Záněty močových cest trápí více ženy

Záněty močových cest trápí více ženy

Každá z nás se alespoň jednou za život setká s nepříjemným zánětem močových cest. Některé ženy pak trápí opakovaně. Jde tomuto onemocnění, které nás dokáže na několik dní úplně vyřadit ze života, nějak předcházet?

Zná to skoro každá z nás

Příznakem onemocnění močových cest bývá nejen pálení a řezání při močení, ale může to být i pocit plného močového měchýře, který nás nutí chodit neustále na toaletu. Dále pak bolesti v podbřišku, které pak mohou vystřelovat až do zad a při neléčených potížích se objevuje dokonce krev v moči. A jak k zánětu dochází? Bakterie, které se nacházejí v našich střevech, se dostanou do oblasti močové trubice a dále pak do měchýře. Potíže se objevují nejčastěji v době hormonálních změn, jako je například menstruace nebo menopauza. Tento zánět se nevyhýbá ani mužům, ale objevuje se u nich podstatně méně často.

Příčiny vzniku zánětu

Toto onemocnění si můžeme tak řečeno uhnat hned několika způsoby. Jednak je to například nošení kalhotek typu tanga, na vině ale mohou být i sexuální hrátky a v létě nošení mokrých plavek. Dalšími faktory jsou kouření, nedostatečné vyprazdňování měchýře a především nedostatek tekutin, kdy nedochází k potřebnému propláchnutí močové trubice.

Jak s ním bojovat?

Pokud zánět podchytíte v jeho začátcích, postačí, pokud zvýšíte příjem tekutin. Nejedná se však o skleničku denně navíc, ale spíše o litr. Jde o to, aby se bakterie vyplavily (poznáte to podle barvy moči, měla by být světlá a nezapáchat). Vhodná je čistá voda a neslazené čaje, cukr totiž podporuje bujení bakterií. Léčbu můžete podpořit i přípravky z lékárny, které jsou volně prodejné a ve většině případů obsahují brusinky. Vhodný je i urologický čaj. Od bolesti na chvíli mohou ulevit běžně dostupná analgetika, jako je například ibuprofen. Ale je potřeba si uvědomit, že neřeší příčinu.

Mám jít k lékaři?

Jestliže se váš stav nelepší ani po třech dnech, je načase navštívit lékaře. Ten vám pravděpodobně předepíše antibiotika, která budete brát týden či čtrnáct dní. Zánět močového měchýře není vhodné podceňovat, protože může dojít k jeho častému opakování či dokonce ohrožení funkce ledvin.

Prevence je základ

Zdravý vylučovací systém je pro naše tělo zásadní. Pomáhá nám z těla odstraňovat nepotřebné či dokonce škodlivé látky. Je tedy vhodné jej držet v dobré kondici. Týká se to nejen močového měchýře, ale také ledvinstřev. Základem je dodržovat dostatečný pitný režim, v případě močového měchýře však také nošení vhodného spodního prádla a pečlivá intimní hygiena. Přispět k prevenci můžete brusinkami (případně jejich extrakty) i bylinami - bříza a kopřiva (odvodňují, nepoužívají se dohromady), petržel kořen (zejména při zánětech močových cest), pampeliška lékařská kořen i list či podběl lékařský. Na záněty všeobecně pomůže řepík lékařský. Neméně důležitý je však i vyvážený jídelníček bez přemíry cukrů, které růst bakterií dále podporují.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1