
Máme pro vás připravené jednoduché a zdravé recepty na podzim, které využívají to nejlepší, co nám zářijové a říjnové zahrady nabízejí. Pojďte si s námi připravit pokrmy, které si zamiluje celá rodina.
Konzumace sezónního ovoce a zeleniny má hned několik výhod. Plody, které dozrály přirozeně na slunci, mají intenzivnější chuť a obsahují maximum vitamínů a minerálů, které zrovna potřebujete. Navíc nákupem od lokálních farmářů podporujete místní ekonomiku a šetříte životní prostředí.
Nic nezažene podzimní splín lépe než talíř husté a krémové dýňové polévky. Tento recept na dýňovou polévku je neuvěřitelně snadný a výsledek vás zaručeně potěší.
1 menší dýně hokkaidó
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
sádlo
Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Dýňová semínka a zakysaná smetana na ozdobu
Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kostky. Slupku loupat nemusíte, u hokkaidó krásně změkne.
V hrnci na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
Přidejte kostky dýně, krátce orestujte a zalijte vývarem tak, aby byla dýně ponořená.
Vařte do změknutí, přibližně 15-20 minut. Poté vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.
Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany a praženými dýňovými semínky.
Máte chuť na sladké, ale nechcete hřešit? Tento recept na jablka je ideální volbou. Pečením se zvýrazní jejich přirozená sladkost a v kombinaci s voňavou skořicí a křupavými ořechy vytvoříte dezert, který je zdravý a na podzim prostě neodolatelný.
4 větší jablka
Hrst vlašských ořechů (nebo mandlí)
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
Šťáva z půlky citronu
Malý kousek másla (volitelné)
Jablka omyjte, vrchní část se stopkou seřízněte a jádřinec opatrně vydlabejte. Vnitřek jablek pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědl.
Ořechy nasekejte nahrubo, smíchejte je s medem a skořicí.
Touto směsí naplňte připravená jablka. Na vrch můžete položit malý plátek másla pro ještě lepší chuť.
Jablka vložte do zapékací misky, mírně podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou měkká.
Potřebujete rychlý, ale zároveň výživný oběd nebo lehkou večeři? Recepty z hrušek nemusí být jen sladké. Kombinace šťavnaté hrušky, kozího sýra a vlašských ořechů je prostě dokonalá.
1 velká zralá hruška
100 g čerstvého kozího sýra
Hrst vlašských ořechů
Směs listových salátů (rukola, polníček)
Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř
Listové saláty omyjte a osušte. Hrušku omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
V misce smíchejte salát s plátky hrušky. Navrch rozdrobte kozí sýr a posypte vlašskými ořechy.
V malé skleničce si připravte zálivku smícháním olivového oleje, medu, citronové šťávy, soli a pepře. Důkladně protřepejte.
Salát přelijte zálivkou těsně před podáváním. Skvěle chutná s celozrnným pečivem.
Doufáme, že vás naše recepty pro září a další podzimní měsíce inspirují. Nebojte se experimentovat a užívejte si dary podzimu plnými doušky!
Zdroj: Apetitonline.cz
Foto: Shutterstock.com