Proč rostlinné?
Důvodů, proč lidé volí raději rostlinné mléko, než běžně používané kravské, je hned několik. V první řadě je to intolerance laktózy, tedy neschopnost těla trávit mléčný cukr. Někteří však volí toto mléko dobrovolně. Jsou to především ti, kteří vyznávají veganskou stravu. Navíc v poslední době zaznívají pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace klasických mléčných výrobků pro náš organismus a tak není na škodu občas vyzkoušet něco trochu jiného.
Poptávce přeje nabídka
Momentálně se s nimi na našem trhu doslova roztrhl pytel. K výběru je tak mnoho druhů. Zmiňme například mandlové, rýžové, ovesné, sójové či oříškové. K dostání jsou už nejen v prodejnách zdravé výživy, jak tomu bývalo dřív, ale najdete je i v každém větším supermarketu. A poptávce naštěstí přeje i cena, která již není tak vysoká jako kdysi. V některých řetězcích takové mléko stojí kolem 30 korun (například DM drogerie). Narazit můžete i na sušená sójová či rýžová mléka. Ty však obsahují i další složky, které nejsou pro naše zdraví zrovna prospěšné. Většinou jsou plná konzervantů, glukózového sirupu, cukru a podobně.
Hodí se do kávy i na pečení
Rostlinná mléka mají hned několik zajímavých vlastností. Nejen, že jsou lépe stravitelná a mohou je proto pít i děti, ale zároveň neobsahují žádný cholesterol a naopak tělu dodají nenasycené tuky a rostlinné bílkoviny. Zacházet s nimi můžete zcela stejně jako s kravským mlékem. Dají se použít do kávy, koktejlů, při přípravě palačinek či dalších moučníků. Jen je potřeba počítat s tím, že některá mají svou specifickou chuť.
Můžete si ho vyrobit i doma
Rostlinná mléka mají další nespornou výhodu, můžete si je totiž vyrobit i doma. Tato mléka si navíc zachovávají veškeré živiny, které původní surovina obsahuje. Základem je namočení suroviny (ořechy, mandle). Pak vám postačí jen pláténko a výkonnější mixér. Pamatujte však na to, že tato mléka by se měla spotřebovat co nejdříve, v lednici vydrží maximálně dva dny.
Mandlové mléko
150 gramů nasekaných mandlí zalijeme cca litrem (záleží, jak chcete mít mléko husté) studené vody a necháme dvě až tři hodiny namočeném, občas promícháme. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme přes plátno.
Makové mléko
150 gramů namletého máku namočíme do zhruba litru studené vody, opět necháme dvě až tři hodiny namočené. Směs rozmixujeme a přecedíme přes plátno.