Správnou stravou ke zdravým nehtům

Správnou stravou ke zdravým nehtům

Krásné ruce jsou naší vizitkou, což dvojnásob platí v létě, kdy nosíme trička bez rukávů a vzdušné šaty na ramínka. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak zdravé a pěstěné nehty. Ať už se vyžíváte v pestrých barvičkách, nebo máte radši přirozený vzhled, základem je vždy kvalitní manikúra a v neposlední řadě vhodná strava. I v případě nehtů totiž platí, že krása vychází zevnitř.

Také patříte mezi ženy, které občas tajně sní o svůdných pažích v rozevlátých šifonových rukávech či elegantních nožkách v koketních plážových sandálcích, jejichž půvab ještě umocňují lesklé drápky v barvě vlčího máku? A pak si při pohledu na své roztřepené a lámavé nehty smutně povzdechnete, smířené s tím, že lepší už to asi nebude? Omyl! Mít nehty jako ze žurnálu není žádná věda, pokud ovšem víte, jak na to…

Pozor na drastické diety

Vyloučíme-li nadměrný stres, špatnou hygienu, drastické diety či denní kontakt s agresivními chemickými přípravky, bývá nejčastější příčinou problémů s hrubými, lámavými a třepícími se nehty nedostatek některých živin. V lékárnách si dnes můžete koupit perfektně namíchaný koktejl všeho, co vaše nehty potřebují k tomu, abyste se s nimi mohly blýsknout. Ale to je spíš takový záchranný kruh v momentě, kdy už nic jiného nezbývá. Jediná možnost, jak si nehty udržet trvale zdravé a krásné, je pestrá a vyvážená strava s potřebným množstvím (ideálně přírodních) vitaminů a minerálů. Které jsou ty nejdůležitější?

Jídelníček od A do Z

Vitamin A – prospívá především křehkým a suchým nehtům se sklonem k lámání. Najdete ho v karotce, paprice, petrželi, mléku, vaječných žloutcích, brokolici, špenátu, meruňkách, másle a rybím tuku.

Vitamin B2 (riboflavin) – stará se o to, aby vaše nehty byly v kondici. Mezi bohaté zdroje tohoto vitaminu patří hlavně kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen v mléce, vejcích, vepřovém a hovězím mase, rybách, tvarohu, kakau a ořeších.

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) – zajišťuje nehtům další významnou vlastnost, a tou je pružnost. Odkud ho získáte? Z jater, ledvinek, ryb, vaječného žloutku, pšeničných klíčků, otrub a droždí. Vůbec nejbohatším zdrojem je ovšem mateří kašička.

Vitamin B12 (kobalamin) – je  nezbytný k tomu, aby nehty dobře rostly. Mezi potraviny, které ho obsahují, patří vepřové, hovězí a telecí ledviny, játra, ryby, králík, zrající sýry, vaječný žloutek, kuřecí maso, mléko a mléčné výrobky, mořské řasy.

Vitamin C – podporuje růst nehtů a brání vzniku nepříjemných záděr. Najdete ho v kysaném zelí, citrusových plodech, kiwi, brokolici, paprice (hlavně té červené), papáje, jahodách, černém rybízu, petrželové nati atd. Přeborníky v množství obsaženého „céčka“ jsou šípky a rakytník.

Vitamin D – působí jako prevence proti lámání a křehkosti nehtů. Přidejte do jídelníčku sledě, lososa, tuňáka, olej z tresčích jater, ústřice či krevety. Tento vitamín je vhodné konzumovat s vitamínem K2, aby jeho účinnost byla optimální.

Vitamin E – zpevňuje nehty a zbavuje je nevzhledného žlutého nádechu. Z přírodních zdrojů můžete využít květák, špenát, rajčata, slunečnicová semínka, mrkev, brokolici, sojové boby a listovou zeleninu (výborný je hlavně kadeřávek). Nejvíc vitaminu E ukrývá olivový a slunečnicový olej.

Vitamin H (biotin) – posiluje nehty a napomáhá jejich zdravému růstu. Kde ho najdete? Ve vaječném žloutku, kvasnicích, květáku, celých zrnech, mléce, játrech a ledvinách.

Vápník – stará se o  tvorbu a pevnost nehtů, vynikajícím zdrojem jsou ryby, brokolice, kapusta, ořechy (zejména mandle, lískové a vlašské ořechy), mák, tofu, nepražené kakaové boby.

Zinek – urychluje růst nehtových buněk, nachází se v ořeších, vaječném žloutku, dýňových a slunečnicových semínkách, luštěninách, listové zelenině, obilných klíčcích, meruňkách, droždí a játrech.

Potřebné látky je možné dostat také z potravinových doplňků, čímž dodržíte doporučenou denní dávku a vaše zdraví i nehty tak budou mít šanci na trvalou změnu k lepšímu.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1