Jak vyzrát na lednové deprese?

Jak vyzrát na lednové deprese?

Leden je pro mnoho z nás jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce a na naší náladě to bývá znát. Jak s chmury zatočit?

Proč leden?

První měsíc v roce bývá velmi náročný. Sotva se vzpamatujeme z Vánoc, už se na nás hrne nahromaděná práce v zaměstnání. Navíc je stále málo světla, řádí chřipkové epidemie a špatné počasí. K tomu připočtěte fakt, že nás dostihnou půjčky na vánoční dárky a jiné placení a na malér je zaděláno. Vůbec nejhoršími dny jsou lednová pondělí, kdy víme, že před sebou máme ještě celý pracovní týden. Člověk se pak cítí totálně vyčerpaný a jak se říká, jede na doraz. To přispívá i k častějším hádkám a celkové nepohodě. Ta může přerůst až v depresi. Jak ji poznáte?

Příznaky deprese

Mezi nejčastější varovné signály toho, že to s vaší psychikou není dobré, je především ztráta chuti do života, radosti, pesimismus, často také problémy s nespavostí. Dále se deprese projevuje ztrátou chuti k jídlu, nebo naopak přejídáním, nadměrnou podrážděností, ztrátou sexuálního apetitu a myšlenkami na smrt. Jestliže se více těchto symptomů u vás objevuje, je nejlepší vyhledat lékaře. Jestliže se ale necítíte ještě tak špatně, můžete se pokusit na lednové chmury vyzrát. A jak na to?

Bojujeme s melancholií

Existuje několik jednoduchých triků, které naši psychiku dokážou nastartovat. Především v zimě je důležité světlo. Na nedostatek světla je třeba vyzrát. Dávejte při oblékání přednost zářivým barvám, kterými se můžete i obklopit (červené či žluté deky, přehozy, polštářky). Další body jsou jednoduché: vlažná ranní sprcha, hodně muziky, trocha pohybu a také dobrého jídla. Než půjdete do práce, dopřejte si osvěžení, místo jízdy autem se raději projděte, do uší si pusťte nějakou pěknou hudbu a nezapomínejte ani na pořádnou snídani, která zahřeje. Pamatujte, že na psychiku také skvěle působí vůně.

A co funguje nejlépe? Užívejte si každou chvilku, kterou zrovna žijete. Najděte si čas, na kino, divadlo, posezení s přáteli nebo si zajděte na zajímavou přednášku. I každá chvilka na čerstvém vzduchu je pro naše zdraví i psychiku blahodárná. Vhodné je také do denního rozvrhu zařadit pravidelný pohyb, neboť spolu s ním se vyplaví i hormon štěstí oxytocin. Všechno, co vám vykouzlí úsměv na rtech, se počítá.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1