Jóga pro ženy: 5 pozic pro zdraví

Jóga pro ženy: 5 pozic pro zdraví

Cvičení jógy je pro každého bez výjimky. Mohou ji cvičit ženy i muži, děti i senioři. Je zdraví prospěšná, pomáhá fyzicky i psychicky a má samé pozitivní přínosy. O józe, která je zaměřená primárně na něžné pohlaví, se říká, že je pro ženský organismus zázračná. Proč?

Podle mnoha instruktorů by ženy měly jógu praktikovat odlišně než muži. Jinak vnímají, cítí i prožívají. Do jednotlivých ásan také vkládají odlišnou sílu i intenzitu. Oproti mužům, ženy mohou toto cvičení využít i k jiným účelům – vyladit ženskou energii, omladit organismus, anebo stimulovat hormonální systém.

Ženská jóga pro zdraví

Správné praktikování ženské jógy vyrovnává hormonální rovnováhu, což ocení nejen ženy, které vysadily antikoncepci, ale také ty, co prochází menopauzou. Kromě toho toto cvičení snižuje stres v těle, odbourává dlouhodobou únavu, nastartuje metabolismus a zrychlí spalování. Je také cestou, jak se zbavit pravidelných a nepříjemných migrén, bolestivé menstruace nebo zadržování vody v těle. Jednotlivé ásany jsou zaměřené na správný a pravidelný dech, posílení pánevního dna a uvolnění kyčlí.

Pozice pro ženské zdraví a pohodu

Některé jógové pozice jsou pro ženské zdraví jako stvořené. Zapojte je do vaší každodenní rutiny spolu s krátkou meditací. Věřte, že bude každý váš den lepší a pozitivnější.

Pozice kobry

Celodenní sezení u počítače, nošení těžkých nákupů nebo zvedání dětí, to všechno jsou aktivity, které mají neblahý dopad na páteř a vedou k bolestem zad. Špatné držení těla vede k povolení mezilopatkových svalů, flexorů hlavy nebo zborcení hrudníku dovnitř. Pozice kobry tyto neduhy dokonale kompenzuje.

Provedení:

Pozice vychází z lehu na břiše. Nohy jsou natažené a nárty směřují do podložky. Ruce jsou opřené dlaněmi pod rameny a lokty se tlačí těsně k tělu a kopírují žebra. S nádechem aktivujte svaly kolem páteře a mezilopatkové svaly a zvedejte hrudník od podložky. Hlava je stále v prodloužení, ramena jsou od uší a lopatky směřují k sobě. Stydká kost a nohy jsou stále přilepené k podložce. V pozici vydržte alespoň pět nádechů a výdechů, poté se vraťte do výchozí pozice. Opakujte alespoň 3x.

Pozice motýlka

Tato pozice otevírá a uvolňuje. Díky pozici motýlka se zbavíte únavy a dokonale protáhnete záda. Kmitáním nohou můžete také snadno cítit štěstí. Kromě toho je to pozice zklidňující psychiku a přinášející pocit jistoty.

Provedení:

Posaďte se, skrčte nohy a spojte chodidla k sobě. Rukama uchopte špičky prstů a přitáhněte paty co nejblíže k tělu. Dech je pravidelný a bez zádrže. Záda rovná jako pravítko. Plynule začněte kmitat nohama, jako když mává motýl křídly. Uvolněte se v kyčlích a pokuste se dotknout koleny podložky.

Pozice svíčky

O svíčce se říká, že je to královna všech pozic. Je to ásana omlazující, prokrvující a energizující. Svíčka zbavuje tělo jedů a harmonizuje mysl. Zlepšuje prokrvení mozku a obličeje, pomáhá odkrvovat dolní končetiny, a tím šetří práci srdce. Je vhodná pro všechny, kteří trpí problémy s oběhem krve v dolních končetinách, varixy a oteklými dolními končetinami. Podporuje lymfatický systém a zlepšuje imunitu.

Provedení:

V pozici lehu přitáhněte kolena k hrudníku. S nádechem vytáhněte nohy směrem ke stropu, tak, že budete rukama podpírat bedra. Brada směřuje lehce k hrudníku. Záda jsou v prodloužení a protažení. V pozici vydržte alespoň deset plynulých nádechů a výdechů. Poté s výdechem a s pevným středem těla pomalu, obratel po obratli, pokládejte záda zpět na podložku. Jako poslední vracejte nohy.

Provádění pozice je vědomé a pomalé.

Pozice luku

Chcete-li pružnou páteř, cvičte pozici luku. Kromě toho velmi snadno a bezbolestně protáhnete kyčle, třísla a celou břišní stěnu, čímž dokonale promasírujete i vnitřní orgány a podpoříte dobré zažívání.

Provedení:

Pozice vychází z lehu na břiše. Hlavu si položte na čelo, pokrčte si kolena a rukama se chyťte za kotníky. S nádechem zvedněte hlavu a otevřete hrudník. Tlačte nohy směrem do dlaní a pomyslně se vytahujte směrem vzhůru. S výdechem pomalu uvolněte celé tělo a pokládejte ramena, hlavu i nohy zpět na podložku. Pozici opakujte alespoň pětkrát.

Pozice indického sedu

V této pozici otevíráte hrudník, koncentrujete se na rovnou páteř, uvolnění kyčlí a pravidelný dech. Díky indickému sedu můžete dosáhnout uklidnění, zbavíte se stresu, a zároveň promasírujete vnitřní orgány, protáhnete hýžďové svaly a lýtka.

Provedení:

V pozici ve stoje si dejte chodidla na šířku ramen. S výdechem krčte kolena a přejděte do hlubokého dřepu. Chodidla jsou celou svou plochou na podložce, lokty opřete o vnitřní stranu kolen, dlaně tlačte proti sobě. Záda jsou rovná, střed těla pevný. Provádějte hluboké nádechy a výdechy, alespoň 5x.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1