Upečte si Tarte tatin! Proslulý francouzský jablečný koláč.

Upečte si Tarte tatin! Proslulý francouzský jablečný koláč.

Tarte tatin, francouzský jablečný koláč, je celosvětově oblíbený pro svou nenáročnost a vynikající chuť. Díky tomu, že se podává teplý, je ideálním dezertem pro chladné zimní dny, a navíc vám vůně pečených jablek a karamelu nádherně provoní celý byt. Troufnete si i na jeho méně známé variace?

Omyl zvaný Tarte tatin

Tento francouzský dezert, který v originálu nese název „La terte des Demoiselles Tatin“, má kořeny na přelomu 19. a 20. století. S jeho vznikem se pojí zajímavý příběh. Říká se, že jeho autorkou se nedopatřením stala jedna ze sester Tatin. V hotelu ve městečku Lamotte-Beuvorn, jehož byly sestry provozními, se konala lovecká sezóna. U této příležitosti bylo v hotelu mnoho hostů, což způsobilo i zmatek v kuchyni. Sestry byly svými jablečnými koláči proslulé, jednou však z nepozornosti daly jablka do formy dříve než těsto, ale přesto se rozhodly koláč hostům servírovat. Koláč se velmi brzo stal proslulou lahůdkou a ve třicátých letech se začal podávat i ve francouzském podniku Maxim's, kde více než sto let hodují osobnosti z celého světa.

Jablka jako přirozený zdroj vitamínů a antioxidantů

Jablka jsou typickým českým ovocem, avšak málokdo ví, kolik pozitivních účinků na naše zdraví jablka mají. Obsahují vitamíny A, B, C, E, K, minerály, antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Například železo napomáhá proti chudokrevnosti a antioxidanty mají protizánětlivý účinek. V nich obsažené polyfenoly také snižují riziko vzniku astmatu, ochraňují buňky slinivky břišní, napomáhají hlídat hladinu cukru v krvi a podporují funkci srdce a cév. Studie rovněž ukazují, že látky obsažené v jablkách mohou snížit dopady Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Jablka jsou rovněž skvělým pomocníkem při redukci váhy. Syrová obsahují velké množství vody a vlákniny a jedno střední jablko má pouhých 95 kalorií. Vláknina podporuje správný chod trávicího traktu a spolu s dalšímu látkami aktivuje metabolismus. Nejvyšší koncentrace zdraví prospěšných látek je ve slupce, proto, pokud je to možné, ji doporučujeme při konzumaci neloupat.

Zdravý a báječný Tarte tatin

Recept

Budete potřebovat: 1 listové těsto, 4-6 jablek, 80 gramů másla, 200 gramů cukru

Možností, jak Tarte tatin servírovat, je mnoho. Při přípravě je však nejdůležitější se držet základních pravidel. Jablka den dopředu dáme do lednice, aby si při pečení zachovala svůj tvar. V den přípravy je nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádro. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů celsia. Na pánvi s nepřilnavým povrchem si rozehřejeme máslo a přidáme cukr. Směs postupně zahříváme, dokud nevznikne tmavý karamel. Do karamelu poklademe dokola nakrájená jablka tak, aby se lehce překrývala. Pánev odstavíme z plotny a necháme chvíli vychladnout. Listové těsto si mezitím vyválíme do kola, které bude o pár centimetrů širší než pánev, kterou jsme zvolili. Vyváleným těstem přikryjeme jablka, okraje shrneme do pánve a na povrchu vidličkou těsto propícháme, aby se při pečení nenafukovalo. Pánev vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut. Po upečení necháme lehce zchladit. Nyní následuje část, kdy je nutné do pečení přidat též špetku obratnosti. Koláč přiklopíme tácem, na němž ho budeme servírovat, a pánev obrátíme. Tím, že jsme jablka pekli na dně a těsto na vrchu pánve, dosáhneme toho, že jablka zůstanou vláčná, zatímco těsto bude křupavé.

Ke koláči můžete servírovat vanilkovou zmrzlinu či skořicový krém. Ten vytvoříme smícháním jedné šlehačky, lžíce skořice, třemi lžícemi moučkového cukru a 70 gramy tvarohu. Směs následně vyšleháme do pevného krému.

Při pečení můžete upustit uzdu fantazii a jablka nahradit hruškami, meruňkami nebo jiným ovocem. Koláč Tarte tatin se také podává ve slané variantě, kde je směs tvořena rajčaty nebo karamelizovanou cibulí. Který se stane Vaším oblíbeným?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1