
Jak husu správně vybrat?
Výběr kvalitní drůbeže je samozřejmě základ. Doporučuje se nákup chlazené přímo od chovatele, mražená z obchodních domů je dovážená ze zahraničí – cesta a delší doba mrazení maso znehodnocuje. Husa by neměla vážit víc než pět kilo, větší už bývá tuhá. Při nákupu sledujte, jestli je její kůže nepotrhaná, bez podlitin a bez zbytků peří. Měla by obsahovat vnitřnosti (husí játra netřeba představovat), mít hodně masa v prsní části a slušnou tukovou vrstvu (kvůli pečení).
Co všechno se dá z husy zužitkovat?
Dobrá zpráva – prakticky všechno. Na prvním místě stojí pečeně, tedy pečené husí maso. K nejoblíbenějším patří recept s červenými jablky, ta masu propůjčí křehkost a báječnou šťavnatost. Druhé místo (podle chuti) zaujímá paštika z husích jater, kterou vyhledávají labužníci po celém světě. Z drůbků, kostí a kořenové zeleniny se vaří polévky, buď tradiční krémový kaldoun nebo husí vývar. A nakonec ze zbytků husí pečeně můžeme připravit báječnou pomazánku.
Aby husičce nebylo smutno
Jaké přílohy předložit ke svatomartinské huse? Zelí nesmí chybět. Kuchařky nabízí množství druhů: bílé je jemnější, červené zase vypadá na talíři moc hezky. Sladké (s jablky, brusinkami, skořicí nebo medem) ladí s ovocnými recepty na husu, kyselé zase s kořeněnými. Také příprava knedlíků se liší: známe houskové, chlupaté, špekové, karlovarské nebo bramborové lokše, šišky i jednotlivé (ano, knedlík nebo nok, slavná otázka). I brambory se poslední dobou vyskytují na slavnostních talířích.
Svatomartinská husa sice nepatří k základním stavebním kamenům racionální výživy, ale jednou za rok nám ji snad tělo odpustí. Patří přece ke vzpomínkám na naše pečlivé maminka a babičky a hlavně - je prostě nekonečně dobrá.