Jak vytvořit funkční novoroční předsevzetí? Zapojte rodinu

Jak vytvořit funkční novoroční předsevzetí? Zapojte rodinu

Nový rok je tu a s ním i čas každoročních novoročních předsevzetí. Hodnotíme předešlý rok a plánujeme, co bychom chtěli zlepšit nebo třeba zcela změnit. Jedno nám však často uniká. Klíčem k úspěchu novoročního předsevzetí a motivaci je také umění nadchnout pro to rodinu. Víte proč?

Síla vůle a její meze

Dát si předsevzetí je snadné, splnit ho už tolik ne. Vůle je totiž sval jako každý jiný, je třeba ji trénovat. Kdo z nás se pak tomu tréninku nikdy moc nevěnoval, nejspíš snadno selže, motivaci nehledě. Důvody k selhání jsou ale i další, mnohdy mnohem prozaičtější. Jaké jsou?

Klademe si novoroční přání bez souladu s rodinou

Jak to myslím? Jednoduše! Často si klademe cíle, které nejsou v souladu s naším okolím, naší rodinou. Proč je to problém? Protože zejména rodina je svět se svými potřebami, cíli a povinnostmi. Pokud naše cíle nesehrajeme s cíli rodiny, budeme se v jejich naplňování možná muset postavit i proti ní. To pak mnohým z nás zlomí vaz. Dám vám příklad.

Váš protějšek je vášnivý kuřák, ale vy chcete po novém roce přestat kouřit. Co to způsobí? Protějšek vás s největší pravděpodobností nepodpoří, možná se vám i vysměje. A i kdyby náhodou podporou byl, vaše světy se začnou vzdalovat. Dost demotivující. Už to nebude jen o síle vaší vůle, na vaší motivaci, ale budete se muset vyrovnat i s ním. Okolí se tak stane toxické. To samé se může opakovat i při snaze přejít na zdravou stravu, zdravý životní styl či třeba při pokusu o změnu práce. Ostatně taková změna často vyžaduje spoustu času pro sebe a méně pro rodinu. Jak si přát v rodinném kruhu?

Není mocnější síly, než je rodina

Dalo by se tedy říci, že člověk míní, rodina mění. Jak to změnit? Odpověď se nachází ve správné komunikaci. Pokud se s rodinou na něčem nedohodneme, může se z ní stát snadno nepřítel. Naše novoroční přání bude pro ni jen další starost navíc. Pokud ale budeme schopni sladit své novoroční přání s rodinou a nalézt v ní pochopení, může se stát i obrovskou podporou. Už nebudeme slyšet: „Zas to hnusné zdravé jídlo, proč neuvaříš něco normálního?“, ale třeba: „Je skvělé, že to držíš, jsme v tom s tebou a nenecháme tě jen tak přestat!“ Zní to idylicky, ale právě tak může v některých případech vypadat podpora rodiny. Je jen potřeba jim vysvětlit své motivace a třeba se jim za jejich pomoc i nějak revanšovat. To nezní tak složitě, co myslíte?

Jak tvořit předsevzetí:

  1. Dobře rozmyslete realistické a rozumné novoroční předsevzetí.
  2. Zamyslete se, jak jste schopni toho dosáhnout i s ohledem na vztahové závazky.
  3. Vysvětlete důležitost předsevzetí svým blízkým.
  4. Motivujte i vy své blízké v jejich plánech.
  5. Získejte jejich podporu a pochopení skrze vysvětlení svých důvodů.
  6. Dodržte s jejich pomocí zvolené novoroční předsevzetí. Zapojte je do procesu.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1