Pánové, v kondici lze být i bez posilovny! Jak na to?

Pánové, v kondici lze být i bez posilovny! Jak na to?

Ať už onen nouzový stav budeme nazývat jakkoliv, rozhodně není tou správnou výmluvou, abyste se vyhnuli pohybu. A to navzdory tomu, že letošní příprava do plavek nebude zřejmě probíhat v takovém tempu, na které jsme si zvykli v minulých sezónách. Nicméně tuková vrstva u některých z nás jasně říká, že by se mělo někde přibrat, a rozhodně to nebude na jídle. My bychom se přimlouvali za vyšší intenzitu pohybu. Jak se k tomu ale „dokopat“?

Vstávat a cvičit!

Nejtěžší na tom všem je se zvednout. Než k tomu většinou dojde, urazíme obrovský kus cesty, během které se nás zmocňuje prokrastinace nebo jakákoliv možnost flákání se, které nedůležitým věcem přikládá téměř života nutnou potřebu. Cíl je jediný: vyhnout se „poslání“ – jdu cvičit. Když už se v hlavě ale rozhodnete, že do akce sport půjdete, je vyhráno. 

Chyťte mozek pod krkem

Zkuste osvědčený proces, kdy prostě tělu bez hlubšího rozmýšlení zavelíte, zvednete ho a dovedete někam k pohybu. Učiňte z toho strojové rozhodnutí bez myšlenkového procesu vracejícího vás zpátky na kanape. Svůj mozek klidně nechte chvilku ještě protestovat, ale jakmile začne být zaplavován těmi „šťastnými“ hormony, on toho také nechá. Možná trochu ztratí „dech“ jako vaše plíce, ale je to jedině ku prospěchu všech.

Online cvičení

Ti z nás, jejichž boj s leností již dosahuje zápletky třídílného románu, si zaslouží opravdu veliký obdiv už jen tím, když na svých noteboocích, tabletech či telefonech spustí místo filmů a jinak zajímavých videí první videa se cvičením. Bravo! Na začátek doporučme videa, kde předcvičují ženy. Jednak se na to lépe dívá a pokud si vyberete něco pro začátečníky, zjistíte, že máte co dělat i tak. Vězte, že vás u toho snažení nikdo nemusí vidět, ale výsledky vidět rozhodně budou! A o to jde.

Posilování břicha

Nevím, kdo určil, že zrovna partie břicha musí být v té nejkrásnější kondici, ale je to jako rozdělit muzikanty na bubeníky a ostatní muzikanty. Můžeme mít tělo samý sval a šlachu, ale pokud nemáme „pekáč buchet“, jako bychom nebyli. Přitom je mnohem důležitější posilovat břišní svaly vnitřní a ne ty, co jdou potom na výstavku mezi přátele na sociální sítě.

Samotných cviků na posilování je opravdu přehršel. Hledejte to, co bude vyhovovat vám a myslete na to, že bolest se rozděluje na dvě neslučitelné části. Jedna, která posiluje vaše svaly, ta je v pořádku. A ta druhá, která kompenzuje vaši svalovou či pohybovou nedokonalost třeba bolestí zad, ta vašemu tělu naopak velmi škodí. Pakliže je vaše tělo zdravé, měli byste cítit víceméně jen „bolest“ té partie, kterou posilujete.

Procházky i testosteron

Posilování doma má své výhody. Cvičit ale v přírodě má zcela odlišný náboj. Být v přírodě je celkovou pohodou pro náš organismus. Už při půlhodinové procházce člověku klesá hladina stresu až o tři čtvrtiny. A když už zmiňujeme hladinu, není jedinou, kterou můžeme zmínit v souvislosti s psychickou pohodou. U mužů se po dosažení hranice věku 30 let každým rokem snižuje hladina testosteronu. Pokud je nám tady nad 40 let, musí to být opravdu znát. Co jsme dříve uběhli, nebo ujeli na kole, je rázem pryč. Vhodné je si hladinu testosteronu doplňovat nejlépe přírodními potravinovými doplňky, které nám dodají potřebnou nejen fyzickou, ale i mentální sílu v poměrně krátkém časovém úseku. A právě celkovou revitalizaci přináší pocit venku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1