Naučte se běhat „od píky“. Pomůže vám indiánský běh

Naučte se běhat „od píky“. Pomůže vám indiánský běh

Běhání je trendy a tenisky nazouvá prakticky každý, kdo chce udělat něco pro své tělo, a zároveň není fandou fitness center. Pokud jste ale úplný začátečník a chcete, aby vás tento sport opravdu bavil, je vhodné nepřepálit start. Jak? Díky indiánskému běhu.

Indiánský běh je termín pro aktivitu, při níž se pravidelně střídá běh se svižnou chůzí. Tomuto stylu se také říká jogging a hodí se nejlépe pro běžecké začátečníky, anebo ty, kterým pomalé procházky tak úplně nestačí.

Jogging je pohodový běh, u kterého se zcela nezadýcháte a zvládnete konverzovat například se svým parťákem.

Hlavním benefitem indiánského běhu je možnost postupně a velmi efektivně přidávat na zátěži a následně velmi přirozeně získat vytrvalost. Ta je pro mnoho začátečníků velkým problémem. Je-li vaším cílem uběhnout v kuse půl hodiny, natrénujte na to právě joggingem.

Indiánským během k vytrvalosti i postavě snů

Máte pocit, že nic nevydržíte? Máte pár kilo navíc? Pusťte se do indiánského běhu. Na obě otázky je odpovědí právě jogging. A jaké jsou další výhody?

  • Přátelský pro začátečníky. Mladší sourozenec rychlého běhu, jogging, je méně intenzivní a méně zastrašující pro ty, co se tohoto sportu obecně bojí. K běhání nemusíte být rychlí nebo ve špičkové kondici, tady může začít každý.
  • Minimální náklady. Kromě dobrého páru tenisek neexistují téměř žádné náklady spojené s joggingem. Zatímco členství v tělocvičně a posilovací stroje mohou být drahé, jogging je téměř zdarma.
  • Spaluje kalorie. Indiánským během a s ním spojenými intervaly, dokonale „nakopnete“ tělo a kalorie budou při pravidelné aktivitě mizet sami.
  • Buduje silné kosti. Při běhání vyvíjíte tlak a zatěžujete tak přirozeně kosti, svaly a klouby. Kosti na takový stav reagují tak, že zhoustnou a zesílí, aby se zabránilo zranění.
  • Buduje svaly. Při běhání zapojujete svaly středu těla, hamstringy, hýždě, stehenní i lýtkové svaly. Díky indiánskému běhu můžete svaly dokonale posílit a zformovat.
  • Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému. Pravidelná aktivita bez přetěžování podporuje zdraví srdce a je prevencí před infarktem a jinými srdečními onemocněními.
  • Zlepšuje psychickou pohodu. Chcete si vyčistit hlavu od smutku, stresu nebo každodenních povinností? Vyrazte běhat. Je to zázračné.
  • Zlepšuje spánek. Ať už rádi cvičíte brzy ráno nebo hned po práci, je prokázáno, že má sport pozitivní vliv na kvalitu spánku.

Indiánský běh: Tréninkový plán

Indiánský běh je spíše intuitivní aktivitou, a tak je zcela na vás, za jak dlouho začnete ubírat chůzi a přidávat běh. Vyzkoušejte náš tréninkový plán: 

  • 1. týden: Rychlá chůze 6 minut, běh 1 minuta, 3× opakovat. Trénink 3× týdně.
  • 2. týden: Rychlá chůze 5 minut, běh 1,5 minuty, 3× opakovat. Trénink 3× týdně.
  • 3. týden: Rychlá chůze 4 minut, běh 2 minuty, 4× opakovat. Trénink 3× týdně.
  • 4. týden: Rychlá chůze 3 minuty, běh 2,5 minuty, 4× opakovat. Trénink 3× týdně.
  • 5. týden: Rychlá chůze 2 minuty, běh 3 minuty, 4× opakovat. Trénink 3× týdně.

I když se blíží léto, ani teplé počasí vás od běhání nemusí odrazovat. Inspirací vám může být třeba článek Běhejte zdravě i v létě. Jak na to?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1