Umíte vařit na ohni?

Umíte vařit na ohni?

Zapomeňte na instantní polévky – vaření v přírodě není žádná věda! Kotlíkový guláš si můžete natrénovat doma na zahradě a při táboření v kempu všechny ohromit.

Pořádná příprava ulehčí práci

Snažte se na vaření v přírodě předpřipravit už doma. Promyslete si, co budete vařit, jaké nádobí k tomu budete potřebovat a nakupte potřebné suroviny. Během táboření není ve stanu moc místa a věci navíc se zkrátka nevejdou, takže se vyplatí promyslet si vše dopředu.

Sestavte si jídelníček

A to hlavně, pokud se vydáváte kempovat do přírody, kde není možnost zajít si pro něco do obchodu. Díky tomu dokážete také lépe sbalit potřebné suroviny na vaření na ohni, a budete mít jistotu, že nezůstanete o hladu. Přibalte si také základní věci, jako je káva, čaj, sůl, pepř a cukr.

Malá a jednorázová balení

Ušetří vám hlavně spoustu místa a taky část vybalování po návratu z dovolené. Vybírejte jen tak velká balení potravin, která dokážete celá zpracovat. Je zbytečné vozit s sebou litr kečupu, kilo soli nebo celou lahev oleje. Stejné pravidlo platí, i co se týče saponátu na nádobí a kosmetiky. Čím menší budou vaše zavazadla, tím víc místa budete mít v autě. Pokud jedete do přírody určitě se zaměřte na ekologičtější produkty.

Jaké vybrat nádobí?

Nemusíte investovat do nového speciálního nádobí na vaření na ohni z outdoorových potřeb. Vystačíte si se starší pánvičkou a hrncem, které se už chystáte vyřadit. Z materiálů se hodí hliník, který dobře vodí teplo, avšak jeho nevýhodou je, že jídlo se v něm rychle připaluje. Pro ohřátí vody je ideální, ale na vaření zvolte spíše nádoby s nepřilnavým povrchem. Zvažte však váhu i velikost daných věcí. Pokud chcete být styloví, vyhrabte ze skříně starý ešus nebo kotlík. Guláš z nich chutná stejně nejlépe.

Všechno v jednom boxu

Pokud se na táboření chystáte jet autem, pořiďte si obyčejný velký plastový box s víkem, nebo raději dva. Jeden na potraviny a čisté nádobí a druhý na to, co je špinavé. A uložte do nich opravdu vše – žádné další sáčky a krabičky. Takhle budete mít věci pohromadě a s jistotou, že pokud se něco rozlije nebo rozsype, nepořádek zůstane jenom v boxu. Snadno v nich opláchnete nádobí a díky svému tvaru se snadno převážejí.

První večeři si uvařte doma

Většina jídel jeden den přežije i bez chladničky a pochutnat si můžete nejenom na obligátním řízku v chlebu. Boloňská omáčka, nejrůznější masové a zeleninové směsi a guláše se dobře převážejí a na ohni snadno ohřívají. Jestli patříte mezi šťastlivce s cestovní ledničkou, vydrží v ní klidně tři dny.

Zavzpomínejte na dětství

Brambory v popelu, jablka na ohni, pstruh pečený na klacku – také si je pamatujete z prázdnin, když jste byli malí? Dnes frčí spíš bílé grilovací klobásky, ale nic vám nebrání být trochu retro. Vaření na ohni je rozhodně romantická a nostalgická záležitost a často ta nejjednodušší zamilovaná jídla bývají trefou do černého. Jestli máte obavy, zda složitější recepty zvládnete, zaměřte se na osvědčenou klasiku.

Vyzkoušejte přípravu jídla na rozpáleném kameni

Už jste slyšeli o pečení na kameni? Stačí najít velký kámen s alespoň jednou placatou a hladkou stranou. Nechte ho v ohništi pořádně rozehřát. Až se vytvoří dostatek žhavých uhlíků, oheň rozhrňte, z kamene smeťte popel třeba pomocí jehličí a grilujte na něm kusy masa. Můžete ho předem omastit, aby se upečené maso lépe sundalo.

Jak je to s rozděláváním ohně?

V Čechách i v zahraničí platí určitá pravidla, kde a za jakých podmínek je možné rozdělat oheň, a porušení pokynů může být tučně pokutováno. Vaření na ohni a grilování tedy není možné provozovat úplně kdekoli. V období sucha navíc hrozí zvýšené riziko požárů! Nezapomeňte také, že oheň a jeho teplo sálá i samotnou zemí! Požár tak může vzniknout i pár metrů od vás jen tím, že se sem „teplo“ ohně přesunulo a našlo „potravu“ v podobě suché trávy. Mějte vždy připravenou vodu.

Až budete přemýšlet, kde si letos takové kempování s vařením na ohni vyzkoušet, inspirací vám mohou být i naše tipy Kam v létě pod stan.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1