Norsko – fjordy, karamelový sýr a vikingové

Norsko – fjordy, karamelový sýr a vikingové

5 min. čtení Redakce
Drtivá většina z nás si pod pojmem „dovolená“ představí jedno – odpočinek na pláži s dobrým pitím v ruce a sem tam nějaké to plavání, ať už v bazénu, nebo v moři. Je ale spousta lidí, kteří v době, kdy ostatní kupují plavky a opalovací krémy, balí lyže, běžky a kožichy a vyráží vstříc zimě do severských států. Pojďme se podívat, proč byste právě Norsko mohli chtít navštívit i Vy.

Panenská příroda

Norové jsou pověstní až paranoidní ochranou životního prostředí. Možná právě proto si můžeme v Norsku vychutnat pohled na nádhernou a nedotčenou krajinu. Celé západní pobřeží Skandinávského poloostrova bylo kdysi dávno pokryto ledovci. Postupem času ledovce začaly ustupovat, současně zvedaly hladinu oceánu a daly tak vzniknout hlubokým údolím, která se postupně zaplavovala mořskou vodou.

Tento útvar nazývaný fjord je právě tím, co nám při pohledu na norskou krajinu bere dech. Fjordy můžeme vidět například i v Patagonii, na Novém Zélandu či na severu Ameriky, ale ty v Norsku jsou bezpochyby nejznámější.

Mořské delikatesy a karamelový sýr

Norsko je velmi známé svým rybolovem a nabídku ryb a nejrůznějších mořských plodů tak můžete nalézt v každé tamní restauraci. Přestože někteří Norové tvrdí, že například velrybí maso bylo od pradávna jejich hlavní složkou jídelníčku, většina z nich v dnešní době velrybí maso odmítá, a to především z humánních důvodů. Na městských trzích můžete najít nejen maso z lososa či třeba soba, ale také přemíru všemožně upravených ryb a mořských plodů.

Co je pro většinu z nás ale příjemnější než konzumace ryb, je konzumace sýrů. A sýry v Norsku? Vyhlášená delikatesa! Zvláštností je tmavě hnědý sýr s karamelem, který se pojídá s brusinkovým džemem, a je to pro milovníky sýrů dočista nebe na jazyku.

Tajemní rusovlasí bojovníci

Většina z nás má v mysli Vikingy jako osvalené přerostlé bojovníky, rusovlasé vousáče s rohatou přilbou na hlavě. To, že ve skutečnosti žádné rohaté přilby nevlastnili, ví dnes už každý. A zcela jasně se také ví, že byli velmi výbojným národem, který s největší pravděpodobností jako první evropský národ připlul k břehům Severní Ameriky.

Dnes navštěvujeme Skandinávii, abychom si tyto tajemstvím oplývající pohany připomněli v muzeích s artefakty jejich existence. Dochované jsou jak předměty pro běžný život, tak i jejich skvěle zrestaurované lodě.

Norsko toho ale nabízí mnohem více. Skandinávská architektura patří svou jednoduchostí mezi nejoblíbenější na světě. Za zmínku jistě stojí sloupové dřevěné kostely, tzv. stavkirke, které dnes patří mezi významné památky pod záštitou UNESCO.

Nutností je také zmínit fakt, že ač má Norsko pouhých 5 milionů obyvatel, je až s podivem, kolik významných osobností z této krajiny pochází. Objevitelé a dobyvatelé obou pólů, mořeplavec, který potvrdil teorii o mixování kultur světadílů ve starověku, nebo spisovatelé, kteří plní svými tituly knihkupectví od New Yorku až po Tokio.

Zkrátka, Norsko bylo a stále je zemí tak trochu skrytou v mlze magické atmosféry a jejich ohromující krajina zůstane v srdcích všech, kdo tuto zemi navštíví.

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1