Rotoped, stepper, běžecký pás nebo eliptical?

Rotoped, stepper, běžecký pás nebo eliptical?

Fitness centra jsou zavřená, a tak nezbývá než si svou postavu, a hlavně zdravého ducha, udržovat v domácím prostředí. Uvažujete-li o investici do pořádného cvičícího stroje neboli trenažeru, poradíme vám, jaký je právě pro vás ten nejlepší.

Posilovací stroje jsou součástí každé posilovny a pokud jste na cvičení na těchto „mučidlech“ zvyklí, nezbývá, než se v této době zařídit po svém – svého favorita si pořídit domů. Výhodou cvičení v soukromí může být klid, prostor a maximálně čisté prostředí.

Při výběru vhodného stroje je ale potřeba zvážit několik faktorů, a to především kolik máte doma místa, za jakým účelem si ho kupujete a kolik do něj chcete investovat.

Posilovací stroje se dělí na:

  • posilovací věže – jsou multifunkční, avšak zaberou opravdu mnoho místa
  • posilovací lavice – vhodné například v případě, že holdujete posilování s činkami
  • trenažery – nejlepší volba, pokud chce budovat svalovou hmotu a fyzickou kondici. Řadí se mezi ně rotoped, běžecký pás, stepper nebo eliptical.

Jak správně vybrat trenažer?  

Než se pustíte do objednávání stroje, zvažte, jak často jej budete využívat, ale také na jaké partie se chcete zaměřit nebo jaké je vaše váha. Takže, jak na to?

Rotoped

Toto statické kolo je klasickým a léty ověřeným nástrojem na posilovaní zejména stehenních, hýžďových a lýtkových svalů. Díky pravidelnému tréninku na rotopedu si zlepšíte fyzičku, zformujete postavu a snadno shodíte i nějaké to kilo.

Trenažerů tohoto typu je nespočet. Liší se nejen cenou, ale také provedením celého stroje. Chcete-li trochu ušetřit, poohlédněte se po manuálně ovládaném rotopedu, který disponuje jednoduchou obsluhou v podobě kolečka, jímž si přidáváte nebo ubíráte na zátěži, ale menším počtem funkcí. Počítačem řízený rotoped má cenu vyšší, je komfortnější, co se týče obsluhy, má různé programy a možnosti nastavení profilu tratě.

Při výběru se zaměřte na:

  • kvalitu sedla – volte spíše anatomicky tvarované a gelové
  • řídítka – měla by být polohovatelná
  • pedály – musí být vyvážená a s nastavitelnými páskami přes nárt
  • rám – zaměřte se na ergonometrii, vzhled i doporučené zatížení. Maximální nosnost rotopedu má být vždy o něco vyšší, než je hmotnost nejtěžšího cvičence.

Stepper

Pokud jste milovníci chůze do schodů, ale rádi byste maximálně šetřili své klouby, pořiďte si stepper. Tento nástroj je vhodný pro sportovce začátečníky, kteří se chtějí hýbat přirozeně a udržovat se v kondici. Stepper kromě fyzičky také zlepšuje činnost srdce, posiluje svalstvo celého těla a je cestou, jak zhubnout.

Stepper se dělí na:

  • stojanový – je efektivnější a vhodný pro delší cvičení. Disponuje držadly na ruce, lze u něj regulovat zátěž.
  • mini – ideální pro občasné cvičení. Říká se mu také twist stepper.

Jaké parametry při výběru zohlednit? Cenu, nastavení zátěže, gumová táhla, hmotnost stroje (7,5–66 kg), maximální nosnost (100–150 kg), nastavení výšky kroku, počítadlo kroků, měření tepové frekvence, rychlost chůze, značku stroje.

Běžecký pás

Zejména v zimě se mnoho lidí brání vyběhnout do chladného počasí. Druhou skupinou jsou lidé, kteří se zkrátka a dobře ostýchají běhat na veřejnosti. Běžecký pás je tak vhodnou variantou, jak se udržovat v kondici.

Důležitým aspektem, chcete-li běhat, je motor. Bezmotorové mechanické pásy jsou určené pouze na chůzi. A jaké jsou další podstatné parametry při výběru pásu?

  • Velikost běžecké plochy – klíčový pro komfort při běhu
  • Šířka běžecké plochy – pro kondiční občasné běhání volte šířku 45–48 cm, nejlepší variantou jsou však tzv. plnohodnotné běžecké plochy o rozměru nad 50 cm
  • Délka běžecké plochy – souvisí s výškou běžce a rychlostí běhu, minimální délka u člověka vysokého okolo 170 cm by měla být 140 cm
  • Odpružení běžecké plochy – velmi důležité pro minimální zatížení kloubů a páteře

Eliptical

Eliptical je přístroj, který v sobě spojuje prvky stepperu a rotopedu. Kombinuje pohyby, které sportovec provádí při běhu, jízdě na kole i při chůzi do schodů.

U tohoto trenažeru je opět nutné zohlednit váhu a výšku, ergonomii a délku kroku a konstrukci.

Hlavní výhody cvičení na elipticalu:

  • Díky minimálnímu zatížení kloubů a kompletnímu zatížení svalů celého těla je eliptical poslední dobou čím dál víc oblíbený. Preferují ho zejména ženy.
  • Eliptical využívá pohyb slučující přednosti běhu, jízdy na kole a výstupu do schodů se současným možným zatížením horní poloviny těla.
  • Pravidelný trénink na elipticalu má pozitivní vliv na krevní tlak, snižuje klidový tep, optimálně zatěžuje srdce a zvyšuje vitální kapacitu plic.
  • Výrazně podporuje spalování tuků a tím fyzickou i psychickou pohodu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1