Ranní ptáče dál doskáče. Naučte se vstávat s lehkostí

Ranní ptáče dál doskáče. Naučte se vstávat s lehkostí

Někdo ranní vstávání nesnáší a z postele leze až na úplně poslední chvíli a po několikátém zazvonění budíku, a pak jsou tací, kteří doslova nemohou dospat a vstávat brzy ráno jim nečiní sebemenší problém. Je vám blíže první zmiňovaná skupina? A víte, jaké jsou výhody vstávání za kuropění? Poradíme vám!

O tom, že jsme každý jiný, nemůže být vůbec pochyb. To stejně tak platí o tom, jak máme nastavené naše denní hodiny, v kolik vstáváme a v kolik uléháme do postele. V tom se můžeme lišit velmi, a proto vznikají dvě skupiny – ranní ptáčata a noční sovy. Podle průzkumů ve velké míře (až 69 %!) převažují právě zmiňované sovy. Sovy jsou schopné pracovat i dlouho do noci, ráno ale mají potíže se „nastartovat”. Skřivani vstávají spíše časně a hned od brzkého rána jsou schopni pracovat na plný výkon, zatímco na ponocování je příliš neužije. „Přehodit“ se z nočního režimu na ranní, vyžaduje čas, ale jde to a má to své výhody!

Ranní ptáče dál doskáče

  • Ranní ptáčata jsou úspěšní lidé. Aby ne, mezi ty nejslavnější patří takové hvězdy jako je návrhář Karl Lagerfeld, politička Margaret Thatcherová, módní ředitelka Anna Wintour...
  • Vnitřní „biologické hodiny“ se skřivanům předbíhají navzdory vnějším podmínkám (světlu, času), takže vstávají brzy ráno, jejich tělesná i psychická výkonnost vrcholí dopoledne a večer chodí spát mezi 21. a 23. hodinou.
  • Před šestou ranní dobrovolně vstává velká část špičkových manažerů.
  • Lidé, kteří vstávají ráno za kuropění, si dopřávají ranní cvičení, což je nastartuje na celý den. Rozhodně stojí za to nazout tenisky a jít běhat, anebo si odcvičit sestavu doma na podložce.
  • Ranní typy podle výzkumů žijí zdravěji, méně pijí alkohol, častěji sportují a vyhýbají se takovým věcem jako je třeba oblíbená ranní kávička.
  • O ranních ptáčatech se také říká, že jsou systematičtější, potrpí si na pořádek a jsou to věrné polovičky.
  • Naučíte-li se vstávat brzy, zjistíte, že máte času na rozdávání – stihnete si připravit zdravou, ale vydatnou snídaní a sníst ji v klidu a vsedě, nikoliv v autě nebo v kanceláři u počítače. Dáte si sprchu a nezačnete ve skluzu a stresu.
  • Ráno bývá člověk většinou nejproduktivnější. S čistou hlavou a třeba ještě před tím, než se vzbudí zbytek rodiny, stihnete promyslet celý den, odeslat první maily nebo si napsat nákupní seznam. Vše se počítá!
  • Dalším důvodem, proč se nastavit na nový, brzký životní styl a vstávání, je fakt, že je ráno krásné a nabídne vám svět zase z trochu jiné perspektivy.

Vstávat a cvičit!

Přemýšlíte, jak se donutit k brzkému vstávání? Vyzkoušejte tyto (námi) ověřené tipy:

  1. Vstaňte na první zazvonění budíku. Ano, bolí to, je to nepříjemné, o to víc, když je venku stále tma, ale vstávání neoddalujte do dalšího zvukového signálu.
  2. Protáhněte se. Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Uvolněte si záda, ruce i nohy a vykročte do nového dne.
  3. Vyvětrejte si. Otevřete okno a pusťte si do bytu čerstvý vzduch.
  4. Omyjte si obličej studenou vodou.
  5. Vypijte sklenici vlažné vody s citrónem a nastartujte metabolismus zevnitř.
  6. Máte-li čas, zacvičte si. Nemusíte se ale hned vrhat na dynamické sporty jako je běhání, bohatě postačí jóga nebo pilates.
  7. Sepište si to-do-list na nadcházející pracovní den. Je dobré vědět, co vás čeká a nemine.
  8. Snídejte. Pomalu, vydatně a vyváženě. Ranní energie je důležitá, a tak si připravte teplou ovesnou kaši, míchaná vajíčka, anebo své oblíbené smoothie. Teprve ve chvíli, kdy budete mít něco v žaludku, je čas na první ranní kávu.
  9. Dejte si sprchu a zakončete ji krátkým otužovacím rituálem. Postupně na sebe pouštějte studenou vodu. Od nohou až po krk. Dýchejte zhluboka a zkuste tuto sprchovací fázi vydržet minimálně minutu.
  10. Vyberte si vhodný outfit, naličte se, učesejte a vyrazte pravou nohou do nového pracovní dne.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1