Tak třeba takový pyl perga, kterému se říká včelí chléb. Zná ho jen málokdo. Jde o pyl, který včely v úle zpracují do pláství, mezi jednotlivé vrstvy dávají med a výměšky svých žláz. Díky tomu nastane v pylu mléčné kvašení, popraská obal pylového zrnka, a tím se zvýší jeho stravitelnost až o 50 %. Neobsahuje již pylové částice, které dráždí alergiky citlivé na pyl rostlin. „Pyl perga má na lidské zdraví blahodárné účinky. Zmírňuje obtíže během menopauzy, srovnává hormonální systém, doplňuje živiny a energii, je vhodný pro rychlou obnovu tkání po těžkých nemocech, operacích, v rekonvalescenci po mozkových příhodách, vleklých zánětech i na podporu imunity,“ říká potravinářský chemik a technolog firmy Purus-Meda Marek Novotný. A vysvětluje, jaké další poklady od včel dostáváme.
Má silné antioxidační účinky. Je vědecky ověřené, že působí na únavu, stres, nervozitu, sníženou imunitu, vady plodnosti, poruchy centrální nervové soustavy, klimakterium, kardiovaskulární onemocnění, snižování LDL cholesterolu. V kosmetice se uplatňuje proti stárnutí kůže.
Je bohatý na vitamin A. Užívá se nejen k výrobě svíček, u kterých hořením nevznikají žádné toxické zplodiny, ale také jako základ krémů, balzámů na rty, do mýdel. Zajišťuje elasticitu a ochranu pokožky. Mimo to se uplatňuje v přírodních čisticích prostředcích, nebo při ochraně a leštění nábytku.
Propolis je malý zázrak, který má původ v rostlinách. Je využívaný pro své silné antibakteriální a antivirové účinky, tlumí záněty, infekce, opary. Ulevuje při parodontóze, dokáže místně tlumit bolest. V kosmetice tvoří součást zubních past, tinktur, kapek, krémů, mastí, mýdel. Surový propolis je vhodný i na bradavice.
Med si určitě zaslouží naši pozornost. Už na začátku minulého století lékaři prokázali, že včelí med působí jako přírodní antibiotikum a posiluje lidský organismus. Nezatočí jenom s nachlazením nebo zácpou, ale pomůže také při hojení ran, popálenin, žaludečních a dvanáctníkových vředů. Navíc pomáhá při oslabení srdečního svalu, rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak. Málo známý fakt je, že tmavý med, nazývaný i medovicový, či lesní, je z nektaru, který tvoří hmyz na stromech jehličnanů. Za nejzdravější se naopak považuje květový med, který obsahuje látky prospěšné zdraví z květů rostlin a bylin.
Užitečné tipy najdete i v dalším článku Med – sladký recept pro zdraví i krásu.
Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby se v něm obsažené zdraví prospěšné látky úplně znehodnotily. Med ale nikdy v čaji nevařte.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com