Mléko je zdravé, ale...

Mléko je zdravé, ale...

Je jen málo potravin, které v odborné i laické veřejnosti budí takové emoce. Mléko mezi ně rozhodně patří. Zatímco někteří odborníci jsou jeho horliví zastánci, jiní jsou toho názoru, že nám spíše škodí. Obě strany argumentují vědeckými výzkumy. Jak to tedy je?

Zdravé a chutné

Mléko obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které se podílí na prevenci různých onemocnění. Také je zdrojem kvalitních bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V tuku mléka (který mu dodává jeho chuť) se navíc objevují fosfolipidy - látky posilující imunitu a jsou i prevencí rakoviny. Dále mléko obsahuje probiotické bakterie, řadu vitamínů (A, D, B - riboflavin, B12 a B3) a minerálů (mezi nejznámější patří vápník).

Ne všichni mléko snesou

Hlavním argumentem odpůrců mléka bývá fakt, že člověk je jediným tvorem, který pije mléko od jiného savce. Tato skutečnost může v těle spustit řadu reakcí, které mohou vést k zánětu, potížím s trávením nebo alergiím. Navíc při nadměrné konzumaci mléka dochází k vylučování potřebného vitamínu D. A ten je pak třeba doplnit z jiných zdrojů. Například formou potravinových doplňků.

Intolerancí laktózy, neboli neschopností strávit mléčný cukr, trpí téměř polovina lidí na této planetě. A přibývá i počet těch, co trápí alergie na bílkovinu (kasein) kravského mléka. Ta je vůbec nejčastější alergií, která se projevuje již v prvních měsících života. U dětí se objevují koliky, vyrážky či průjmy. A podobné problémy pak mohou potrápit i dospělé. Pokud po konzumaci mléka a mléčných výrobků trpíte, rozhodně se svěřte lékaři. Alergii lze poznat i z rozboru krve.

Mléko z velkochovu nebo z pastvin?

Mléčný průmysl je trnem v oku mnoha ochránců přírody. Je faktem, že velkochovy skotu mají na ekosystém obrovský vliv. Na kvalitě mléka se navíc odráží i „psychický stav“ dojnic. Měli bychom tedy zvážit i odkud mléko pochází. Způsob jejich ustájení - zda je jakýmsi strojem na mléko nebo skutečně naším dodavatelem potravy, má na kvalitu mléka obrovský vliv. Důležitým detailem také je, že aby si mléko zachovalo své blahodárné účinky, mělo by pocházet od pasoucích se krav. Velkochovy kvůli častým nemocem dojného skotu používají vysoké dávky chemických léků.

Dejte přednost zakysaným výrobkům

Pokud si neumíte život bez mléka a mléčných výrobků představit, zkuste dát přednost zakysaným výrobkům. Laktóza v nich obsažená je díky mléčným bakteriím lépe stravitelná. Podobně je to s tvrdými sýry. Minimum kaseinu se objevuje u sýrů vyrábějících se ze syrovátky (např. ricotta). Zakysané výrobky navíc působí jako probiotika (= působí na naše trávení, resp. bakterie ve střevech). Prospěšné jsou zejména když je narušena rovnováha ve střevech, např. kvůli antibiotikům.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1