
Cuketa je královnou letních zahrad. Její jemná chuť a univerzálnost z ní dělají ideální surovinu pro slané i sladké pokrmy. Je čas objevit její potenciál nad rámec smažených placiček.
Lehké letní obědy: Vytvořte si "špagety" pomocí spiralizéru a podávejte je s rajčatovou omáčkou nebo pestem. Nastrouhanou cuketu můžete také přidat do rizota nebo kuskusu, čímž jídlo odlehčíte a obohatíte o vlákninu.
Zdravé pečení: Nastrouhaná cuketa skvěle funguje jako pojivo a zdroj vláčnosti ve sladkém pečení. Vyzkoušejte cuketové brownies nebo perník, kde nahradí část mouky a tuku.
Naložte ji: Připravte si domácí "cukeťandu" – zdravější verzi čalamády s minimem cukru, která se skvěle hodí ke grilovanému masu.
Hadovky a nakládačky nemusí končit jen v salátu nebo sladkokyselém nálevu. I ony mají své kreativní využití.
Nejlepší způsob, jak si uchovat jejich křupavost a zároveň podpořit své zažívání, je mléčné kvašení. Domácí "kvašáky" jsou plné probiotik a jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá – stačí vám sůl, voda, kopr a pár dní trpělivosti. Skvěle poslouží i jako základ pro osvěžující studenou polévku (tarator) nebo domácí limonádu.
Maliny, borůvky, rybíz, ostružiny... Jsou plné antioxidantů a vitamínů. Místo toho, abyste je zasypali cukrem, zkuste jiné cesty.
Domácí dřeně a nanuky: Rozmixujte ovoce s trochou bílého jogurtu nebo jen s kapkou vody a zamrazte ve formičkách. Vznikne vám zdravá a osvěžující letní pochoutka.
Rychlý džem bez cukru: Použijte chia semínka. Rozmačkejte ovoce, přidejte semínka, která směs přirozeně zahustí, a podle chuti lehce oslaďte třeba čekankovým sirupem. V lednici vám takový "džem" vydrží několik dní.
Zásoba na zimu: Nejjednodušší způsob, jak si ovoce uchovat, je jednoduše ho zamrazit. V zimě ho pak můžete použít do kaší, smoothie nebo při pečení.
Máte přebytek máty, meduňky, bazalky nebo petrželky? Nenechte je uschnout na záhonu. Uchovejte si jejich vůni na zimu.
Nejlepší metodou pro uchování aroma je výroba bylinkového pesta nebo bylinkového "másla". Rozmixujte bylinky s kvalitním olivovým olejem, trochou ořechů, česnekem a solí. Směs můžete zamrazit ve tvořítkách na led a v zimě jen přidávat do těstovin, polévek nebo k masu.
Využijte dary léta naplno a kreativně. Vaše tělo i vaše chuťové buňky vám poděkují a vy si budete moci kousek slunečných dnů vychutnat i uprostřed zimy.
Zdroje: apetitonline.cz
Foto: shutterstock.com