Svatomartinská vína i husa jsou zde. Udělejte si doma hody

Svatomartinská vína i husa jsou zde. Udělejte si doma hody

Mladá vína každoročně přiváží svatý Martin na svůj svátek, tedy 11. listopadu, což je dnes. I když je letos přivezl již o 3 dny dříve, svoji šanci ochutnat máte rozhodně minimálně celou zimu. Protože léto bylo pro vinaře příznivé, chuť vína v sobě ponese typické rysy moravské oblasti. A jaké ochutnat?

Svatomartinské víno není Beaujolais

Slavnosti prvních vín v České republice dlouhou dobu zastával francouzský svátek Beaujolais nouveau, který připadá na třetí čtvrtek v listopadu. V roce 2005 se však vinaři spojili a obnovili svatomartinské slavnosti, při kterých se 11. listopadu představují první vína daného roku, a to ryze česká. A právě fakt, že je víno vypěstované v České republice je základní podmínkou pro získání certifikátu. Další podmínkou je jedna z vybraných odrůd. Bílá vína reprezentují Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, červená vína se tvoří z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe (z toho se vyrábí i růžové). Pozor tato vína jsou mladá, proto nejsou určena k archivaci, ale konzumaci (vydrží obvykle do Velikonoc).

Vyberte podle chuti bílé, růžové nebo červené

  • Müller Thurgau (bílé víno) - jemná chuť s jemným muškátovým nádechem s malým množstvím kyslinek
  • Muškát moravský (bílé víno) - výrazná chuť po muškátu s jemnými podtóny peckovin či citrusů
  • Veltlínské červené rané (bílé víno) - lehké víno s ovocnou tečkou
  • Modrý Portugal (červené víno) - lehčí červené víno s květinovou vůní a chutí po červeném ovoci
  • Svatovavřinecké (červené víno) - harmonické víno v rubínovém odstínua zpravidla obsahuje více kyselin a tříslovin a na jazyku můžete rozeznat chuť povidel nebo černého rybízu
  • Zweigeltrebe (červené nebo růžové víno) - plnější víno s jemnou tříslovinou s příchutí borůvek a ostružin, z této odrůdy se vyrábí i skvělé růžové víno.

Ochutnejte také svatomartinskou husu

Kromě vína je další typickou lahůdkou svatomartinská husa. V současné době není husa zrovna součástí našich jídelníčků, ale vězte, že pokud ji uděláte dobře, můžete si pochutnat a vaše linie ani zdraví neutrpí velký šrám, ba naopak. Jak na ni?

  1. V prvé řade je třeba začít s přípravou už den dopředu - ráno husu prosolte, posypte kmínem (nešetřete na něm) a do odpoledne držte v chladu. Díky této přípravě maso změkne a nevysuší se pečením.
  2. Ještě odpoledne před samotnou hostinou: Nakrájejte jablka na větší kousky a podložte jimi husu na pekáčku (klidně jich pár vložte i do husy, pokud ji pečete celou). Opět to pomůže šťavnatosti. Pokud chcete něco extra, přidejte i švestky. Poté husu podlijte vývarem a nebo vínem (ano, svatomartinským) a nechte cca 3 hodinky odpočinout.
  3. Kouzlo chuti - pomalé pečení. Předehřejte troubu na 90 ˚C a pak tam zakrytou husu vložte a nechte pomalu péct 10 hodin (přes noc). Troubu neotvírejte, nic nepodlévejte, nechte vše v klidu.
  4. Nařiďte si budík. Zvyšte teplotu trouby na 120 ˚C a pečte další 4 hodiny. Na poslední hodinu sundejte víko, zvyšte teplotu na 180 ˚C a dotvořte zlatavou kůrku. Zde je třeba už trošku hlídat a podlévat výpekem.

Husa se zpravidla podává s bramborovým nebo kynutým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Klasický knedlík však můžete nahradit i low-carb lučinovou verzí (Pro jednu porci použijte kostičku lučiny, přidejte 4 polévkové lžíce mandlové mouky, 1 vajíčko, 1/4 prášku do pečiva, trochu soli a vše rozmixujte ponorným mixérem, vlijte do hrnku a dejte na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Pak vyklopte a nakrájejte.).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1