Workoholismus aneb závislost na práci

Workoholismus aneb závislost na práci

Pracovitost je vlastnost, které si všichni cení. Ale čeho je moc, toho je příliš. Chorobná pracovitost může vést k rozpadu vztahů a způsobovat zdravotní obtíže. Workoholik nezná volné víkendy, nezná dovolené, mobil má neustále u ruky a bez notebooku nedá ani ránu. Workoholismus je závislost jako každá jiná a souvisí s ní celá řada zdravotních obtíží včetně celkového kolapsu organismu. Jak ale poznat, že se z nás stávají workoholici? Poměrně těžko, protože hranice mezi workoholismem a prací je často tenká.

Co je to workoholismus?

Workoholismus, závislost na práci, je pojem, který vznikl USA v analogii se závislostí na alkoholu. Jak už sám pojem napovídá, jde o závislost, tudíž diagnózu s určitými typickými rysy. O workholismu se začalo hovořit zejména s Yuppies, tedy s mladými a ambiciózními muži, pro které práce je smyslem života. Pojem workoholismus se v krátké době rozšířil do celého světa, protože nemocní prací jsou zkrátka všude.

Jsem workoholik?

Pokud odborníci diagnostikují drogovou závislost, musí dotyčný splňovat určitá diagnostická kritéria syndromu závislosti. O závislosti na práci odborníci hovoří tehdy, pokud se práce stala absolutním smyslem života. Dotyčného nic jiného nezajímá. Soukromý život, rodina, mezilidské vztahy, koníčky a zájmy jsou odsunuty do pozadí. Práce je nejen smyslem života, ale i jediným tématem k hovoru a obsahem všech myšlenek a představ. Workoholik tráví víkendy a dovolené s notebookem na klíně či mobilem v ruce a trpí. Trpí, protože má absťák. 

Ohroženi jsou nejvíce muži s vyšším vzděláním

Koho bychom mezi workoholiky nejčastěji našli? Byli by to muži s vyšším vzděláním, vykonávající vyšší funkce, často manažeři. Podle odborníků jsou ale mezi workoholiky převážně lidé, kteří si prací kompenzují nepříliš uspokojivé rodinné zázemí, vztahy, nízkou sebedůvěru či různé komplexy, které si nesou již z dětství. Jde o osoby většinou osamělé, s nedostatkem kvalitních citových vztahů, pro které je práce vlastně to jediné, co mají.

Pracovní tempo je vražedné

Správnému workoholikovi se pracovně velmi daří. Alespoň po určitou dobu. Maximální pracovní nasazení si bohužel po několika letech vybírá svou daň. Nadměrná pracovní zátěž se podepisuje jak na psychickém, tak fyzickém zdraví. Mnoho workoholiků trpí bolestmi hlavy, celkovou únavou a pocity vyčerpání. Workoholici potřebují být výkonní, a proto potřebují spoustu kofeinu, většinou se nestíhají naobědvat, málo spí, holdují alkoholu, kouří a užívají léky. Všechny tyto faktory se odráží na jejich celkovém zdravotním stavu. Vysoký krevní tlak, kardiovaskulární a dechové problémy, snížená imunita a časté nachlazení, problémy se zažíváním, deprese a kolaps organismu jsou typické ,,bonusy“ workoholismu.  

Jak z toho ven?

Workoholismus, stejně jako každá jiná závislost, vyžaduje odbornou léčbu. Nutná je motivace nemocného člověka svůj životní styl změnit. Zde bychom ale analogii s alkoholismem už nenašli. Cílem každého alkoholika je abstinence od alkoholu. Těžko může spočívat léčba workoholika v doživotní abstinenci od práce. Léčba workoholika spočívá ve změně náhledu na práci, na změně postoje k práci jako takové. Workoholik se učí vnímat i jiné životní hodnoty, na které díky práci zapomněl.  Kvalitní citové vazby, mezilidské vztahy, zdravý životní styl, relaxační techniky a schopnost oddělit pracovní a rodinný život, to jsou základní faktory ovlivňující úspěšnou léčbu. A co je prvním krokem léčebného úspěchu workoholika? Stačí pouhé uvědomění si možné diagnózy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1