Zkuste rostlinné alternativy mléka

Zkuste rostlinné alternativy mléka

Ať už trpíte nesnášenlivostí laktózy, nebo třeba chcete jen zkusit něco nového, alternativy klasického kravského mléka jsou dobrou volbou. Nejen, že jsou chutné, ale uleví i vašemu zažívání.

Proč rostlinné?

Důvodů, proč lidé volí raději rostlinné mléko, než běžně používané kravské, je hned několik. V první řadě je to intolerance laktózy, tedy neschopnost těla trávit mléčný cukr. Někteří však volí toto mléko dobrovolně. Jsou to především ti, kteří vyznávají veganskou stravu. Navíc v poslední době zaznívají pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace klasických mléčných výrobků pro náš organismus a tak není na škodu občas vyzkoušet něco trochu jiného.

Poptávce přeje nabídka

Momentálně se s nimi na našem trhu doslova roztrhl pytel. K výběru je tak mnoho druhů. Zmiňme například mandlové, rýžové, ovesné, sójové či oříškové. K dostání jsou už nejen v prodejnách zdravé výživy, jak tomu bývalo dřív, ale najdete je i v každém větším supermarketu. A poptávce naštěstí přeje i cena, která již není tak vysoká jako kdysi. V některých řetězcích takové mléko stojí kolem 30 korun (například DM drogerie). Narazit můžete i na sušená sójová či rýžová mléka. Ty však obsahují i další složky, které nejsou pro naše zdraví zrovna prospěšné. Většinou jsou plná konzervantů, glukózového sirupu, cukru a podobně.

Hodí se do kávy i na pečení

Rostlinná mléka mají hned několik zajímavých vlastností. Nejen, že jsou lépe stravitelná a mohou je proto pít i děti, ale zároveň neobsahují žádný cholesterol a naopak tělu dodají nenasycené tuky a rostlinné bílkoviny. Zacházet s nimi můžete zcela stejně jako s kravským mlékem. Dají se použít do kávy, koktejlů, při přípravě palačinek či dalších moučníků. Jen je potřeba počítat s tím, že některá mají svou specifickou chuť.

Můžete si ho vyrobit i doma

Rostlinná mléka mají další nespornou výhodu, můžete si je totiž vyrobit i doma. Tato mléka si navíc zachovávají veškeré živiny, které původní surovina obsahuje. Základem je namočení suroviny (ořechy, mandle). Pak vám postačí jen pláténko a výkonnější mixér. Pamatujte však na to, že tato mléka by se měla spotřebovat co nejdříve, v lednici vydrží maximálně dva dny.

Mandlové mléko

150 gramů nasekaných mandlí zalijeme cca litrem (záleží, jak chcete mít mléko husté) studené vody a necháme dvě až tři hodiny namočeném, občas promícháme. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme přes plátno.

Makové mléko

150 gramů namletého máku namočíme do zhruba litru studené vody, opět necháme dvě až tři hodiny namočené. Směs rozmixujeme a přecedíme přes plátno.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1