Jaká jsou nejúčinnější cvičení na bolest zad a krční páteře? Zkuste pilates

Jaká jsou nejúčinnější cvičení na bolest zad a krční páteře? Zkuste pilates

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Pilates, cvičení, které se na první pohled zdá jako o něco těžší jóga je stále velmi populární. Dnes si ho zacvičíte v rámci skupinových lekcí v různých fitness centrech, podle pilates instruktorů z online kurzů nebo youtube videí, ale i doma. Co je na něm tak revolučního a proč by si ho měl úplně každý vyzkoušet?

Pilates je cvičební metoda, která klade důraz na správné dýchání, koncentraci, kontrolu pohybů, přesnost a plynulost cviků. Obecně by se mělo při správném cvičení dodržovat několik zásad:

  1. soustředěnost a řízenost pohybu
  2. vycházení ze středu těla
  3. plynulost
  4. přesnost
  5. správné dýchání

Cvičení se zaměřuje se na posílení středu těla, a to hlavně břišních, pánevních a páteřních svalů společně s oblastí hýždí. Rozdíl mezi pilates a jógou je způsob dýchání a cíl cvičení. U pilates jde o to posílit a zlepšit celkové držení těla.

Pilates využívá kombinaci přibližně padesáti jednoduchých a opakujících se cviků. Ty se dají nakombinovat tak, aby sloužily jako lehký silový trénink pro rehabilitaci i jako intenzivní cvičení, které potrápí kdejakého sportovce. Každé cvičení začíná stabilizací středu těla, ze kterého pak další cviky vychází.

Kdo může cvičit pilates?

Ačkoliv je pilates častěji spojováno se ženami, jeho pozitivní dopad se projevuje i na mužích. Je to cvičení opravdu pro každého, od začátečníků po zkušené sportovce. Nemusí se ho bát ani starší věkové kategorie, těhotné ženy a ženy po porodu. Ty díky němu posilují střed těla a svaly pánevního dna.

S metodou přišel na začátku 20. století Němec Joseph Pilates, který studoval západní i východní formy cvičení včetně jógy či starověkých řeckých a římských přístupů. Během první světové války pomáhal zraněným vojákům s rehabilitací pomocí jeho nové metody pilates. Postupně se tento druh cvičení rozšířil a stal se jak oblíbenou metodou rehabilitace, tak i jako forma silového tréninku.

Proč cvičit pilates?

Díky tomu, že je cvičení zaměřené na posílení středu těla, je účinné v tom, že zlepšuje jeho celkové držení, rovnováhu, stabilitu a pružnost. Pomáhá s bolestí zad, krční páteře a celkově snižuje napětí v těle. Při pravidelném cvičení se zlepší nejen koordinace, ale i funkce orgánů v dutině břišní, včetně orgánů malé pánve. Posílení hýžďových a břišních svalů kolem páteře zase vede ke správné funkci pohlavních orgánů.

Druhů pilates je dnes už několik. Například mat pilates, machine pilates, klinické pilates nebo power pilates. Dá se cvičit v pohodlí domova na cvičební podložce, pořádají se skupinové lekce a cvičí se i na speciálních pilates strojích. Pro zvýšení obtížnosti cviků se využívají různé pomůcky jako odporové gumy, míčky, činky, závaží na kotníky nebo pěnové kostky. U pilates je tedy vždy možnost posunu, pokud už jste zkušení.

Pilates je samozřejmě typ cvičení, který tolik nezatěžuje kardiovaskulární systém a s budováním svalů se nevyrovná posilování s činkami. Je to metoda na zlepšení celkového postoje a posílení svalů, jejichž ochablost často způsobuje bolesti zad a krční páteře.

Při cvičení je nutné vědomě ovládat tělo a být přítomni. Pro správné provedení cviků je dobré učit se od zkušených pilates instruktorů, kteří vás cvičením provedou. Pokud si ale chcete zacvičit doma, vybírejte ta videa a online kurzy, kde jsou pohyby detailně popsány a vy poznáte jaké svaly zapojit a jak správně dýchat.

 

Zdroje: The New York Times, kniha The Pilates Method, National Library of Medicine, dum-jogy.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1