Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Bezlepkové recepty: 4 skvělé zákusky a bez lepku!

Publikováno: 24.5.2020
Bezlepkové recepty: 4 skvělé zákusky a bez lepku!

Veronika Vágnerová

Redaktorka

Více o autorovi

Obiloviny jsou součástí našeho jídelníčku odjakživa. Počet lidí, kteří si mohou o křupavém rohlíku s máslem nechat jen zdát, ale postupně narůstá. Nesnášenlivost lepku je nepříjemná a komplikuje život, ale není to důvod vzdát se pečiva a moučníků. Bezlepková bábovka nebo bezlepkové muffiny patří mezi klasiky, na kterých si pochutná celá rodina. Bezlepkové recepty oceníte, i když lepek snášíte dobře. Zkuste trochu experimentovat a dopřát si jiný zákusek.

Lepek je směs rostlinných bílkovin obsažený v některých obilovinách. Mnozí lidé ho hůře tráví, způsobuje jim křeče, nadýmání a jiné střevní potíže. Jestli patříte mezi ně, nemusí to nutně znamenat, že si ke kávě už nikdy nedáte moučník. Stačí jen vyměnit pšenici za bezlepkovou mouku. V pšenici je totiž až osmdesát procent bílkovin obsahující lepek, v žitném a jiném podstatně méně, o ovsu se stále spekuluje. Míra nesnášenlivosti je vždy individuální od mírné až po velice silnou.

DOPORUČENÍ: Je to právě lepek, který dodává pečivu křehkost a nadýchanost. Jestli začínáte péct s bezlepkovou moukou, poohlédněte se nejprve po receptech, kde je taková mouka v ingrediencích. Tyto bezlepkové recepty počítají s využitím alternativní mouky už od začátku. Nemělo by se vám stát, že se výsledné dílo začne po zakrojení drobit, případně nepůjde ukrojit vůbec. Velmi oblíbené jsou i bezlepkové recepty, které neobsahují mouku vůbec.

Bezlepkový recept: Jednoduchá bezlepková bábovka s mákem od @waytohealth_

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 banán
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g mletého máku
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajová lžičky jedlé sody
  • Libovolné sladidlo dle chuti a potřeby

Postup: Zapneme troubu na 180 °C. Vejce, nakrájený banán a tvaroh rozšleháme v jedné míse. V druhé míse smícháme všechno suché a spojíme obojí dohromady. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme asi 35 minut.

Bezlepkový recept: Bezlepkové muffiny s čokoládovým krémem od Alberta

Ingredience na těsto:

  • 3 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml mandlového mléka
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 4 lžíce kokosové mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 100 g hořké 70% čokolády

Ingredience na krém:

  • 180 g hořké 70% čokolády
  • 2 plechovky kokosového mléka (400 g)
  • 80 g kakaa
  • Ovoce na ozdobu

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny a najemno nasekanou čokoládu. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkou a mandlovým mlékem. Obsahy mís důkladně spojte a promíchejte a nalijte do košíčků do formy na muffiny. Pečte 25 minut.

Mezitím si v kastrůlku rozpusťte čokoládu. Do mísy dejte tuhou část kokosového mléka, rozpuštěnou čokoládu, kakao a ušlehejte do krému. Až muffiny vychladnou, naneste na ně zdobítkem krém a ozdobte libovolným ovocem. Velice hezké jsou kousky jahod, maliny nebo borůvky.

Bezlepkový recept: Bezlepkový mandlový koláč od Fitrecepty

Ingredience:

  • 160 g mandlové mouky
  • 4 vejce
  • 70 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Zakysaná smetana, čokoládová poleva, mandle – dle fantazie na ozdobení

Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve si z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. V jiné velké míse vyšlehejte žloutky, med a vanilku do pěny, přidejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a závěrem opatrně vmíchejte připravený sníh. Směs vlijte do dortové formy nebo do formy na kulatý koláč o průměru 20 cm. Pečte 25 – 35 minut. Po vychladnutí můžete libovolné dozdobit čokoládovou polevou a plátky mandlí nebo zakysanou smetanou či šlehačkou.

Bezlepkový recept: Borůvkový koláč z cizrny s mandlemi a skořicí od @Fitnessstrava.cz

Ingredience:

  • 250 g cizrny z konzervy
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • 3 vejce
  • 100 g mandlové mouky (nebo najemno mletých mandlí)
  • 100 g celozrnné mouky (špaldová, žitná)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g borůvek (nejlépe čerstvé)
  • ½ lžičky skořice
  • Nasekané mandle na posyp

Postup: Mandlovou mouku, celozrnnou mouku, prášek do pečiva a skořici smíchejte v jedné míse. V druhé rozmixujte všechny mokré  ingredience mimo borůvek. Obojí spojte dohromady do tekutého těsta a nakonec vmíchejte čerstvé borůvky. Směs nalijte do pekáčku o velikosti 20 x 20 cm vyloženého pečicím papírem nebo do střední dortové formy. Navrch nasypte mandle a pečte 30 – 35 minut na 180 °C. Po vychladnutí nechte nejlépe odležet pár hodin v lednici. Podávat můžete se lžičkou zakysané smetany nebo hutného jogurtu a skořicí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)