Vážíme bez kuchyňské váhy

Vážíme bez kuchyňské váhy

Ne vždycky máme možnost při vaření a pečení použít váhu. Kvůli tomu se ale nenechte ochudit o moučník ke kávě! Vážení bez váhy je snadné a rychlé. Stačí vědět, jaký objem má lžíce či váš oblíbený hrníček.

Nejen gramy, ale i mililitry

Když už se rozhodnete pro vážení bez váhy, vyplatí se naučit odměřovat nejen sypké věci, ale i tekutiny. Jedna polévková lžíce má obsah zhruba 12 ml, čajová pak 3 ml. Při větším množství ale pomůže třeba kelímek od smetany nebo krabička od pitíčka s brčkem. Na obalu je vždy uveden obsah mililitrů, takže pokud vám zrovna schází odměrka, využijte obaly od potravin. Dá se říct, že 1 ml = 1 g.

Existuje i vychytávka: sada odměrek ve tvaru lžíce, které na sobě mají napsaný obsah v gramech i mililitrech.

Vážení bez váhy: Zarovnaná, nebo vrchovatá lžíce?

Je to totiž jednou takový rozdíl. Zatímco zarovnaná lžíce váží 10 g mouky, vrchovatá klidně 20 g. Lžíci nejlépe zarovnáte tak, že obsah seříznete nožem. Stejně to platí i u skleniček a dalších odměrek. Existuje ještě jedno pravidlo: čím je surovina hrubší, tím míň se jí do nádoby vejde – mezi zrníčky je více vzduchu.

S přesným přepočtem pro vážení bez váhy to není úplně jednoduché. Pokud vám nezáleží na úplné přesnosti, v klidu se můžete řídit naším výpočtem:

1 zarovnaná polévková lžíce obsahuje:

  • 10 g mouky
  • 12 g rýže
  • 15 g cukru krupice
  • 6 g kakaa
  • 5 g mletých ořechů
  • 12 g oleje
  • 18 g medu

Některé recepty však vyžadují skutečně přesné vážení, aby se povedly. V takových případech doporučujeme si kuchyňskou váhu alespoň zapůjčit.

TIP: najděte přesnou odměrku u sebe doma

Není totiž lžíce jako lžíce a hrníček jako hrníček. Objem se může značně lišit. Stačí si ale jednou půjčit váhu od kamarádky, vybrat doma nádoby, které od teď budete používat při pečení, a pečlivě si je odměřit. Naplňte je základními surovinami – moukou, cukrem, vodou a olejem. Zapište si, kolik gramů nebo mililitrů má vybraná lžíce či hrníček. Buď na papírek, nebo klidně přímo na svou novou odměrku. Použít můžete fixu na porcelán nebo kvalitní nesmazatelný popisovač.

Libra, unce, a pinta

Pokud najdete recept přejatý ze zahraničí, často se setkáte s jinými měrnými jednotkami. Někdy se v minulosti ale používaly i u nás a ve starých český kuchařkách se objevují také.

  • Libra má asi 450 g
  • Unce váží 28 g
  • Pinta je jednotkou objemu, a má 470 ml

Při převodu použijte nejprve kalkulačku, abyste si převedli např. unce na gramy. Až potom postupujte klasickým způsobem – gramy odměřte pomocí lžíce.

A nezapomeňte – roli hraje i selský rozum. Nespoléhejte pouze na správně odměřené suroviny. Každá mouka jinak absorbuje tekutinu a důležité je, aby hotové těsto mělo dobrou konzistenci.

Úspěšné vážení bez váhy přeje Dobrá kondice.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1