Zdraví pod lupou: Popáleniny

Zdraví pod lupou: Popáleniny

Popáleniny patří mezi poměrně časté domácí úrazy. Jak se zachovat, kdy volat rychlou pomoc, a co z domácích prostředků pomůže při hojení popálenin?

Popáleniny se dělí podle závažnosti

Rozeznáváme čtyři stupně popálenin. Zatímco popálenina 1. stupně je zarudlá a v řádu dní se vyhojí, popálenina 4. stupně zcela a nenávratně ničí tkáň (ta je zuhelnatělá). Spálit nás může sluníčko, oheň i vařící tekutina. Pochopitelně záleží, na jakém místě. Kůže na našem těle není všude stejně silná, a to se mění i věkem. Popálenina může být zkomplikována přiškvařeným oblečením ke kůži, nebo přítomností cizích látek a těles. Popálenin je tedy více druhů, ale u všech platí, že pokud můžeme, snažme se jim přecházet.

Předvídejte a myslete dopředu

Princip popálenin spočívá v tom, že je nečekáme (nebo nezodpovědně hazardujeme). Do určité míry můžeme riziko eliminovat, a tím spíš bychom se o to měli snažit, pokud máme doma malé děti. Jednou z nejčastějších příčin popálenin jsou ubrusy na stole plném horkých nápojů a zapálených svíček, které na sebe děti strhnou. Konvice s horkým čajem v dostupné části linky, svíčky na stromečku, vařící hrnec na plotně. Děti pochopitelně zajímá, co to bublá. I když se na první pohled jedná spíš o úklidové katastrofy, vězte, že pro děti je opaření hrnkem čaje mnohem závažnější než pro dospělé. Jejich kůže se stále vyvíjí, není tak odolná a termoregulace dětského organismu také funguje zcela jinak.

První pomoc při popáleninách

Zapomeňte na potření hořčicí nebo olejem a další lidové rady. V tomto případě opravdu nefungují. Popálenina potřebuje co nejdříve zchladit, třeba ponořením do studené vody, ideálně na delší čas. Bezprostředně po zranění na ránu neaplikujte žádné masti ani náplasti. Opatrně odstraňte všechny šperky, pokud jsou blízko postiženého místa – popálená plocha otéká! Zda volat rychlou záchrannou službu, musí být racionální rozhodnutí během pár vteřin. Mějte na paměti, že u dětí hrozí vážné komplikace a termický šok už od 5 % popálené plochy těla.

Popálenina je úraz pokožky

Jsme zvyklí, že tělesné orgány jsou třeba plíce nebo žaludek. Kůži vnímáme spíš jako obal našeho těla a nepřisuzujeme jí žádné zvláštní funkce. To je ale omyl. I kůže je orgán, a to ten největší – kvůli své ploše. Kůží dýcháme, kůží se tělo čistí. Jsou tu nervová zakončení, díky kterým rozeznáváme, zda se dotýkáme ostrého nebo teplého předmětu. Rozsáhlejší popáleniny jsou proto velmi vážným poraněním – vezmou nám kus kůže i s jejími funkcemi.

Domácí hojení popálenin

Osvědčený prostředek na popáleniny je odjakživa kvalitní vepřové sádlo. Má nejpodobnější strukturu lidské tkáni a pomáhá hojit rány všeho druhu. Ještě lepší je mast na popáleniny ze sádla, třeba měsíčková nebo řepíková. Navíc totiž obsahují i účinné látky z bylinek. Je důležité dbát na to, abychom udržovali hojící se popáleninu v maximální čistotě. Pokud je to možné, nezakrývat ji oblečením, zbytečně nemáčet ve vodě a nedělat ,,špinavé práce“ v případě, že je popálenina na místě, do kterého by se tím zanesly bakterie.

Moderní metody

Oproti našim babičkám máme přístup ke spoustě moderních přípravků, které pomáhají hojit popáleniny i v domácím prostředí. Náplasti na popáleniny jsou jedním z nich. Složení mají různá. Někde je základem tzv. mastný tyl – jakási tkanina či mřížka napuštěná hojivou látkou, která brání přilepení k ráně. Hydrogelové krytí a vlhké hojení má zase příjemný chladivý efekt a náplast na popáleniny dokonce i tlumí bolest. Použít je můžete třeba i na odřeniny a jiná poranění. Pravda, je to trochu investice, ale popálenina mizí rychleji a především se lépe předchází jizvám. Všimněte si, že každá náplast na popáleniny je sterilně balena – skutečně je důležité zachovávat při péči o ránu maximální čistotu!

Domov je plný nástrah. Blíží se Vánoce, období, kdy riziko popálenin stoupá. Buďte proto obezřetní, ať si tyto pokojné svátky užijete ve zdraví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1