Vyrobte si doma přírodní deodorant či antiperspirant

Vyrobte si doma přírodní deodorant či antiperspirant

Léto sice pomalu končí, ale teploty se stále ještě drží celkem vysoko, takže se přes den občas pořádně zapotíme. Antiperspirant a deodorant v kabelce je zkrátka každodenní nezbytností. Spoléháte na „super výrobky“ z reklam, které slibují až 48hodinovou ochranu před nevábným odérem? Měla byste zároveň brát v potaz i fakt, že většina komerčních produktů obsahuje nejen neblaze proslulé hliníkové soli, ale také celou řadu dalších látek, které mohou vážně ohrožovat vaše zdraví. Proč raději nezkusit bezpečnou a šetrnou přírodní alternativu?

Pocení je tělu naprosto přirozené – v horku se tak bráníme přehřátí organismu. Lidé se mu však přesto brání, a to hlavně kvůli nepříjemnému zápachu, který způsobují bakterie žijící na povrchu kůže (pot sám o sobě totiž vůbec nezapáchá). Při výběru vhodných prostředků mějte však na paměti především své zdraví.

Zvýšené riziko alergií i nádorů

Látky, které běžně obsahují průmyslově vyráběné přípravky proti zápachu a pocení (kromě hliníkových solí například i ftaláty, parabeny nebo triclosan, který patří do skupiny pesticidů) mohou způsobovat celou řadu problémů: od oslabení funkce ledvin, srdce a jater přes zvýšené riziko vzniku alergií nebo astmatu přes narušení hormonální rovnováhy až po rozvoj nádorových onemocnění. Uvážíme-li, že většina z nás používá během teplých dnů antiperspirant či deodorant několikrát denně, není od věci zamyslet se nad tím, jestli by nebylo lepší vyrobit si svůj vlastní, přírodní a z hlediska zdraví zcela bezpečný přípravek. Není na tom nic složitého. Inspirujte se našimi osvědčenými tipy.

Domácí deodoranty

S kokosovým olejem: Potřebujete 6 čajových lžiček kokosového oleje, ¼ šálku jedlé sody, stejné množství kukuřičného škrobu a pár kapek éterického oleje, který máte ráda (citrusy, růže, levandule apod.). V menší misce smíchejte jedlou sodu a kukuřičný škrob a postupně přidávejte kokosový olej, dokud nevznikne kašička, do které kápnete éterický olej. Směs skladujte v čisté a suché skleničce.

S tea tree olejem: Připravte si ¼ hrnku kukuřičného škrobu, ¼ hrnku jedlé sody a přibližně 10 kapek esenciálního tea tree oleje. Všechno pořádně promíchejte, velmi důkladně protřepejte a vložte do skleněné nádobky.

S esenciální vůní:  K výrobě tohoto deodorantu je zapotřebí voda, vodka a olej dle vlastního výběru (vhodný je třeba éterický olej z mandlí, hroznů, bergamotu, cypřiše či levandule). Na dva díly vody přidejte jeden díl vodky, promíchejte a ovoňte několika kapkami svého oblíbeného esenciálního olejíčku. Přelijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte jako klasický deodorant. Ale pozor, nehodí se pro citlivou a suchou pokožku, kterou může ještě více vysušovat.

Šetrné antiperspiranty

S jablečným octem: Potřebujete 4 lžíce jablečného octa, 8 lžic destilované (nebo čisté) vody, 4 kapky růžového esenciálního oleje, 5 kapek esenciálního oleje z jasmínu, 4 kapky esenciálního oleje z pomeranče, 2 kapky esenciálního oleje z levandule a 1 malou lahev s rozprašovačem. V rozprašovači smíchejte všechny ingredience a dobře je protřepejte (nezapomeňte použít ideálně tmavě hnědou skleněnou lahvičku, která brání znehodnocení silic).

S bambuckým máslem: Připravte si 3 lžíce organického kokosového oleje, 3 lžíce čistého bambuckého másla, ½ šálku kukuřičného škrobu, 4 polévkové lžíce prášku na pečení (nebo jedlé sody), 10 kapek levandulového esenciálního oleje, 10 kapek silice z grapefruitu, 4 kapky oleje z čajovníku. Nejprve rozpusťte bambucké máslo a kokosový olej ve vodní lázni (na mírném plameni). Jakmile se obě ingredience spojí, přidejte kukuřičný škrob, esenciální oleje a prášek do pečiva. Nechte směs vychladnout a ztuhnout a přendejte ji do vhodné nádobky.

Pár tipů pro voňavé nožky

Nohám prospějí různé koupele, třeba s kamencem, hypermanganem nebo octem. Do 6 litrů vody nasypte čajovou lžičku kamence v prášku (pořídíte v drogerii) a v roztoku si asi 30 minut máchejte chodidla. Na závěr je opláchněte čistou vodou. To samé opakujte následující tři dny. Preventivně se doporučuje provádět celou proceduru vždycky jednou za měsíc. Po zápachu nezůstane ani stopy. Nohy můžete také na 10 minut ponořit do roztoku s několika zrnky hypermanganu (voda by měla mít světle růžovou barvu). Zápach zažene i octová voda – použijte 2 polévkové lžíce jablečného octa na litr vody. Hypermangan a ocet spolehlivě likvidují zárodky kvasinek a plísní. A na závěr můžete vyzkoušet jednu osvědčenou „babskou radu“. Nastrouhejte najemno salátovou okurku, vezměte si starší ponožky, vložte do nich okurkovou směs a na pár hodin si je navlečte. Nohy se nádherně osvěží a potvůrky, které způsobují nepříjemný odér, vezmou nohy na ramena.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1