Mošty se nejčastěji dělají z jablek či hrušek. Tato úprava má tu výhodu, že při ní využijete i kousky, které nejsou zrovna výstavní. Do moštu tak můžete dát i spadané ovoce, které je naťuklé. Nikdy by ale nemělo být plesnivé či nahnilé. Domácí mošt má navíc jednu nespornou výhodu – vždy víte, co pijete a na rozdíl od kupovaných ovocných šťáv a džusů se nejedná o koncentrát. A jaká jablka či hrušky použít? Neměly by být kyselé, ale ani moc přezrálé. To by pak byl mošt příliš kyselý anebo naopak mdlý.
Jestliže máte velkou úrodu ovoce každý rok, jistě se vyplatí pořídit si domů speciální drtič a lis. Omytá jablka rozdrtíte v drtiči a pak vložíte do lisu, kde přes plátýnko vylisujete. Pokud si nechcete pořizovat tyto nástroje anebo moštujete jen výjimečně, pak existují i další možnosti. Mošt si vyrobíte i pomocí odšťavňovače. Nemusíte mít ani žádný super výkonný, postačí obyčejný domácí odšťavňovač. Jen je třeba počítat s tím, že nedostane z ovoce veškerou šťávu, tak jako je tomu u lisu. A další z možností je najít nejbližší moštárnu, kde vám za poplatek ovoce vylisují.
Mošt je ideální spotřebovat co nejdříve. V chladničce vydrží maximálně pár dní, než začne kvasit. Je možné jeho trvanlivost prodloužit tak, že ho zhruba na 15 minut zahřejete na 80 stupňů Celsia. Ale tímto způsobem přijdete o cenné látky a vitamíny a trvanlivost se prodlouží jen v řádech dní. Jestliže si tedy chcete uchovat trochu z léta na zimu, nejlepší volbou je mošt zamrazit.
Na rozdíl od moštů, víno lze vyrobit z jakéhokoliv ovoce. Použít můžete třešně, hrušky, maliny, ostružiny, vinnou révu, ale opět třeba i jablka. Znovu platí, že by ovoce nemělo být plesnivé či nahnilé. K výrobě budete potřebovat 2 demižony, cukr, tekuté vinné kvasinky, živnou sůl (kvasinky i sůl seženete i v drogerii), kvasnou zátku či kvasný klobouček, korkové špunty a gumové hadičky na stáčení a skleněné lahve na uchovávání.
Základem je čistota, proto všechno náčiní důkladně umyjte, aby se na něm nevyskytly jiné bakterie, než potřebujete. Základem je mošt z ovoce.
Základní recept (například na jablečné víno) počítá s těmito poměry:
Postup: Cukr rozpusťte v horké převařené vodě a po vychladnutí přelijte k moštu. Přidejte tekuté kvasinky a živnou sůl. Naplňte demižon, ale ne až po okraj. Uzavřete kvasnou zátkou. Demižon umístěte na chladnější místo, kde je do 20 stupňů Celsia. Nechte kvasit několik týdnů (zhruba 6-7), dokud pozorujete unikání bublinek oxidu uhličitého. Poté stočte do čistého demižonu, opět uzavřete kvasnou zátkou a nechte zhruba 2 měsíce ještě kvasit. Pak stáčejte už rovnou do lahví. Již při prvním stáčení můžete ochutnat, jak se vám víno povedlo.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com