Proč je tak důležité dětem číst?

Proč je tak důležité dětem číst?

Říkáte si, že dnes už není potřeba dětem číst, ale bude jim stačit před spaním pustit pohádku v televizi, nebo v audio podobě? To vás možná překvapí, že čtení dětem má mnohem víc benefitů než jen zlepšení jejich slovní zásoby.

Co se v mládí naučíš...

S knihami se děti budou setkávat celý život. A proto je důležité vštěpit jim kladný vztah ke čtení už odmalička. Ulehčí vám to třeba základní školní docházku. A jak se děti nejlépe učí? No přece napodobováním dospělých. Pokud ani vy nejste příliš vášnivý čtenář, rozhodně dětem nepodsouvejte odpor ke knihám. V rámci rodičovství se holt budete muset přemoci a sáhnout po klasické knize. Třeba si časem čtení zamilujete i vy sami.

 

Vnímají nás už odmalička

Možná si říkáte, že nemá cenu číst dětem, které vás sotva vnímají a ještě moc nerozumí tomu, co jim říkáte. Jenže právě i tito mrňousci dobře reagují na hlas svých rodičů. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že je dobré začíst číst už miminkám v bříšku. Rozhodně byste ale neměli příliš dlouho otálet. Čtení se doporučuje zhruba od dvou let věku dítěte, kdy je schopné již plně pochopit všechno, co mu říkáme.

To je nuda!

Pokud byste chtěli začít číst dětem později, může se stát, že je knížka nebude bavit. Budou totiž zvyklé na to, že jim televize, nebo třeba tablet vše naservíruje a nemusejí si namáhat hlavinky představováním toho, jak hlavní hrdinové vypadají, co dělají, kde bydlí... Vizuální média všechnu práci totiž udělají za ně, a takzvaná prázdná místa, která v každé knize čekají na to, až si je čtenář doplní svou fantazií, vyplní za ně.

 

Proč dětem číst?

Existuje hned několik důvodů, proč se do společné četby pustit. Neobohatíte totiž jen dítě, ale i sami sebe. I od dětí se toho totiž můžeme hodně naučit.

  • společně strávený čas – čtení prohlubuje vztah mezi dítětem a rodičem
  • snadnější usínání – děti se při čtení uklidní a lépe se jim pak usíná, než když koukají do modré obrazovky
  • rozvoj fantazie – dítě si musí představovat ve své hlavičce, jak vypadají některé postavy, prostředí, doplňují si detaily (jakým kočárem princezna jede, jakou barvu má kočička v knize apod.)
  • zvyknou si na knihy a budou s nimi umět zacházet – tyto dovednosti upotřebí hlavně ve škole, navíc se pak tyto děti z učebnic i snadněji učí
  • obohacení slovní zásoby – děti nasávají jako houby, při čtení se učí novým slovům, ale i slovním spojením, pořekadlům, frázím apod., které pak umějí adekvátně použít
  • dítě se naučí soustředění – vnímá příběh, jeho plynutí a učí se, že si na pokračování musí počkat, navíc vše prožívá s hlavními hrdiny (učení se empatii, ale i soustředění na jednu věc – bez pobíhání)
  • učí se základním hodnotám – chápe principy dobra a zla, příčiny a následku, slušnému chování atd.

Nalákejte ho

Pokud se dítěti i přes vaši veškerou snahu četba nelíbí, zkuste vybrat jinou knihu. A to ideálně společně. Prošmejdit můžete knihkupectví, nebo i knihovny, kde mají i obrázkové knížky určené pro ty nejmenší čtenáře. Zjistíte tak, jaká témata vašeho potomka lákají. Při čtení se pak zastavujte u obrázků, vyprávějte si i mimo příběh, nechte dítě, ať se ptá na vše, co ho zajímá.

Máte pocit, že vaše knihovna začíná praskat ve švech? Zkuste jí pořádně provětrat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1