Vůně podzimu ve vaší kuchyni: 3 zdravé recepty z jablek, hrušek a dýní

Vůně podzimu ve vaší kuchyni: 3 zdravé recepty z jablek, hrušek a dýní

7 min. čtení Nela Šteierová
Sychravé počasí a kratší dny přímo volají po útulných chvílích strávených doma. Vůně skořice, pečených jablek a horké polévky – to je esence podzimu, která zahřeje na těle i na duši. Není ale nutné sahat po těžkých a nezdravých jídlech.

Máme pro vás připravené jednoduché a zdravé recepty na podzim, které využívají to nejlepší, co nám zářijové a říjnové zahrady nabízejí. Pojďte si s námi připravit pokrmy, které si zamiluje celá rodina.

Proč jíst sezónně? Malé připomenutí velkých výhod

Konzumace sezónního ovoce a zeleniny má hned několik výhod. Plody, které dozrály přirozeně na slunci, mají intenzivnější chuť a obsahují maximum vitamínů a minerálů, které zrovna potřebujete. Navíc nákupem od lokálních farmářů podporujete místní ekonomiku a šetříte životní prostředí.

Hřejivé pohlazení: Recept na poctivou dýňovou polévku

Nic nezažene podzimní splín lépe než talíř husté a krémové dýňové polévky. Tento recept na dýňovou polévku je neuvěřitelně snadný a výsledek vás zaručeně potěší.

Co budete potřebovat?

  • 1 menší dýně hokkaidó

  • 1 větší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 l zeleninového vývaru

  • sádlo 

  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

  • Dýňová semínka a zakysaná smetana na ozdobu

Jak na poctivou dýňovou polévku?

  1. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kostky. Slupku loupat nemusíte, u hokkaidó krásně změkne.

  2. V hrnci na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.

  3. Přidejte kostky dýně, krátce orestujte a zalijte vývarem tak, aby byla dýně ponořená.

  4. Vařte do změknutí, přibližně 15-20 minut. Poté vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.

  5. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany a praženými dýňovými semínky.

Zdravý podzimní dezert: Pečená jablka se skořicí a ořechy

Máte chuť na sladké, ale nechcete hřešit? Tento recept na jablka je ideální volbou. Pečením se zvýrazní jejich přirozená sladkost a v kombinaci s voňavou skořicí a křupavými ořechy vytvoříte dezert, který je zdravý a na podzim prostě neodolatelný.

Co budete potřebovat?

  • 4 větší jablka

  • Hrst vlašských ořechů (nebo mandlí)

  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu

  • 1 lžička mleté skořice

  • Šťáva z půlky citronu

  • Malý kousek másla (volitelné)

Jak připravit pečená jablka se skořicí?

  1. Jablka omyjte, vrchní část se stopkou seřízněte a jádřinec opatrně vydlabejte. Vnitřek jablek pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědl.

  2. Ořechy nasekejte nahrubo, smíchejte je s medem a skořicí.

  3. Touto směsí naplňte připravená jablka. Na vrch můžete položit malý plátek másla pro ještě lepší chuť.

  4. Jablka vložte do zapékací misky, mírně podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou měkká.

Lehká rychlovka: Salát s hruškou a kozím sýrem

Potřebujete rychlý, ale zároveň výživný oběd nebo lehkou večeři? Recepty z hrušek nemusí být jen sladké. Kombinace šťavnaté hrušky, kozího sýra a vlašských ořechů je prostě dokonalá.

Co budete potřebovat?

  • 1 velká zralá hruška

  • 100 g čerstvého kozího sýra

  • Hrst vlašských ořechů

  • Směs listových salátů (rukola, polníček)

  • Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

Jak na salát s kozím sýrem a hruškami?

  1. Listové saláty omyjte a osušte. Hrušku omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.

  2. V misce smíchejte salát s plátky hrušky. Navrch rozdrobte kozí sýr a posypte vlašskými ořechy.

  3. V malé skleničce si připravte zálivku smícháním olivového oleje, medu, citronové šťávy, soli a pepře. Důkladně protřepejte.

  4. Salát přelijte zálivkou těsně před podáváním. Skvěle chutná s celozrnným pečivem.

Doufáme, že vás naše recepty pro září a další podzimní měsíce inspirují. Nebojte se experimentovat a užívejte si dary podzimu plnými doušky!

 

Zdroj: Apetitonline.cz

Foto: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1