Tipy, jak naučit dítě "R"

Tipy, jak naučit dítě "R"

2 min. čtení Markéta Veselá
Některé hlásky dělají dětem problém ještě v předškolním věku. Mezi nejobtížnější písmenka patří právě r. Pokud s jeho výslovností bojuje i váš potomek, je nejvyšší čas začít s tréninkem. Jinak se může stát, že kvůli špatné výslovnosti dostane odklad do školy.

Do první třídy se správnou výslovností

Ideální je, pokud dítě do školy nastupuje se správnými výslovnostními vzorci. Usnadňuje mu to nejen učení, ale samozřejmě i fungování v kolektivu. Každé dítě je však individuální, takže nesrovnávejte s jeho spolužáky, ale pokud problémy přetrvávají, řešte je s logopedem. Co se týče přímo hlásky r, mělo by ji dítě zvládnout nejpozději do sedmi let věku.

 

Jak trénovat výslovnost hlásky r?

Ta patří mezi ty nejobtížnější hlásky. I proto dnes řada dospělých stále bojuje s ráčkováním. Aby tak nedopadl i váš potomek, věnujte tréninku dostatek pozornosti. Zároveň ale mějte na paměti, že malé děti se nevydrží příliš dlouhou soustředit, lepší je proto trénovat několikrát za den v kratších úsecích (například desetiminutových). Vysvětlete dítěti, co a proč po něm chcete. Neargumentujte tím, že ostatní už tohle dávno říct umí, spíše najděte něco, v čem si váš potomek pomůže, pokud se hlásku r naučí říkat. Třeba že si pak bude moct samo objednat zmrzlinu a všichni mu budou rozumět.

 

A jak by měl samotný trénink probíhat?

  1. Poslech – děti se výslovnost učí tak, že ji odposlouchávají. Pohlídejte si tedy svou vlastní mluvu, často dětem čtěte, povídejte si s nimi, případně jim můžete pustit audio pohádku.
  2. Zpěv a cvičení jazyka – i jazyk je třeba trénovat. V tomto případě především jeho postavení za horními řezáky. Dítě si může hrát s bonbonem, který se snaží udržet za zoubky anebo ho naučte, jak dělá koník podkovami (jazyk na horní patro). Skvělý je také zpěv.
  3. Místo písmenka r vyslovujte d – pokud se výslovnost r nedaří, zkuste ho ve slabikách a slovech nahradit hláskou d. Ta je totiž co se týče výslovnosti nejvíce podobná. Pokud se tedy dítě naučí správně ve slově říci d, k vytouženému r už je to jen krůček. Také pomáhá opakovat spojení td, z kterého se velmi brzy vyloupne krásné r.
  4. R se učí ve skupinách – učíme se tedy vyslovovat například tr, vr, fr, dr, pr apod.
  5. Pohlídejte si postavení mluvidel – jazyk by měl být při vyslovování hlásky r za předními horními řezáky. Ústa by měla zůstat pootevřená, protože by nemělo docházet k zapojení i dolní čelisti. Dítko si proto může za spodní zuby dát třeba ukazováček.
  6. Odměňujte i sebemenší úspěch – naučit dítěti správnou výslovnost vyžaduje od rodičů opravdu velkou dávku trpělivost. Abyste však svému potomkovi učení neotrávily, snažte se ho motivovat a brát to jako hru. Za každý úspěch se můžete odměnit, tedy nejen své dítě, ale i vy sami!

 

Autor: Markéta Veselá

Zdroj:www.maminka.cz

Foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1