Hemoroidy: Kolo jako nepřítel?

Hemoroidy: Kolo jako nepřítel?

Aktivní letní dovolená pro mnohé znamená jízdu na kole a turistiku, které sem tam ozvláštní plaváním či během. Pohyb samotný je pro naše tělo velmi prospěšný, ale vždy bychom ho měli přizpůsobit našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. Týká se to i obtíží, které jsou pro mnohé natolik intimní, že o nich neradi mluví – hemoroidů. Jak tedy sportovat?

Co jsou to hemoroidy

Hemoroidy jsou běžnou součástí našeho těla, jsou to žíly v oblasti konečníku. „Jejich úkolem je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Hemoroidy máme všichni. Ale to, co nás trápí, je jejich zánět a zvětšení,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín. Pokud k tomu dojde, cítíme pálení, svědění a bolest, objevit se také může krev na toaletním papíru. Je třeba si uvědomit, že „problém“ sám nezmizí, je třeba zahájit kroky k nápravě a zejména pak dbát na preventivní opatření, které sníží riziko zhoršení stavu či návratu onemocnění.

Nemoc cyklistů nebo je to jinak?

O rozšířených hemoroidech se říká, že to je „nemoc cyklistů“. Je pravda, že se příznaky (svědění, pálení či bolesti) po jízdě na kole mohou zhoršit, avšak řadě problémů lze vhodnou prevencí předejít. Spíše, než jízda na kole, jsou rizikovými faktory sedavé zaměstnání, nadváha, nezdravý životní styl a paradoxně nedostatek (vhodného) pohybu. Vliv má také dědičnost a těhotenství.

Jakému pohybu se vyhnout

Navzdory prospěšnosti pohybu jsou však sporty, které se s hemoroidálním onemocněním neslučují. Jedná se zejména o silová cvičení a zvedání činek, veslování, dřepy, cvičení, při kterém se používá tzv. Valsalvův manévr (technika zadržení dechu a zároveň tlak na výdech využívaná např. při vzpírání), sedy-lehy či jízda na koni. Riziko objevení se hemoroidálního onemocnění vzniká i při jízdě na kole. Může za to i zvýšený nitrobřišní tlak a tlak na cévy v oblasti pánve. Přesto není kolo „zakázaným“ sportem. Má to však své podmínky.

Na kole i s hemoroidy: Jaká pravidla dodržet

  1. Vhodné oblečení – pořiďte si prodyšné elastické cyklokalhoty z materiálu, který bude odvádět pot a teplo.
  2. Kolo sami nezvedejte – zvedání těžkých předmětů stav hemoroidů zhoršuje.
  3. Jezte dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina) a dodržujte pitný režim. Udržujete v chodu zdravé trávení a pravidelné vylučování (problémy se zácpou jsou jedním z rizikových faktorů vzniku hemoroidálního onemocnění).
  4. Vyhněte se dráždivým potravinám a nápojům – kořeněná jídla, káva, alkohol...
  5. Dodržujte vyšší hygienu – po příjezdu z kola se co nejdříve osprchujte, udržujte oblast konečníku v čistotě i po stolici.
  6. Mast nebo čípky jako první pomoc – pomohou zmírnit akutní příznaky, zároveň vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, která podporuje hojení prasklinek, zmírňují svědění pokožky a snižují riziko zanícení. Zatímco mast (ideálně s aplikátorem) je vhodná před a po cyklo výletu, čípky si zaveďte na noc.
  7. Zvažte užívání léků posilujících žilní stěnu (venofarmak), které mohou z dlouhodobého hlediska přispět k řešení obtíží. Venofarmaka doporučuje praktický lékař nebo proktolog.  
  8. Pokud pociťujete akutní potíže, vyrazte spíš k odborníkovi než na kolo. Buďte ke svému tělu pozorní.

V každém případě, je důležité své zdravotní obtíže nezamlčovat. O příznacích spojených s rozšířenými hemoroidy, o vhodné prevenci i doporučení relevantních řešení se můžete dočíst i na webu www.konectabu.cz.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1