Procházka na koňském hřbetu: Uvolnění svalů i mysli

Procházka na koňském hřbetu: Uvolnění svalů i mysli

O tom, že procházky v přírodě, na čerstvém vzduchu jsou pro naši mysl i tělo velmi posilující, asi nikdo nepochybuje. To, zda si jako cíl svého putování vybereme rovnější krajinu a nebo hory, už velkou roli nehraje. Co si však přírodu užít i jinak a dát svému organismu ještě něco navíc? Zkuste procházky na koni.

Odpočinek není výkonnostní disciplína

Společnost zaměřená na výkon má mnoho výhod, ale také mnoho slepých míst. Jedním z nich je i snížená citlivost k potřebám svého těla. Potom náš pohyb bývá jednostranný a my paradoxně upevňujeme jen to, co by se naopak mělo změnit. Divíme se pak, že problémy přes veškerou snahu neustupují. Důvodem je, že po výkonu by měl následovat odpočinek. Jenže představa mnoha lidí je, že odpočinek je jen další forma výkonu. Běh, cyklistika, plavání, kickbox aj. ve své podstatě mohou být odpočinkem, pokud tam však není touha „něčeho dosáhnout/něco překonat“.

Kůň místo kola?

Zkuste letos opustit běžné stereotypy. Sáhněte po jiném zážitku než je kolo. Ať jsou technologické vymoženosti kol jakékoli, vždy bude „jen“ pasivním nástrojem přesunu z místa A do místa B. Pokud nemáme správně vyvinuté pohybové návyky, může nám dokonce ještě ublížit, protože přetížíme ty svalové skupiny, které by potřebovaly uvolnit a naopak. Kolo (ale i běh aj.) je skvělým prostředkem k fyzické kondici, ale v mnoha ohledech nám nepomůže. Je totiž pasivní. Dělá jen to, co chceme my. Koňský hřbet nabízí něco úplně jiného. Jste tam totiž dvě bytosti, které se nejdřív musí sladit.

Jízda na koni uvolňuje svaly i mysl

Jízda na koni získává čím dál víc fanoušků. Důvodem je i fakt, že jízda na koni pomáhá s mnoha akutními i chronickými zdravotními obtížemi. Nemusí se nutně jednat o problémy se svaly či klouby. Jízda na koni je skvělá i na posílení psychické rovnováhy. Kůň vás totiž přiměje být v přítomnosti. V okamžiku každého kroku. Naučíte se dýchat, naučíte se uvolnit a přitom být zpevnění, poznáte svaly, o kterých jste do té doby neměli vědomou potuchu.

Rekreační jízda na koni nejsou dostihy

Rekreační jízda na koni může a nemusí být o výkonu. Ano, dostihy, překážkové, westernové či drezurní závody existují, ale pak je to o sportu. Nyní se bavíme o odpočinku s efekty pro naše tělo i duši. Výhodou koňského hřbetu, kterého se využívá i v hipoterapii, spočívá v tom, že jezdec dovolí svému tělu uvolnit se do pohybu koně. Jeho tělo tedy následuje chod koně. Zdá se to jednoduché, avšak zatnuté zuby, křeč v trapézech nebo bedrech nám často tak moc vklouzla pod kůži, že je třeba trocha snahy a uvědomění, aby se to všechno zase uvolnilo. Teprve tím, že uvolníme nesprávně zatnuté svaly, můžeme začít posilovat ty, které tam patří. A to je právě cesta k nápravě.

Kůň jako terapie pro malé i velké

Síla koně není jen v jeho pohybu. Je také v blízkosti tohoto velkého zvířete. Teplo, které prohřeje vaše svaly (umocní se pokud nejedete na sedle, ale třeba jen na madlech) má terapeutické účinky. Dětem, ale i dospělým pomůže, když mají povinnost postarat se o koně. Vyčistit jeho srst, kopyta a nebo vyčesat hřívu. Překonat svou komfortní zónu, být ve střehu a přitom uvolněný, mít respekt, zjistit své limity a hlavně mechanismy svého fungování. Kůň vám masky nebo falešnou důležitost „nesežere“. Reaguje jen na opravdovost. Vám tak umožní nahlédnout na věci nově. 

Jedna jízda na koni tak může o vašem stavu říci víc, než mnoho sebevzdělávacích seminářů a naučit vás o přítomnosti víc než hodiny meditace. Zkuste si to sami. Existuje mnoho míst, které nabízejí skvělé (i týdenní) pobyty pro rodiny s dětmi nebo jen pro dospělé či jednotlivce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1