Umíte pracovat se svou nervozitou?

Umíte pracovat se svou nervozitou?

Určitě ten pocit zná každá z nás. Svírají se vám útroby, těžko se soustředíte, potí se vám ruce. Přesně tak se projevuje nervozita. Naštěstí se s ní dá naučit pracovat.

Je připravena kdykoli

Nervozita většinou vzniká na základě „nesouladu“ našich očekávání (případně toho, co si myslíme, že se od nás očekává) a reálnou situací. Chceme, aby vše šlo podle plánu (mentální část). Jenže dobře si uvědomujeme (intuitivní část), že život nejede tak docela nalinkovaně. A pak už vstoupí do hry naše osobní nastavení a reakce těla je připravena. Pokud vás nervozita přepadne jednou za čas, třeba když vás čeká důležitá schůzka, je to zcela přirozené. Pokud se ale tento pocit dostavuje často a ne vždy na základě nějaké příčiny, je na řadě něco ve svém životě změnit.

Nervozitu nepodceňujte

Dlouhodobý stres a nervozita se projeví jak po psychické, tak fyzické stránce. Prvními signály je „špatná nálada“ bez objektivní příčiny, která se může prohloubit v úzkosti, deprese či pocit vyhoření. Pak už ale nastoupí těžší problémy, například s imunitním systémem, vředy, kardiovaskulární či onkologické nemoci. Protože když stůně duše, je zřejmě, že si to nenechá jen pro sebe a dá nám skrze tělo zprávu.

5 inspirací ke zvládnutí nervozity

Zpomalte – zběsilé tempo tělu nesvědčí. Najděte způsob, jak se zastavit a vnímat sebe a své pocity. Jak moc jsme v souladu sami se sebou a svými tužbami a nebo nás vlak povinností někam odvezl? Teprve s odstupem od situace i od akutní fáze nervozity můžete pravý důvod zahlédnout a případně s ním i něco udělat. Pomoci mohou i tzv. relaxační pobyty pro jednoho, které se zaměřují právě na objevení skrytých mechanismů chování, které se projevují i nervozitou.

Minulost nejde změnit, vy ale jiní už jste – každý z nás si nese nějaké minulostní křivdy, ke kterým jeho mysl často odkazuje. Strach, aby se daná situace neopakovala může pocity nervozity nejen vyvolat, ale i pořádně posílit. Provětrejte své skříně. Nejen ty mentální, ale i skutečné. Zbavte se nepotřebného.

Pozitivně, ale s vědomím obou polarit – nedívat se na naše bolístky a předstírat, že tam nejsou, nepomůže. Stejně tak ani plná pozornost tímto směrem. Zkuste svou pozornost zaměřit spíše na získávání zkušeností ze svých „chyb“ než strachu, aby se nestaly, aby je nikdo neviděl a hlavně aby se neopakovaly! Bez těchto zkušeností byste nezískali informaci, že tudy cesta nevede.

Mysl zklidní i cvičení – Jestliže vás trápí nervozita, jako to vhodné cvičení se jeví takové, které pracuje s vnitřním prostředím, například jóga, taichi, čchi kung. Naučí vás uklidnit dech, zaměřit svou mysl na své tělo a také si osvojíte relaxaci a meditaci. Cílem cvičení není zapomenout na problém, ale získat lehkost k jeho řešení.

Staňte se sobě uvěřitelnou – Nervozita často pramení z toho, že si z nějakého důvodu nevěříte. Tento váš vnitřní vztah se pak odráží i navenek. Pokuste se tedy změnit přístup sama k sobě, důvěřujte si a buďte na sebe milá. Nebojte se vyhledat odborníka, pokud nevidíte cestu, jak to provést. Vy za to stojíte.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1