Speedsteping: svižnou chůzí k dokonalé postavě

Speedsteping: svižnou chůzí k dokonalé postavě

Chůze je naším nejpřirozenějším pohybem. Věděli jste ale, že trochu stačí přidat na tempu a při takové procházce i skvěle hubnete?

Neboli rychlochůze

Anglické slovíčko speedsteping bychom do češtiny mohli přeložit jako rychlochození. No, co si budeme povídat, v té anglické verzi to zní přece jen trochu zvučněji. To však nic nemění na faktu, že se jedná o jedno z nejefektivnějších kardio cvičení, jaké existuje. Navíc k jeho provozování nepotřebujete žádné extra vybavení. Větší pozornost zaslouží jen boty a zbytek oblečení zvolte takový, jaký je vám pohodlný. Třeba tričko a tepláky.

 

Benefity rychlé chůze

  • pravidelný pohyb snižuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak
  • zlepšuje spánek
  • zlepšuje funkci mozku
  • je prevencí vzniku diabetu druhého typu
  • pomáhá zhubnout (zvyšuje podíl svalové hmoty)
  • zlepšuje náladu
  • prevence vzniku osteoporózy
  • posiluje klouby a kost

 

Pokud vás zajímají další zdravotní benefity chůze, více se dozvíte v tomto článku.

Pozor na techniku

I když chodit samozřejmě všichni umíme zhruba už od jednoho roku našeho věku, aby byla rychlá chůze efektivní, pohlídejte si držení těla. Hlavu držte vzhůru, neměli byste se ani zaklánět, ani předklánět. Nezapomeňte zapojit i břišní svaly a podsadit pánev. Na rozdíl od nordic walking nedržíte v rukou hůlky, ale rukama podporujete pohyb dopředu pohupováním podél těla.

 

Jaké je ideální tempo?

Aby chůze plnila svůj účel, tedy docházelo ke spalování kalorií, je nutné držet si to správné tempo. To znamená, ani se neuhnat, ale také nechodit příliš pomalu. A jak ho poznat? Máte několik možností. Buď se budete řídit svou tepovou frekvencí, nebo existuje varianta počítání kroků. Ta říká, že pokud ujdete 100 kroků za minutu, jdete akorát rychle. A třetí možnost odkazuje na test mluvením. Pokud dokážete při chůzi mluvit a jen mírně se zadýcháváte, je to tak akorát. Pokud se nezmůžete na slovo a jen funíte, je to příliš rychle. A jestliže dokážete zpívat, je to zase až příliš pomalu.

Jak často?

Samozřejmě záleží na vaší výchozí fyzické kondici, ale aby byla rychlá chůze opravdu platná, je dobré se jí věnovat pětkrát týdně po 30 minutách, případně třikrát týdně po dobu 60 minut. Už je jen na vás, co vám bude spíše vyhovovat. Nezapomínejte však na to, že začátky by měly být pozvolnější, klidně i v pomalejším tempu a postupně zrychlovat. A pokud si chcete dát víc do těla, zvolte náročnější terén – kopce, lesy, schody apod.

 

Abyste si neuškodili

Na svou chůzi se soustřeďte. A zvlášť tehdy, pokud se dostaví nějaká bolest – nejčastěji kloubů. Na vině může být vadné držení těla, jednostranné zatěžování či špatné našlapování. Pokud máte nějaké pochybnosti, je vhodné navštívit fyzioterapeuta, který držení těla zhodnotí, případně poradí, co napravit. Pořiďte si vhodnou obuv a klouby můžete vyživovat i vnitřně, ideálně potravinovými doplňky s obsahem kolagenu. Jednou za čas jim také udělá dobře plavání, nebo třeba sauna.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1