Hygge styl – recept na štěstí

Hygge styl – recept na štěstí

Hygge styl už není žádnou novinkou. Jeho prvky najdete v módě, interiérových dekoracích i hudebních playlistech. Spíš než módní trend je to plnohodnotný životní styl. A říká se mu také recept na štěstí!

Dánové jsou nejšťastnějším národem

Hygge styl pochází právě z této země, a protože ho stvořili nejspokojenější lidé, můžeme ho považovat za jakýsi návod na útulný domov. Slovo „hygge“ bychom přeložili jako pohoda, spokojenost nebo příjemnost. Dost možná vznikl jako reakce na dnešní uspěchanou dobu – je totiž jejím pravým opakem. A mohli jste to zaznamenat třeba během jarní karantény. I když doba byla zlá, doma pospolu nám bylo dobře, čas nás tolik netlačil a měli jsme více prostoru na věci, které nás těší. Tak přesně o tom hygge styl je. Dělat věci, u kterých se cítíme době, a být v prostředí, které je nám příjemné.

Atmosféra a pocity

Hygge styl je na první pohled jako dělaný pro snílky a éterické duše, které se potřebují zachumlat do měkké deky, zapálit si svíčky a číst romantickou knížku. To však neznamená, že racionálnější povahy by měli přestat číst následující řádky! Dobré domácí jídlo, procházky přírodou, umění, nebo třeba stolní hry sem určitě patří také. Kouzlo hygge spočívá v příjemných pocitech z čehokoli a navození pohodové atmosféry. Zkrátka, důvod zpomalit.

Zaměřte se na světlo

Jak vypadá šťastný domov podle hygge? Je v něm spousta malých světel, která nesvítí ostře, a proto působí maximálně přirozeně. Světlo významně ovlivňuje naši psychiku i organismus – bílé silné světlo se hodí na práci, ale doma bychom měli dát přednost teplému světlu. To by mělo vycházet spíše od země a z několika míst, než z centrálního lustru. Vyzkoušejte rozmístit doma několik malých lampiček, světelných řetězů a spoustu svíček. Uvidíte, že nálada doma bude klidnější a večer se vám bude lépe usínat.

Vůně známé i neznámé

Věděli jste, že mozek si lépe pamatuje vůně, než slova? Proto je nám vůně milovaného jídla z dětství tolik příjemná. Hygge je plné vůní – čerstvě upečené perníčky, aromalampička, oheň v krbu. Pokud se vám tento styl zalíbil, rozhodně se poohlédněte po bytových parfémech a aromadifuzérech. K hygge se hodí přírodní aroma, třeba z jehličí nebo skořice. Ty nejkrásnější hygge dekorace si vyrobíte sami. Použijte vše, co najdete v přírodě. Šišky, sušené rostliny, zářivou kůru z břízy a na podzim rozhodně nemůžou chybět dýně všech barev a tvarů!

Malé změny pro útulný domov

Nemusíte investovat do nových doplňků do bytu. I malé změny totiž dokážou zpříjemnit běžné činnosti. Při každodenním vaření si pusťte relaxační hudbu a můžete si dát sklenku vína. Hezky jídlo naservírujte a najezte se s celou rodinou společně. A dlouhé podzimní večery zkuste trávit jinak, než u televize. Hygge přímo vybízí k pletení, malování a ostatním ručním pracím. Pravou domácí pohodu zajistí také skládání puzzle s celou rodinou.

A co změnit v hlavě?

Hygge není jen o útulném a vyzdobeném domově. Je to i životní postoj a to, jak se na věci díváme. Šťastní Dánové investují svou energii do pozitivních věcí a neplýtvají jí na černé myšlenky. Představte si svou hlavu jako nádobu, jejíž obsah je omezený. Naplníte ji starostmi, vztekem a depresivními úvahami, nebo v ní bude až po okraj radost a vstřícnost? Domácnost sladěná do hygge stylu nám může být skvělou inspirací k tomu, jak se i vnitřně cítit jako v pokojíčku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1