Lepek je směs rostlinných bílkovin obsažený v některých obilovinách. Mnozí lidé ho hůře tráví, způsobuje jim křeče, nadýmání a jiné střevní potíže. Jestli patříte mezi ně, nemusí to nutně znamenat, že si ke kávě už nikdy nedáte moučník. Stačí jen vyměnit pšenici za bezlepkovou mouku. V pšenici je totiž až osmdesát procent bílkovin obsahující lepek, v žitném a jiném podstatně méně, o ovsu se stále spekuluje. Míra nesnášenlivosti je vždy individuální od mírné až po velice silnou.
DOPORUČENÍ: Je to právě lepek, který dodává pečivu křehkost a nadýchanost. Jestli začínáte péct s bezlepkovou moukou, poohlédněte se nejprve po receptech, kde je taková mouka v ingrediencích. Tyto bezlepkové recepty počítají s využitím alternativní mouky už od začátku. Nemělo by se vám stát, že se výsledné dílo začne po zakrojení drobit, případně nepůjde ukrojit vůbec. Velmi oblíbené jsou i bezlepkové recepty, které neobsahují mouku vůbec.
Ingredience:
Postup: Zapneme troubu na 180 °C. Vejce, nakrájený banán a tvaroh rozšleháme v jedné míse. V druhé míse smícháme všechno suché a spojíme obojí dohromady. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme asi 35 minut.
Ingredience na těsto:
Ingredience na krém:
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny a najemno nasekanou čokoládu. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkou a mandlovým mlékem. Obsahy mís důkladně spojte a promíchejte a nalijte do košíčků do formy na muffiny. Pečte 25 minut.
Mezitím si v kastrůlku rozpusťte čokoládu. Do mísy dejte tuhou část kokosového mléka, rozpuštěnou čokoládu, kakao a ušlehejte do krému. Až muffiny vychladnou, naneste na ně zdobítkem krém a ozdobte libovolným ovocem. Velice hezké jsou kousky jahod, maliny nebo borůvky.
Ingredience:
Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve si z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. V jiné velké míse vyšlehejte žloutky, med a vanilku do pěny, přidejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a závěrem opatrně vmíchejte připravený sníh. Směs vlijte do dortové formy nebo do formy na kulatý koláč o průměru 20 cm. Pečte 25 – 35 minut. Po vychladnutí můžete libovolné dozdobit čokoládovou polevou a plátky mandlí nebo zakysanou smetanou či šlehačkou.
Ingredience:
Postup: Mandlovou mouku, celozrnnou mouku, prášek do pečiva a skořici smíchejte v jedné míse. V druhé rozmixujte všechny mokré ingredience mimo borůvek. Obojí spojte dohromady do tekutého těsta a nakonec vmíchejte čerstvé borůvky. Směs nalijte do pekáčku o velikosti 20 x 20 cm vyloženého pečicím papírem nebo do střední dortové formy. Navrch nasypte mandle a pečte 30 – 35 minut na 180 °C. Po vychladnutí nechte nejlépe odležet pár hodin v lednici. Podávat můžete se lžičkou zakysané smetany nebo hutného jogurtu a skořicí.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com