Tipy a triky, jak naučit dítě smrkat

Tipy a triky, jak naučit dítě smrkat

Rýma, snad nejotravnější dětské onemocnění. Děti špatně spí, moc nejí a vy navíc víte, že lepší to během dalšího týdne rozhodně nebude. Trochu vám ale může ulevit, pokud dítě naučíte smrkat.

Odsávačka – vynález všech vynálezů

Když jsou děti malé, nejlepší je odsát nosík pomocí odsávačky na vysavač. Jenže čím jsou větší, tím více se této nepříjemné činnosti brání. A tak je načase děti smrkat samotné. Naučí se to zhruba od dvou let věku, někteří odborníci ale doporučují začít o hodně dřív, údajně kolem 8 až 10 měsíce. Pamatujte však na to, že takto malé děti ještě nemusí mít takovou sílu, aby vysmrkaly všechno. A jak na to? Existuje několik tipů a pravidel:

 

Štěstí přeje připraveným – do nácviku se pusťte dříve, než strašák jménem rýma udeří. Když jsou děti nemocné, většinou nemají moc dobrou náladu a nechce se jim do zkoušení nových věcí. Stejně tak jako i u jiných věcí, co děti učíme, nezapomínejte na velikou trpělivost. Není kam chvátat, smrkat se jednou naučí každý. Berte čas s dětmi jako obohacení sebe samých...

 

Základem je foukání – foukat pusou se děti naučí docela brzo a celkem lehce. Motivuje je k tomu například bublifuk, nebo píšťalka. Tentokrát ale bude potřeba natrénovat foukání nosem. Pamatujte na to, že učení by mělo probíhat formou hry a také nápodoby. Budete tedy muset jít příkladem. Nabízí se spousta zábavných her, které budou děti bavit:

  • napodobujte slona, který troubí na chobot, nebo funícího ježka
  • snažte se nosem sfouknout svíčku
  • foukat nosem můžete i do balónků či papírových kuliček
  • foukejte nosem na zrcátko a pozorujte, jak se zamlží
  • při foukání nosem si držte vy i dítě pusu, především děti to zpočátku nutí foukat pusinkou

 

Na řadě je kapesník

Když máte pocit, že je natrénováno dostatečně, je na řadě seznámit dítě s kapesníkem. Pro větší úspěch můžete zvolit i nějaký barevný, nebo s obrázky. Je už jen na vás, jestli zvolíte látkový, a nebo papírový. Dítě by vždy mělo vysmrkat jednu nosní dírku, druhou zacpěte a postup opakujte i na té druhé. Jedině tak dojde k úplnému vyprázdnění. Když se to povede, nezapomeňte chválit a chválit. Pochvalu formou bonbonu příliš nedoporučuji. Děti mají sladké rády a aby ho dostaly, dokážou si vymyslet mnohé. Třeba smrkání téměř nonstop...

 

TIP: Pokud je rýma opravdu silná, můžete opět sáhnout po odsávačce, ale s tou se doporučuje to příliš nepřehánět. Dráždí nos a sliznice. Nic ale rozhodně nezkazíte mořskou vodou. Pro větší děti můžete využít i účinků rýmovníku.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1