pohledy ostatních naprosto přehlíží a cítí se svobodně. Většina žen ale nedokáže ignorovat oči procházejících lidí zabořených do jejich hrudníku a podprsenku nosí. Může jít o pocit většího bezpečí a soukromí.

Vábnička na muže

Podprsenka je šperk a skvělé vábidlo na samečky, bez níž by intimní předehra neměla to správné kouzlo. Samozřejmě musí jít o dobře padnoucí podprsenku, na niž se bude partnerovi dobře dívat, ne o domácí vytahanou verzi. S ní nikoho neoslníte. To už je lepší, nemít žádnou. Jak takovou podprsenku správně vybrat, čtěte zde.

Bolesti páteře a hlavy

Špatně vybraná podprsenka může způsobit i potíže s krční a hrudní páteří a bolesti hlavy. Odborníci říkají, že při výběru je alfou a omegou znát správný obvod, aby ta hlavní podpora prsou přicházela zespoda. Při zbytečně velkém obvodu spočívá hlavní váha na ramínkách, která to nemohou zvládnout. Ramínka se nesmí ani zařezávat, ani nikterak škrtit. Pokud tomu tak je, máte je buď zbytečně utažená, nebo příliš volný obvod. Než se vydáte k doktorovi, zamyslete se nad tím, jaké nosíte podprsenky.

Nošení podprsenky brání růstu a změnám

Podprsenka brání přirozenému růstu, což se netýká jen pubertálních dívek, ale i do dospělých žen. Prsa během života přirozeně mění svůj tvar a velikost. U mnohých žen každý měsíc před menstruací, po menstruaci, před menopauzou, po ní, před mateřstvím, po něm a tak dále. Zakoupená podprsenka ale svůj tvar a velikost nemění a po celou dobu zůstává stejná.

Pevná budou i bez ní

Podprsenka sice poskytuje oporu, ale pokud ji nebudete nosit a necháte prsům volnost, přizpůsobí se tomu a zpevní se. Přirozeně i s pravidelným cvičením prsních svalů. Bohužel žádný objektivní výzkum, který by potvrzoval, že bez podprsenky se prsa zpevní, bez ohledu na jejich velikost a věk majitelky neexistuje. Zkusit to můžete.

Podprsenka brání proudění lymfy a krve

Mnozí odpůrci tvrdí, že nošení podprsenek brání přirozenému proudění lymfy, a kvůli tomu se v těle bude hromadit více škodlivin, což je rizikový faktor pro vznik rakoviny. Něco na tom možná bude, ale bohužel není známo, kolik takto nemocných žen nosilo špatný střih podprsenek, jestli ji nosilo 24 hodin denně a další aspekty. Podprsenka rovněž brání cirkulaci krve, zejména je-li obvod až příliš těsný.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1