Upečte si vánoční cukroví bez cukru. Předejdete boji s nadbytečnými kily a udržíte se v kondici

Upečte si vánoční cukroví bez cukru. Předejdete boji s nadbytečnými kily a udržíte se v kondici

9 min. čtení Šárka Brunclíková
Rohlíčky, linecké, vosí hnízda a pracny. Tradiční recepty jsou prostě klasika a k Vánocům neoddělitelně patří. Jde to ale i jinak, bez nezdravých cukrů a dalších ingrediencí. Pokud už jste si naplánovali pečení, inspirujte se recepty, které neškodí zdraví a pokud už máte napečeno, přečtěte si tipy na netradiční cukroví, kterým vánoční tabuli ozvláštníte.

V tradičních receptech se nachází pro zdraví vražedná kombinace – cukr, bílá mouka a nekvalitní tuky. Výživově nám tyto ingredience nic nepředají a akorát zadělávají na další problémy jako je nadváha a obezita, kardiovaskulární nemoci, cukrovka 2. typu nebo oslabení imunitního systému.

Jak nahradit cukr?

Je čas závislost na cukru překonat a přizpůsobovat recepty zdravému životnímu stylu.  Alternativ je spoustu. Jako sladidlo můžete použít med nebo sušené ovoce, které nejen dodají sladkou chuť, ale také poskytnou přínosné živiny. Některé recepty uvádějí i použití přírodního extraktu ze stévie.

Místo bílé mouky použijte celozrnnou, kokosovou, žitnou nebo bezlepkovou, což přidá nejen nutriční hodnotu, ale také nové chutě tradičním receptům.

Mandlové rohlíčky bez cukru

Co by to bylo za Vánoce bez rohlíčků. Ačkoli rohlíčky neobsahují žádný cukr, budou i tak nasládlé díky mandlové mouce.

Ingredience:

  • 130 g mandlové mouky nebo mletých loupaných mandlí
  • 80 g změklého másla
  • 1 celé vajíčko
  • špetka prášku na pečení
  • vanilková esence

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C
  2. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto
  3. Vložíme ho na 30 minut odležet do lednice
  4. Poté tvarujeme 1-2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech
  5. Pečeme 10-15 minut

Pokud se vám těsto nebude zdát dost sladké, použijte přírodní extrakt ze stévie anebo místo mandlí použijte kešu.

Co je to raw cukroví?

Tento druh cukroví je nepečený. Raw značí potraviny nebo pokrmy, které nebyly zpracovány nad 42 °C, což pomáhá uchovat všechny živiny. Díky tomu, že se nepeče, ho stihnete připravit klidně za několik minut. Není tedy potřeba nadbytečného stresu s plánováním pečení.

Raw kuličky se sušeným ovocem

Ingredience:

  • 400 g směsi sušeného ovoce (hrušky, švestky, jablka, meruňky)
  • 2 lžíce dia marmelády (bez cukru)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté kávy
  • 30 g vlašských ořechů
  • Případně sladidlo – například dia sladidlo, extrakt ze stévie, med, …

Postup:

  1. Všechny druhy sušeného ovoce nakrájíme na malé kousky
  2. Rozemeleme v masovém strojku nebo v mixéru
  3. Ovocnou hmotu dáme do mísy a postupně přidáme marmeládu, kakao a mletou kávu
  4. Vše důkladně prohněteme, popřípadě přisladíme
  5. Z tuhé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v ořeších

Do vánočního repertoáru můžete zahrnout i něco netradičního a nového, například pokud máte už napečeno. Velmi jednoduché je malinové želé obalované v čokoládě bez cukru i mouky.

Malinové želé v čokoládě

Ingredience:

  • 5 lžic kvalitní želatiny
  • 80 g vysokoprocentní čokolády
  • 250 g mražených malin
  • ½ hrnku vody

Na zdobení:

  • Okvětní lístky růží
  • Mletá skořice

Postup:

  1. Do menšího hrnce přidáme maliny a vodu a na mírném plamenu zahříváme, dokud maliny nezměknou
  2. Poté směs odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět na mírný plamen zahřát.
  3. Po jednotlivých lžících přisypáváme želatinu, dokud se ve směsi úplně nerozpustí
  4. Vzniklou směs vlijeme do formy (např. o rozměru 26 x 9 cm)
  5. Vložíme do lednice a necháme 45–60 minut ztuhnout
  6. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou necháme pár minut vychladnout, aby nám želatinu nerozpouštěla
  7. Ztuhlou želatinu nakrájíme na 3 x 3 cm čtverce
  8. Pomocí lžíce je namáčíme v rozehřáté čokoládě a následně vyskládáme na mřížku nebo na papír na pečení
  9. Dozdobíme růžovými lístky a necháme ztuhnout
  10. Skladujeme po dobu max. 7 dní v lednici

Pokud rádi během Vánoc připravíte na stůl něco na „zobání“, sáhněte také po sušeném ovoci. Klasikou jsou křížaly, které uspokojí chuť po sladkém a zároveň neškodí zdraví. Dále pak sušené švestky, hrozinky nebo různé druhy ořechů.

Zvolení cukroví bez cukru je začátek zdravější, ale těžší cesty. Ze začátku si na tento typ cukroví budete muset zvyknout, ale jakmile si nastavíte novou hranici, klasické cukroví vám bude připadat možná až přehnaně sladké. Začátky jsou nejsložitější, ale vynechání nezdravých ingrediencí nese své ovoce při udržení dlouhodobého zdraví.

 

Zdroje: Cukrfree, iDNES.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1