Trápí vás oteklé nohy? Dopřejte jim pohyb

Trápí vás oteklé nohy? Dopřejte jim pohyb

Léto s sebou často přináší kromě radosti z dlouhých slunných dní také výrazně větší zátěž na organismus. Jedním z problémů, které provází zejména ženy, jsou „nohy jako konve“ a otoky, kvůli nimž se možná nejedna z nich v horkých dnech neobuje do svých oblíbených střevíčků. Jednou z cest, jak jim ulevit, je i pohyb. Který je vhodný?

Pozor na chronické žilní onemocnění

Horko, sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání jsou pro žilní systém zátěží. To je důsledkem toho, že žíly dolních končetin dostatečně rychle nedokážou odvádět krev z nohou zpět k srdci. Dalšími faktory způsobující otoky nohou může být riziko dehydratace nebo častější cestování. Otoky nohou jsou poměrně běžné. Chronické žilní onemocnění, které za nimi může stát, začíná nenápadně. Letní otoky a pocity těžkých nohou mohou rychle přejít ve vznik viditelných metliček a křečových žil. Při jejich přehlížení se onemocnění může dále zhoršovat a objeví se otoky trvalé, kožní změny nebo dokonce bércové vředy.

Dojděte se poradit

Pokud vás oteklé nohy dlouhodobě trápí, neváhejte navštívit lékaře „Důležité je navštívit praktického lékaře, který pacienta vyšetří a doporučí adekvátní řešení. Mastičky neřeší podstatu, ale následek,“ říká MUDr. Petra Zimolová z FN Motol. Řešení se skládá z více částí: dostatek pohybu, omezení dlouhého sezení či stání, anebo na doporučení lékaře zevní kompresní punčochy a medikace venofarmaky – léky, které nejen zamezují vzniku symptomů či snižují jejich projevy, ale ovlivňují i samotnou podstatu žilního onemocnění. Samozřejmostí je i přizpůsobení jídelníčku.

Oteklé nohy? Choďte 10 000 kroků denně

Nejvíce nohy trpí ve statické pozici, kdy dochází k tuhnutí a zpomalování krevního oběhu. Dostatek pohybu je proto v boji proti otokům klíčový. Není samozřejmě nutné hned zdolávat velké cíle a běhat maratony. Bohatě postačí pravidelné procházky (se psem, přáteli nebo třeba se sluchátky v uších), hlídat si alespoň 10 000 aktivních kroků denně nebo vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech. Zkrátka chodit pěšky, jak jen to jde. Kromě toho zařaďte do svého života takové sportovní aktivity jako je běh, jízda na kole, plavání nebo třeba nordic walking. Tedy sporty podporující cirkulaci krve v končetinách. Zařadit můžete také pravidelnou gymnastiku nohou, anebo krátká cvičení každé ráno i večer.

Jak na oteklé nohy? Zařaďte ranní cvičení

Ráno je třeba své tělo důkladně probudit a nastartovat cirkulaci krve.

  • Pozice židle – Postavte se zpříma, nohy nechte na šířku boků a ruce předpažte. S výdechem krčte kolena, záda nechte rovná a držte pevný střed těla. Zůstaňte v této pozici a pak se nádechem zvedejte na špičky, odlepujte paty od země a s výdechem se vracejte zpět na celá chodidla. Cvik opakujte 10x.

Co ještě může pomoci na oteklé nohy? Večerní cvičení

Po celém dni je třeba dopřát nohám potřebnou úlevu.

  • Pozice svíčky – Lehněte si na záda, nejprve přitáhněte kolena na hrudník a s nádechem se „vyhoupněte“ směrem vzhůru, podepřete si bedra a propněte kolena. Nezapomínejte držet pevný střed a pozici důkladně prodýchat. Snažte se v pozici vydržet alespoň 10 nádechů a výdechů.
  • Lehněte si na záda a ohněte kolena. Zdvihněte jednu nohu a dělejte malé kroužky chodidlem, 10x doleva a 10x doprava. Opakujte cvičení s druhou nohou.
  • Na závěr můžete nohy jemně promasírovat pomocí „ježka“ ­– tvrdého míčku s bodlinkami. Nikdy však do bolesti, obzvlášť v místech, kde jsou již patrné metličky nebo křečové žíly. Mohlo by dojít k dalšímu poškození.

Cvičení na posílení žilního oběhu dolních končetin

Tyto jednoduché cviky můžete provádět kdykoliv v průběhu dne. V kanceláře, anebo třeba na autobusové zastávce.

  • Střídavě choďte po patách a po špičkách.
  • Vytáhněte se na špičky, přenášejte váhu postupně ze špiček na paty a zpátky.
  • Choďte střídavě po vnitřních a vnějších hranách chodidla.
  • Sešlapujte špičkou malý míček, anebo měkkou podložku, přičemž pata zůstává po celou dobu opřená o zem a nezvedá se.
  • Vsedě se střídavě opírejte o špičky a o paty.
  • Vsedě se opřete o paty a špičky chodidel přiklánějte střídavě k sobě a od sebe.
  • Vsedě napněte končetiny před sebe a pomalu střídavě propínejte a krčte chodidla střídavě jedné a druhé nohy. Opakujte dvacetkrát.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1